Σύνδρομο Down: Άνδρας νικά τον θάνατο για 78 χρόνια

σύνδρομο Down
Πηγή: people.com

Gorgie Wildgust και σύνδρομο Down

Είτε 46, είτε 47 φαίνεται μία αμελητέα διαφορά, όταν μιλάμε για ώρες, βήματα, γραμμάρια, χρήματα. Δύσκολα όμως αμφιβάλλει κανείς, πως μια τέτοια απόκλιση είναι ασήμαντη για ένα παιδί με σύνδρομο Down. Η γνωστή και ως Τρισωμία 21, οφείλεται σε ανωμαλία που εντοπίζεται στο 21ο ζεύγος χρωμοσωμάτων, κατά την εμβρυική περίοδο. Τα αποτελέσματα της, σχετίζονται με τη σωματική διάπλαση, την νοητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου, προκαλώντας φυσιοπαθολογία και μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής. Με γνώμονα αυτή την κλινική εικόνα, είναι λογικό το μέλλον των ατόμων αυτών, να μοιάζει κάθε άλλο, παρά ελπιδοφόρο.

Κάτι ανάλογο, δεν ισχύει για τον Βρετανό Gorgie Wildgust, τον γηραιότερο άνδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο με σύνδρομο Down. Ο Gorgie έλαβε τον τίτλο, γιορτάζοντας  τον Αύγουστο τα εβδομηκοστά όγδοα γενέθλιά του και εκπλήσσοντας τους πάντες με την αντοχή του στο χρόνο. Οι προβλέψεις των γιατρών του του έδιναν μόλις δέκα χρόνια ζωής, ενώ οι περισσότεροι πίστευαν, πως δεν θα καταφέρει να φτάσει στην εφηβεία. Από την άλλη, ο αριθμός των πασχόντων ατόμων στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τον Down Syndrome Association, ανέρχεται στους 40.000 με εκτιμώμενη ηλικία θανάτου τα 50 με 60 έτη. Ο Wildgust επομένως, κατόρθωσε το ακατόρθωτο!

 

Gorgie Wildgust στο Watcombe Circus, στο Carrington του Νότιγχαμ
Πηγή: www.nottinghampost.com

Το πάρτι γενεθλίων

Το πάρτι γενεθλίων του έλαβε χώρα στον κήπο του κέντρου περίθαλψης ηλικιωμένων Watcombe Circus στο Carrington του Νότιγχαμ, όπου ζει τα τελευταία 12 χρόνια. Ο Gorgie μετακόμισε εκεί, μετά τον θάνατο της μητέρας του, ώστε να λαμβάνει τη καλύτερη δυνατή φροντίδα και προσοχή. Στο κέντρο αυτό, συγκατοικεί με άλλα 12 άτομα, ενώ μέχρι πρόσφατα εκεί ζούσε και το κορίτσι του, η Lorain. Μία από τις εργαζόμενες του ιδρύματος αναφέρει σχετικά με την διαμονή του στο BBC, τα εξής:

    ‘‘Κάθε μέρα που ερχόμαστε στην δουλεία, μας κάνει να χαμογελάμε πραγματικά… Είναι ακόμα εδώ και όλοι τον κακομαθαίνουμε. Φαίνεται να είναι πραγματικά χαρούμενος, αφού έχει για παρέα άλλους δώδεκα συγκατοίκους, περίπου στην δική του ηλικία.’’

Advertisements
Ad 14

Τα γενέθλιά του έγιναν σε κλειστό κύκλο, με τους φίλους και την οικογένεια του να να τον επισκέπτονται αυτή την τόσο σημαντική μέρα. Τη γιορτή συνόδευε μία χορωδία, την οποία διεύθυνε ο ίδιος ο Gorgie, κρατώντας συντροφιά στους καλεσμένους του, έως ότου έρθει η στιγμή της τούρτας. Από εκεί, δεν θα μπορούσε να λείπει και η ανηψιά του Nikkie Wright, 44 χρονών, η οποία τον επισκέπτεται κάθε βδομάδα. Η ίδια λέει για τον θείο της:

‘‘Είναι τεράστιο επίτευγμα αυτό που έχει καταφέρει και είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτόν. Είναι εκπληκτικό που έχει φτάσει σ’ αυτή την ηλικία! Η γιαγιά μου είχε πει ότι θα ζούσε το πολύ 10 χρόνια, λόγω της κατάστασής του. Έκαναν όλοι λάθος. Κοίτα τον τώρα!’’

