Josh Barry: γράφοντας για την ζωή μου… με την μύτη μου

Josh
Πηγή εικόνας: newsitamea.gr

Ίσως έχει τύχει να πέσει στα χέρια σας κάποιο άρθρο ή κάποιο βιβλίο σχετικά με την αναπηρία. Τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές αυτά τα κείμενα είναι γραμμένα από τρίτους που μιλούν μπαίνοντας στην θέση ανάπηρων ατόμων. Χωρίς να λέω ότι κάποιο τέτοιο κείμενο δεν είναι έγκυρο, μπορείτε να καταλάβετε πως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για την ζωή με αναπηρία καλύτερα από ένα άτομο που πάσχει από μια μορφή της. Ας μάθουμε λοιπόν λίγα περισσότερα πράγματα για ένα τέτοιο άτομο. Ας γνωρίσουμε τον Josh Barry και όχι μόνο την αναπηρία του.


O Josh Barry είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Αυτό του έχει προκαλέσει σοβαρά κινητικά προβλήματα και προβλήματα στην ομιλία. Έχει δημιουργήσει ένα δικό του σάιτ με ψυχαγωγικό περιεχόμενο και μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο του βιβλίο.

«Όταν έχεις τη σωστή υποστήριξη, μπορείς να κάνει τα πάντα»

Το βιβλίο για την ζωή του

Τα τελευταία 9 χρόνια της ζωής του, ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίου για τη ζωή του και τις προκλήσεις την καθημερινότητας όταν πάσχεις από μία τέτοια ασθένεια. Ο Josh ήθελε το βιβλίο του να έχει μια τρισδιάστατη οπτική για την ζωή με αναπηρία, γι΄αυτό και μέσω ερωτηματολογίων σε άλλους ανθρώπους, ενσωμάτωσε την “άποψη” τρίτων σχετικά με το θέμα. Η συγγραφή του βιβλίου με τίτλο “Adapted” ήταν μια πρόσκληση για τον Josh. Για να μπορέσει να το γράψει, στην αρχή υπαγόρευε τα κείμενά του σε άλλους ή χρησιμοποιούσε την αναγνώριση φωνής στο tablet του. Θεωρώντας όμως πως ο καλύτερος τρόπος να γράψει ένα βιβλίο για την ζωή του, ήταν να το γράψει ολομόναχος, χωρίς την βοήθεια άλλων, έπρεπε να βρει έναν τρόπο. Και τα κατάφερε. Άρχισε να γράφει μόνος του κεφάλαια ολόκληρα, με τη μύτη του! Όπως ο ίδιος αναφέρει, έγραψε το βιβλίο με αυτό τον τρόπο αφενός γιατί το έβρισκε πιο δημιουργικό και αφετέρου για να αφυπνίσει τον κόσμο για το τι πραγματικά σημαίνει να είναι κανείς άτομο με αναπηρίες.

Διαβάστε επίσης  Καραντίνα για τα ΑμεΑ: μια όχι εύκολη υπόθεση
Josh
Πηγή εικόνας: goodreads.com

 

«Όποτε βρισκόμουν έξω με κόσμο, καταλάβαινα ότι με κοιτούν επίμονα, ότι μπορεί κάποιος να έκανε κάποια αστεία γκριμάτσα για το πώς ήμουν. Εκείνο που δεν θέλω είναι να αλλάζουν οι άλλοι τη συμπεριφορά τους, όταν με συναντούν. Αυτό από το οποίο πάσχω να είναι κριτήριο για τη συμπεριφορά τους απέναντι μου»

Ποιος είναι ο στόχος του;

Στόχος του είναι, όταν κάποιος βλέπει εκείνον ή κάποιο άλλο άτομο με αναπηρία γύρω του, να μην στέκεται σε αυτό. Όταν δηλαδή κάποιος τον βλέπει να μετακινείται με το αναπηρικό αμαξίδιο του, να μην μένει στην αναπηρία αλλά στον άνθρωπο και την ιστορία του. Να θέλει να γνωρίσει τον Josh, να μην γελά και να τον κοροϊδεύει. Τι παραπάνω έχει δηλαδή αυτός και ποιος του δίνει το δικαίωμα να κρίνει; Για αυτό κιόλας ο Josh αποφάσισε στο βιβλίο του να μην αναλύσει μόνο την ζωή από το πρίσμα της αναπηρίας ως εμπόδιο, αλλά και να μιλήσει ανοιχτά για τις επιτυχίες και τα κατορθώματα του σαν άνθρωπος.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:

Το Adapted παρουσιάζει την πλήρη βιογραφία του Josh Barry και τις συνεχείς δυσκολίες με το ίδιο του τον εαυτό, αφού πάσχει απο εγκεφαλική παράλυση λόγω επιπλοκών κατά την γέννηση. Αποφασισμένος να ζήσει μια “φυσιολογική” ζωή με κοινότυπες προσδοκίες, ο Josh εξηγεί την επίμονη προσπάθεια του να είναι αποδεκτός από την κοινωνία […], θεωρώντας την αναπηρία του “άσχετη”.

Σε αυτό το βιβλίο, λαμβάνουμε μια αποκαλυπτική οπτική γωνία του πως είναι να εξαρτάσαι από τους άλλους σχεδόν για όλες τις φυσικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και την ψυχολογική επίδραση αυτού. Εκτός όμως από αυτά, ο Josh έχει ζήσει πολλές επιτυχίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Είναι μια μοναδική ιστορία που εναντιώνεται σε όλες τις πιθανότητες, οπότε να περιμένετε να εμπνευστείτε και να διασκεδάσετε ταυτόχρονα. Θα κλαίτε από συγκίνηση και γέλιο από αυτήν την ωμή, ειλικρινή αλήθεια του να ζεις με αναπηρία τον 21ο αιώνα.

Ετοιμαστείτε για εντυπωσιακά γεγονότα και πολύ γέλιο καθώς θα εισέρχεσαι στον περίεργο και περιστασιακά δραματικό κόσμο  του Josh Barry!

 

Διαβάστε επίσης  Η απίστευτη ιστορία του Morris Goodman

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.