Οι πράσινοι παπαγάλοι της Αθήνας

Πηγή εικόνας: www.perierga.gr

Τα πράσινα παπαγαλάκια φαίνεται να έχουν αυξηθεί στην Αττική. Έχουν παρατηρηθεί μεγάλοι πληθυσμοί ειδικά στην Αθήνα από το Πεδίον του Άρεως ως τον Εθνικό Κήπο. Πρόκειται για ασιατικό είδος-εισβολέα το οποίο δεν ήρθε τώρα αλλά στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ένα αεροπλάνο τους μετέφερε από την Ινδία, τα κιβώτια έσπασαν στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού και οι παπαγάλοι βρήκαν νέα κατοικία στα νότια προάστια.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, που δημιουργεί φόβους για την απειλή της τοπικής βιοποικιλότητας. Το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδανικό για την επιβίωση και αναπαραγωγή τους.
Ο κ. Λευτέρης Σταύρακας, μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας μας διαφωτίζει σχετικά με τις δηλώσεις που τους θέλουν να δραπετεύουν από τα pet shops. «Υπήρχε ένας αστικός μύθος ο οποίος επιβεβαιώθηκε. Οι πρώτοι παπαγάλοι που βρέθηκαν στην Αθήνα ήταν αποτέλεσμα μιας τυχαίας απελευθέρωσης, επειδή ένα κοντέινερ στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού, είχε πέσει και άνοιξαν τα κλουβιά. Τα πουλιά ήταν άγρια και έφυγαν. Οι πρώτες αποικίες λοιπόν, δημιουργήθηκαν στα νότια προάστια. Έκτοτε έγινε αναπαραγωγή σε όλη την Αθήνα. Στη συνέχεια βέβαια, υπήρξαν και άλλες τυχαίες απελευθερώσεις από κλουβιά. Οι παπαγάλοι είναι κοινωνικά πουλιά, θέλουν παρέα, αν τα βάλεις σε ένα κλουβί αρχίσουν και φωνάζουν, συνεπώς κάποιοι ιδιώτες τα απελευθέρωναν»

παπαγάλοι
Γκριζοπρόσωπος ή Μοναχός Φωτογραφία από το Popaganda.gr

«Ο γκριζοπρόσωπος παπαγάλος κάνει παρέα και με τα περιστέρια. Εκείνος βρίσκει την τροφή του στο έδαφος, για αυτό τον βλέπουμε μαζί με τα περιστέρια. Εκείνος ξεκίνησε από το Άλσος της Χωροφυλακής στη Μεσογείων. Εκεί είχαν απελευθερώσει παπαγάλους, δημιουργώντας τον πρώτο ελεύθερο πληθυσμό την δεκαετία του ενενήντα», δηλώνει επίσης και προσθέτει:
«Οι παπαγάλοι που βρίσκονται στην Ηρώδου Αττικού είναι και από τα δυο είδη. Τους γκριζοπρόσωπους τους βλέπουμε πιο εύκολα γιατί κατεβαίνουν στο έδαφος να φάνε και φτιάχνουν μεγάλες φωλιές. Για αυτό μαζεύουν ξυλαράκια για να τα πάνε στα πεύκα. Ο γκριζοπρόσωπος παπαγάλος είναι από τον Αμαζόνιο της Νοτίου Αμερικής. Από τον Εθνικό Κήπο πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο επειδή υπάρχει και εκεί αρκετό πράσινο. Τα δέντρα στην περιοχή, πεύκα κυρίως, είναι ψηλά και εκεί φτιάχνουν τις φωλιές τους που είναι μεγάλες, σαν πολυκατοικίες. Επίσης φθάνουν μέχρι το Πάρκο Ελευθερίας και στον Ευαγγελισμό κινούνται αρκετά».

Διαβάστε επίσης  Όλα όσα δεν ήξερες για την αποδάσωση

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποιεί μέσα στα Χριστούγεννα την καταμέτρησή τους (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες αστικές περιοχές), με την ελπίδα να μάθει την ευρύτητα αυτής της «εναέριας αποίκησης».

 

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Αργυρώ - Μαρία Βενιού γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σίφνο. Σπουδάζει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Ολιστική Υγεία Σκύλων στο British College of Canine Studies, έχει τελειώσει Βοηθός Κτηνιατρικής Κλινικής (Κορέλκο) και είναι Θετική Εκπαιδεύτρια Ζώων. Επίσης είναι blogger και youtuber και ασχολείται με θέματα όπως η φιλοζωία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση σκύλων. Το 2017 εκδόθηκαν δύο διηγήματά της στις ανθολογίες. «Το Περιστέρι που χαμογελούσε» στην ανθολογία διηγημάτων τρόμου «Εφιαλτικές ιστορίες» ( iWrite), και το «Ευλογία ή Κατάρα» στην Ανθολογία Διηγημάτων με Μάγισσες «Μαγικοί Χοροί» (Συμπαντικές Διαδρομές). Το 2018 συμμετείχε στην ανθολογία «Μυθικά πλάσματα» με το διήγημα «Η προστάτιδα» (Συμπαντικές Διαδρομές) και στην ανθολογία «Στοιχειωμένος» με το διήγημα «Μέσα στην Ομίχλη» (Συμπαντικές Διαδρομές». Γράφει στο Wattpad από το 2014. Επίσης διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στο Nyctophilia.gr και αρθρογραφεί για το Astrolife.gr.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τραυλισμός: Αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Τραυλισμός: Αιτίες και αντιμετώπιση, θα
Eurovision

Ό,τι αγαπάμε στη Eurovision σε μια ταινία!

Eurovision. Κουλτουριάρικες μπαλάντες, pop χορευτικά και τα τελευταία μου εγκεφαλικά