Υπάρχει πλήρης πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες;

ΑμεΑ σε παραλίες
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Η πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα είναι πλέον εφικτή στις περισσότερες παραλίες της χώρας μας, χάρη στη εκπληκτική κατασκευή του seatrac. Η κατασκευή καθώς και εγκατάστασή της σε ολοένα και περισσότερες ακτές είναι σαφώς μια πολύ θετική εξέλιξη, όμως εάν δούμε λίγο παραπέρα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, ακόμα και στις παραλίες που διαθέτουν seatrac. Υπάρχουν άραγε σε όλες τις παραλίες οι απαραίτητες υποδομές που διευκολύνουν ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες να φτάσει ως τις ράμπες seatrac, ώστε να μπορέσει να απολαύσει μια δροσιστική βουτιά στο θαλασσινό νερό;

Το seatrac είναι μια κατασκευή η οποία αποτελείται ουσιαστικά από μια καρεκλά, η οποία είναι τοποθετημένη  σε μια ράγα. Έτσι μετακινείται με την βοήθεια τηλεχειριστηρίου προς την θάλασσα και πίσω στην ακτή. Το seatrac λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, κάτι που το κάνει φιλικό προς το περιβάλλον. Με την κατασκευή αυτή, τα ΑμεΑ πλέον μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο στο θαλασσινό νερό με άνεση και ευκολία. Η εφεύρεση αυτής της ιδέας ανήκει στην Tobea.

ΑμεΑ σε παραλίες
Πηγή εικόνας: tobea.gr

Εφόσον υπάρχει αυτή η λύση, γιατί δεν είναι αρκετή; Η πρόσβαση στη θάλασσα δεν αφορά μόνο την διαδρομή από την ακτή έως την θάλασσα, αλλά και από το δρόμο έως στην ακτή. Είναι ελλιπής ή πρόσβαση, και για ποιον λόγο; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό άμεσα;

Θέση στάθμευσης

Βασικό τόσο για τους ντόπιους, αλλά και για τους τουρίστες είναι ο χώρος στάθμευσης οχημάτων με ειδική σήμανση ΑμεΑ. Προφανές είναι το γεγονός ότι πολλοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παραλίες και χωρίς την χρήση οχήματος. Για εκείνους όμως που η πρόσβαση είναι αδύνατη χωρίς όχημα, πρέπει να διευκολύνουμε λίγο την πρόσβαση τους. Με την δημιουργία θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ από τις δημοτικές αρχές σε όλες τις παραλίες, συμβάλουν στην διευκόλυνση της πρόσβασης. Πολλά άτομα με κινητικά προβλήματα στις μέρες μας διαθέτουν όχημα με σκοπό την αυτόνομη εξυπηρέτηση τους. Φυσικά για να γίνει αυτό πρέπει και οι πολίτες να τηρούν και να σέβονται τις θέσεις αυτές, και να μην σταθμεύουν τα οχήματα τους εκεί.

Διαβάστε επίσης  Δυσλεξία, Φοιτητές και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Πηγή εικόνας: Ypodomes.com

Πρόσβαση στην παραλία

Έχοντας δώσει μια πρόταση λύσης για τον χώρο στάθμευσης για ΑμεΑ, ας συνεχίσουμε την διαδρομή μας από το χώρο στάθμευσης της παραλίας έως το seatrac. Η απόσταση από τον δρόμο έως την ακτή έχει ένα φυσικό εμπόδιο, την άμμο. Η κίνηση πάνω στην άμμο για ένα αμαξίδιο ΑμεΑ δεν είναι καθόλου εύκολη, και το ίδιο το άτομο κουράζετε και πολλές φόρες δεν τα καταφέρνει μόνο του. Η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι ικανή να εξυπηρετεί το άτομο αυτόνομα. Για ακόμα μια φορά, τα πράγματα είναι άπλα, αρκεί να τοποθετήσουν στις παράλιες κάποιο υλικό που θα επιτρέπει την ομαλή πρόσβαση πάνω σε αυτό. Μπορεί να είναι ξύλο ή άλλο υλικό που θα δημιουργεί μια διάβαση έως το seatrac ή ως την ακροθαλασσιά.

ΑμεΑ σε παραλίες
Πηγή εικόνας: e-Mykonos.gr

 

 

 

Σπουδάζω τουριστικά σε ιδιωτικό ιεκ στα Χανιά, και ενδιαφέρομαι για τον τουρισμό των ΑμεΑ. Ασχολούμαι 10 χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την παραδοσιακή μουσική, και τις τέχνες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν