Σοκαριστικό είναι το βίντεο από σφαγείο της Πολωνίας που είδε το φως της δημοσιότητας. Στα πλάνα από τις κάμερες που τοποθέτησε ο Patryk Szczepaniak, Πολωνός δημοσιογράφος του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TVN, ο οποίος παριστάνοντας τον άνεργο προσελήφθη σε σφαγείο, φαίνονται υπάλληλοι να σφάζουν άρρωστες αγελάδες χωρίς παρουσία κτηνιάτρου και να καθαρίζουν το σάπιο κρέας και τις πληγές ώστε να μπορέσει να πωληθεί για κατανάλωση. Τα ζώα είχαν εισαχθεί λαθραία και ήταν τόσο άρρωστα που δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν στα πόδια τους.
Ο Szczepaniak εργαζόταν για τρεις περίπου εβδομάδες πριν πάρει την εντολή να σκοτώσει και να τεμαχίσει τις άρρωστες αγελάδες.
Όπως δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το The Guardian: «Πήρα εντολή από τους επιτηρητές να επισημάνω το κρέας ως υγιές και βασικά να το κάνω όμορφο. Ήταν φρικτό, πιστέψτε με. Η μυρωδιά του σαπίσμένου κρέατος σου προκαλούσε αναγούλα. Έπρεπε να το κάνω πιο όμορφο καθαρίζοντάς το με το μαχαίρι μου».
Να επισημάνουμε ότι η Πολωνία παράγει 560.000 τόνους βοδινού κρέατος ετησίως. Το 80% έως 85% εξάγεται.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των πολωνικών κτηνιατρικών αρχών, Πάβελ Νιεμτσούκ: «Η Πολωνία εξήγαγε 2.700 κιλά ύποπτου βοδινού κρέατος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Επίσης επισήμανε ότι «το ύποπτο κρέας εξήχθη στην Ρουμανία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, την Εσθονία, την Φινλανδία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Σλοβακία». Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις χώρες που αγόρασαν μεγάλο ποσοστό του κρέατος.
Να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το πρώτο σφαγείο που κατηγορείται για σφαγή άρρωστων αγελάδων. Το Δεκέμβριο έλαβε ποινή φυλάκισης ιδιοκτήτης σφαγείου στην Πολωνία που ακολουθούσε παρόμοια τακτική.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως φοβούνται για σοβαρούς κινδύνους και ζητούν από την κυβέρνηση της Πολωνίας να ενεργήσει άμεσα, προειδοποιώντας τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2017, η Πολωνία εξήγαγε περισσότερα από 415 εκατομμύρια βοδινού κρέατος, αξίας άνω του 1,5 δισ. δολαρίων.
Τα τελευταία 30 χρόνια πολλές είναι οι περιπτώσεις διατροφικών σκανδάλων. Από τις τρελές αγελάδες με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, τα τοξικά σπορέλαια, τις φράουλες και το μέλι του Τσερνόμπιλ, τα καρκινογόνα στοιχεία στα νερά Περιέ, τη λιστέρια σε γαλλικά τυριά και χοιρινά και τη μυκοτοξίνη πατουλίνη σε βρετανικούς χυμούς μήλων, περάσαμε στη διοξίνη σε λίπος κοτόπουλου που προοριζόταν για ζωοτροφές και στον κατεψυγμένο γαλέο με υδράργυρο, τα μπαρμπούνια από τη Σενεγάλη με υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού και τις κονσέρβες τόνου εμπλουτισμένου με κάδμιο.
Ειδικότερα η βιομηχανία κρέατος μας έχει χαρίσει αρκετούς λόγους ανησυχίας, αφού πλέον όλα γίνονται για το κέρδος κι έτσι λίγη προσοχή δίνεται στην υγεία των ζώων. Ασχολίαστο φυσικά δεν μπορεί να μείνει ότι ευθύνη τόσο για την παράβλεψη των κανόνων υγιεινής όσο και για την κακοπέραση και ταλαιπωρία των ζώων έχουμε κι εμείς που εκτοξεύουμε με την πάροδο του χρόνου τη ζήτηση σε κρέας και ζωικά παράγωγα. Ίσως έχει φτάσει ο καιρός να γίνουμε πιο σκεπτόμενοι και συνειδητοποιημένοι σε σχέση με το ποιόν και τί υποστηρίζουμε δίνοντάς του χρήματα.
Πηγές:
www.protothema.gr
newpost.gr
www.news247.gr
www.tovima.gr