Gorgie Wildgust με την ανηψιά του Nikkie
Πηγή: www.express.co.uk

Tο μυστικό της μακροζωίας

Ο Gorgie Wildgust είναι από τους ανθρώπους που έχουν την τύχη να λαμβάνουν απεριόριστη αγάπη, ενώ η αναπηρία του δεν τον κατέστησε ποτέ ανήμπορο στα μάτια των δικών του ανθρώπων. Η οικογένεια του πίστεψε σ’ αυτόν απ’ την πρώτη στιγμή, παρά τα αρνητικά πορίσματα των γιατρών του. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της ανηψιάς του, Nikkie:

‘‘Για όσους είχαν σύνδρομο Down τότε, οι γιατροί απλά έγραφαν ότι δεν είναι ‘‘κανονικοί’’. Πιστεύω, πως οι περισσότεροι παραπέμπονταν σε άσυλα και ζούσαν σε χώρους, που έμοιαζαν περισσότερο με κελιά. Ο Gorgie πρέπει να είχε απίστευτη παιδική ηλικία με την γιαγιά και τον παππού μου, να τον προσέχουν από την πρώτη στιγμή. Ο παππούς και η γιαγιά ζούσαν στο Νότιγχαμ και άφηναν τα παιδιά τους, να παίζουν ελεύθερα στην πλατεία. Κανείς δεν τον πείραξε ποτέ, όλοι τον έβαλαν κάτω απ’ τις φτερούγες τους και τον φρόντιζαν. Ήταν μία μεγάλη, χαρούμενη κοινότητα που ο ένας νοιαζόταν για τον άλλον. Έτσι, ο Gorgie ήταν πάντοτε πολύ κοινωνικός. Πάντα είχε έναν στενό κύκλο φίλων και συγγενών γύρω του. Αυτός είναι ο λόγος, που είναι τόσο καλά!’’

Όλοι πίστεψαν στην δυνατότητα του, να εξελιχθεί υποστηρίζοντας τον αδιάκοπα. Η μητέρα του τόνιζε συνεχώς, πως μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αφού είχε καταφέρει να είναι ανεξάρτητος. Με την στήριξη των δικών του, εργάστηκε ως κηπουρός, αλλά και ως κατασκευαστής κουβερτών, μέχρι την συνταξιοδότησή του. Μάλιστα, ο Gorgie θέλοντας να διατηρήσει την αυτονομία του, αποφεύγει τις υποδείξεις των άλλων, παίρνοντας ο ίδιος αποφάσεις για τον εαυτό του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν άτομα του κύκλου του, αυτός είναι και λόγος που τον κρατά ζωντανό.

Διαβάστε επίσης  Υδροθεραπεία: Θεραπεία αποκατάστασης για όλους!

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Αυτό, που τον χαροποιεί σήμερα είναι ο χορός, ενώ τρελαίνεται να συζητά για το αγαπημένο του μουσικό τηλεοπτικό σόου ή να επικοινωνεί με την αδερφή του, Jein μέσω Skype. Οι θεράποντές του τον χαρακτηρίζουν ως ‘‘θαύμα’’ με το μεταδοτικό του χαμόγελο να το επιβεβαιώνει. O Gorgie Wildgust λοιπόν, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, ένα μεγάλο παιδί, μα κυρίως μια μεγάλη καρδιά. Ας του ευχηθούμε λοιπόν, με την σειρά μας να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό ακόμα!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

people.com/human-interest/georgie-wildgust-down-syndrome-birthday-77-britain/

www.nottinghampost.com/news/nottingham-news/britains-oldest-person-downs-syndrome-4597505

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF_Down

 

Είτε Ελένη, είτε Έλενα ακούω και στα δύο, αφού οι απόψεις διίστανται! Παιδί του milennium, γέννημα θρέμμα Γιαννιώτισσα και κοκκινομάλλα από άποψη. "Τι επαγγέλλεσαι;" αν ρωτάς, προσεχώς Ψυχολόγος θα σου πω, αφού ακόμα φέρω τον τίτλο της φοιτήτριας. Ως γνήσια πολυλογού, η αρθρογραφία ήταν μάλλον... μονόδρομος. Επειδή όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ελπίζω τo άρθρο μου να σου κράτησε καλή συντροφιά, φίλε αναγνώστη!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Tennis skirts: Το item που χρειάζεσαι για τα πιο cute looks

Οι tennis skirts, γνωστές και ως φούστες του τένις, αποτελούν
Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού