2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων 2023

2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
https://www.literature.gr

Αυτόν τον χρόνο ο πολιτισμός, όπως βλέπουμε, έχει την τιμητική του στη χώρα μας με το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων 2023. Τα Χανιά ξεκίνησαν το 2022 αυτήν τη διοργάνωση που έγινε, μπορούμε να πούμε, θεσμός. Έτσι φέτος θα έχουμε το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), στην Πύλη Sabbionara, στο Γιαλί Τζαμί, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» και σε άλλα σημεία των Χανίων, με τη σύμπραξη πολιτιστικών οργανισμών και φορέων. Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου και θα ολοκληρώσει τη δράση του στις 25 Ιουνίου. Ωστόσο δεν αφορά ένα απλό Φεστιβάλ Βιβλίου καθώς πλήθος δραστηριοτήτων θα υπάρχουν αυτό το διάστημα και πλήθος ανθρώπων σχετικών με τις τέχνες θα είναι εκεί για να τιμήσουν τον πολιτισμό.

Θεματικοί άξονες του Φεστιβάλ Βιβλίου:

Κεντρικός άξονας του Φεστιβάλ θα είναι: «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο» παράλληλα και επιμέρους θεματικοί άξονες θα είναι:

• Ένας κόσμος σε αναζήτηση: Μια περιδιάβαση σε σύγχρονα, κομβικά για τις κοινωνίες μας, φαινόμενα και αιτήματα γύρω από την ταυτότητα φύλου, την πραγματική ισότητα των φύλων και τις ανισότητες με βάση την καταγωγή ή το φύλο, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς συγγραφικού ενδιαφέροντος.
• Άνθρωπος και μηχανή: Θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρώπινη ταυτότητα;
• Το τραύμα της ανταλλαγής: 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, στην οποία αποφασίστηκε ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας με βάση το θρήσκευμα, επανακαθορίζοντας ταυτότητες, εθνικές και ατομικές.
• Τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Κρητών στο πλαίσιο της ελληνικής ταυτότητας.
• Η αρχαία Ελλάδα επανέρχεται στο σύγχρονο μυθιστόρημα: Μια νέα λογοτεχνική ανάγνωση του παρελθόντος, σε αναζήτηση σημερινών ταυτοτήτων.
• Εντοπιότητα και παγκοσμιότητα:
– Η καβαφική ποίηση σήμερα, οι πολλαπλές αναγνώσεις και ταυτότητές της, με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννηση και τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή.
– Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο ρόλος του έργου του στην εικόνα της ελληνικής και της κρητικής ταυτότητας στο εξωτερικό, με αφορμή τα 140 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και την εκδοτική του επικαιρότητα.

Διαβάστε επίσης  Το Θέατρο της Κασσώπης ανοίγει μετά από 21 αιώνες
Advertisements
Ad 14
Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.
πηγή εικόνας: https://www.lifo.gr

Εκδοτικοί Οίκοι που θα πάρουν μέρος:

Επιπροσθέτως θα πάρουν μέρος αρκετοί εκδοτικοί οίκοι, όπως είναι: Gutenberg, Άγρα, Άπαρσις, Διόπτρα, Εκκρεμές, Έρεισμα, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κέδρος, Κείμενα, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Πατάκης, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της Πόλης, Ραδάμανθυς, κ.ά. Πολλοί ομιλητές θα μιλήσουν ως καλεσμένοι από διάφορες χώρες του κόσμου.

Άνθρωποι των τεχνών που θα μιλήσουν για τα έργα τους και τον πολιτισμό

Πλήθος ανθρώπων από τον χώρο των τεχνών θα μιλήσει για τις τέχνες και τα έργα του. Ξένοι και Έλληνες συγγραφείς, ιστορικοί, μεταφραστές, εκδότες και γενικότερα καλλιτέχνες.

Πρώτα από όλα η καθηγήτρια λογοτεχνίας, μεταφράστρια και μία εκ των επτά γυναικών που πρωτοστάτησαν στο #me too, Ρούμενα Μπουζάροφσκα (Rumena Bužarovska), η βραβευμένη μυθιστοριογράφος και μεταφράστρια, Λάνα Μπάστασιτς (Lana Bastašić), η δημοσιογράφος της Le Monde Democratique, φεμινίστρια και συγγραφέας, Μόνα Σολέ (Mona Chollet) θα πάρουν μέρος στο 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Παρομοίως ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College που τιμήθηκε το 2019 με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής, ο Ρόντρικ Μπήτον (Roderick Beaton), ο δοκιμιογράφος και πεζογράφος με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του για το έργο του και μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες,  Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) είναι ορισμένοι από τους ξένους ανθρώπους των τεχνών που θα μιλήσουν στο Φεστιβάλ Βιβλίου.

Ακολούθως αρκετά είναι και τα ονόματα Ελλήνων που θα μετέχουν με την παρουσία τους, κάποια από αυτά είναι: Κώστας Αθανασίου, Ρέα Γαλανάκη, Μίνως Ευσταθιάδης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αντώνης Μυλωνάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Χρήστος Χωμενίδης, Ελένη Ψαραδάκη, αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα ονόματα που θα συναντήσουν όσοι θα είναι εκεί.

Διαβάστε επίσης  Ολόκληρο το προγραμμα των 53ων Δημητρίων τιου Δήμου Θεσσαλονίκης

Φορείς που θα πάρουν μέρος:

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα μετέχει με την παρουσίαση θεατρικών αναλογίων από Έλληνες και ξένους συγγραφείς κυρίως όσον αφορά στον Κωνσταντίνο Καβάφη. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα συμπράξει μαζί με το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων με ένα βιωματικό σεμινάριο και με σχετικές θεματικές κινηματογραφικές ταινίες. Εκτός από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα συμπράξει και το Chaniartoon-International Comic & Animation Festival με μία εκδήλωση για τα κόμικς και τη λογοτεχνία.

Έρχεται το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου 2023 - OTA VOICE
πηγή εικόνας: https://www.otavoice.gr

Κλείνοντας η είσοδος στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων είναι ελεύθερη για όλους. Το μόνο που μένει είναι η δική σας παρουσία σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός για τα Χανιά αλλά και για τον χώρο του πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.


 

Πηγές:

  1. 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: 21 – 25 Ιουνίου 2023, https://www.chania.gr/ta-chania-mou/chaniabookfest2023/chaniafestival252023.html
  2. 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, https://www.chania-culture.gr/services/events/ekdiloseis/2o-festival-vivliou-chanion/
  3. 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (20 – 24 Ιουνίου 2023), https://www.oanagnostis.gr/2o-festival-vivlioy-chanion-20-24-ioynioy-2023/
  4. The LiFO team, Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, 31.5.2023, https://www.lifo.gr/now/entertainment/koryfaioi-xenoi-kai-ellines-syggrafeis-sto-2o-festibal-biblioy-hanion

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2022 απέκτησα το πιστοποιητικό «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» από το Ε.Κ.Π.Α. Γράφω άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και μουσικούς στίχους. Έχω διακριθεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα έργα μου. Έχω γράψει δύο βιβλία: «Διαδρομές ψυχής» από τις εκδόσεις Όστρια και «Ψυχική Παλίρροια» από τις εκδόσεις Διάνοια. Τα τραγούδια μου μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube. Αγαπώ αυτόν τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να τον επικοινωνώ στον κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.