Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Ωστόσο δεν θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε μία κατηγορία. Όλα τα κατοικίδια, με το δικό του τρόπο το καθένα, βοηθούν τους ανθρώπους. Κάποιες φορές χρησιμοποιούνται για να καλύψουν κάποιο συναισθηματικό κενό. Για παράδειγμα πολλοί μοναχικοί άνθρωποι ή άνθρωποι που ζουν μόνοι τους συνηθίζουν να έχουν κάποιο κατοικίδιο για συντροφιά. Κάποιες φορές έχουμε τα κατοικίδια για προστασία και άλλες πάλι για να βοηθούν στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων.
Ειδικότερα για τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, τα σκυλιά μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα «κοινωνικό μπαστουνάκι» που βοηθά το παιδί να γίνει πιο δεκτικό και να έχει αυτοπεποίθηση όταν συναναστρέφεται με τους γύρω του. Η Gretchen Carlisle, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, παρατήρησε ότι τα παιδιά με αυτισμό ήταν πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν κοινωνικά όταν κάποιο κατοικίδιο ήταν παρόν. Επίσης παρατήρησε ότι κάθε κατοικίδιο μπορεί να ωφελήσει στην κοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού με αυτισμό.
«Όταν συνέκρινα τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με αυτισμό που ζούσαν με σκύλο στο σπίτι με εκείνα που δεν είχαν, τα πρώτα είχαν πιο ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Κάθε είδους κατοικίδιο βοηθούσε τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, όπως το να συστήνονται από μόνα τους, να ζητούν πληροφορίες ή να απαντούν όταν τους κάνουν ερωτήσεις. Τέτοιου είδους κοινωνικές δεξιότητες είναι αρκετά δύσκολες για ένα παιδί με αυτισμό»
Advertising
Επιπλέον η «άσκηση» με τα κατοικίδια είναι μια πολύ καλή προσέγγιση καθώς τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην αλληλεπίδρασή τους με άλλα παιδιά της γειτονιάς τους. Αν τα παιδιά με αυτισμό προσκαλέσουν τους συνομήλικούς τους να παίξουν με το σκύλο τους, τότε ο σκύλος μπορεί να παίξει ένα γεφυρωτικό ρόλο στην επικοινωνία των παιδιών με αυτισμό με τα συνομήλικά τους παιδιά. Τα παιδιά συχνά χρησιμοποιούν τέτοια γεφυρωτικά εργαλεία, είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Iδιαίτερα τα παιδιά με αυτισμό φαίνεται να προτιμούν τα ζώα γι΄ αυτό το σκοπό.
Μία γάτα βοήθησε κοριτσάκι με αυτισμό να μιλήσει
Ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε πόσο ευεργετική είναι η παρουσία ενός κατοικίδιου στην ζωή των παιδιών με αυτισμό είναι η περίπτωση της 6χρονης Iris Grace Halmshaw από τη Βρετανία και της γάτας Thula. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως είναι αχώριστες. Το πιο συγκινητικό είναι το πώς η παρουσία της γάτας βοήθησε το κοριτσάκι, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, να ανοιχτεί, να εκφραστεί και να επικοινωνήσει. Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τους γονείς της 6χρονης πως είναι πιθανό να μη μιλήσει ποτέ. Αλλά λίγο μετά την άφιξη της Thula η μικρή ακούστηκε να λέει τα πρώτα της λόγια. Ακολουθεί το βίντεο που μας δείχνει τη σχέση της γάτας με το κορίτσι:
Κατανοούμε, λοιπόν, πόσο σημαντικά είναι τα κατοικίδια για τα παιδιά με αυτισμό. Θα πρέπει πάντα να αφήνουμε τα παιδιά να επιλέγουν το κατοικίδιο που θέλουν γιατί είναι εκείνα που θα αποκτήσουν μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:
diagnovet.gr
huffingtonpost.gr
newsbeast.gr