5+1 τρόποι να βοηθήσουμε τα αδέσποτα

 

Στη χώρα μας, τα αδέσποτα ζώα  ξεπερνούν πλέον τα 3 εκατομμύρια. Μπορούμε και οφείλουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση έστω και με έναν απ’ τους παρακάτω τρόπους:

1) Στειρώνουμε, δεν ζευγαρώνουμε
Ακόμη κι αν βρούμε πού να δώσουμε τα κουτάβια ή τα γατάκια μιας δικής μας γέννας, στερούμε με αυτόν τον τρόπο σπίτι σε αδέσποτα που έχουν ανάγκη να υιοθετηθούν άμεσα. Βρίσκοντας σπίτι, βοηθιούνται όχι μόνο τα συγκεκριμένα κουτάβια ή γατάκια αλλά και άλλα που θα πάρουν τη θέση τους στο καταφύγιο και θα φύγουν απ’ τον δρόμο. Επίσης, όσο έμπιστός μας και να είναι αυτός που θα πάρει τα νεογέννητα, δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει με τα επόμενα μικρά που θα έρθουν στον κόσμο κ.ο.κ, ενώ συνήθως ένα αδέσποτο ζώο είναι ήδη στειρωμένο και δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλειφθούν άλλοι σκύλοι και γάτες.
2) Υιοθετούμε, δεν αγοράζουμε
Εκτός των προβλημάτων συμπεριφοράς που μπορεί να αποκτήσουν στην μετέπειτα ζωής τους αγορασμένα κουτάβια λόγω πρόωρης αποχώρησης από τη μητέρα και τα αδέλφια τους, μπορεί να προέρχονται από puppy mills στα οποία επικρατούν άθλιες συνθήκες εκτροφής σκύλων. Επίσης όπως είπαμε και πιο πάνω με το να αγοράζουμε ένα κατοικίδιο, στερούμε την οικογένεια σε κάποιο αδέσποτο ζωάκι που έχει μεγάλη ανάγκη να φύγει απ’ το δρόμο, υποστηρίζοντας παράλληλα και την βιομηχανία εκμετάλλευσης ζώων.
3) Φιλοξενούμε
Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο μπορούμε να το φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας μέχρι να βρει δικό του σπίτι. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η διαμονή του σε καταφύγια ή ακόμη χειρότερα στον δρόμο που είναι επικίνδυνος.

Διαβάστε επίσης  Φιλοξένησε μια γάτα και σώσε την ψυχή σου

4) Ταΐζουμε και βάζουμε νεράκι
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ δύσκολο για τα αδέσποτα να βρουν νερό και το χειμώνα φαγητό. Αφήστε ένα μπολάκι με νερό κάτω από το σπίτι σας όπως και λίγο φαγητό που μπορεί να σας περισσεύει. Προσοχή όμως: μην δίνετε στα ζώα κόκαλα που είναι επικίνδυνο να καταπωθούν.
5) Κοινοποιούμε αγγελίες και υποστηρίζουμε φιλοζωικά μπαζάρ και εκδηλώσεις
Στο ίντερνετ υπάρχουν χιλιάδες αγγελίες ζώων προς υιοθεσία που μπορούμε να κοινοποιήσουμε και ποιος ξέρει; Μπορεί έτσι να βρεθεί ένα σπίτι για αυτά. Επίσης, αρκετά συχνά (ιδίως τις περιόδους γιορτών) λαμβάνουν χώρα φιλοζωικά μπαζάρ και άλλες εκδηλώσεις από τους φιλοζωικούς συλλόγους όπου μπορούμε να βρούμε πράγματα σε πολύ χαμηλές τιμές βοηθώντας παράλληλα και τους τετράποδους φίλους μας.
6) Ενημερώνουμε τους γύρω μας
Το να μπούμε στην διαδικασία να μοιραστούμε τις γνώσεις που έχουμε με τους άλλους γύρω μας, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση. Η ελπίδα εξάλλου βρίσκεται σε εμάς τους ίδιους.

Η Αργυρώ - Μαρία Βενιού γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σίφνο. Σπουδάζει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Ολιστική Υγεία Σκύλων στο British College of Canine Studies, έχει τελειώσει Βοηθός Κτηνιατρικής Κλινικής (Κορέλκο) και είναι Θετική Εκπαιδεύτρια Ζώων. Επίσης είναι blogger και youtuber και ασχολείται με θέματα όπως η φιλοζωία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση σκύλων. Το 2017 εκδόθηκαν δύο διηγήματά της στις ανθολογίες. «Το Περιστέρι που χαμογελούσε» στην ανθολογία διηγημάτων τρόμου «Εφιαλτικές ιστορίες» ( iWrite), και το «Ευλογία ή Κατάρα» στην Ανθολογία Διηγημάτων με Μάγισσες «Μαγικοί Χοροί» (Συμπαντικές Διαδρομές). Το 2018 συμμετείχε στην ανθολογία «Μυθικά πλάσματα» με το διήγημα «Η προστάτιδα» (Συμπαντικές Διαδρομές) και στην ανθολογία «Στοιχειωμένος» με το διήγημα «Μέσα στην Ομίχλη» (Συμπαντικές Διαδρομές». Γράφει στο Wattpad από το 2014. Επίσης διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στο Nyctophilia.gr και αρθρογραφεί για το Astrolife.gr.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Everett

Τα δέντρα του Percival Everett και η υπόθεση Έμετ Τιλ

Το νέο μυθιστόρημα του Percival Everett μας μεταφέρει στο χωριό
candlelight

Candlelight: Μια συναυλία δεν πρέπει να χάσεις

Οι εξελίξεις στην πόλη δεν σταματούν ποτέ! Τι κι αν