Οι πιο διάσημες κλοπές έργων τέχνης πραγματοποιήθηκαν σε μουσεία και γκαλερί, ενώ παραμένουν ανεξιχνίαστες. Μία από τις πιο διάσημες κλοπές, που δεν είναι άλλη από την ληστεία του Edvard Munch, η <<κραυγή>>, έχει γράψει τη δική της ιστορία καθώς ο περιβόητος ληστής του συγκεκριμένου πίνακα ήταν ένας γνωστός κλέφτης έργων τέχνης. Είχε περάσει τέσσερα χρόνια στη φυλακή για την κλοπή και ενός άλλου πίνακα του Munch, του <<βαμπίρ>>.
Οι πιο διάσημες κλοπές αριστουργηματικών έργων τέχνης έχουν γίνει στα εξής μουσεία:
- Isabella Stewart Gardner
- Musee d’art moderne
- Czartoryski
- Mahmoud Khalil
- Βαν Γκογκ
- Kunsthal
- Ashmalean
- San Lorenzo
Έχει πραγματοποιηθεί επίσης και μια ληστεία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βάβου όπου ο πίνακας δεν βρέθηκε ποτέ, γιατί ο ληστής δεν αποκάλυψε ποτέ την τοποθεσία όπου βρισκόταν ο πίνακας. Το έργο που εκλάπηκε ονομαζόταν <<Οι δίκαιοι δικαστές>> και ο δημιουργός του ήταν ο Jan van Eyck. Αποτελούσε μέρος του 12- πίνακα της Αγίας Τράπεζας. Ο πίνακας αυτός ονομαζόταν <<Η προσκύνηση του αρνιού>> και είχε δημιουργηθεί μεταξύ 1426 και 1432. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βάβου βρίσκεται στην Γάνδη του Βελγίου, ενώ η ληστεία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 10ης Απριλίου του 1934.
Στις 21 Αυγούστου 1911, πριν από 113 χρόνια σχεδόν, μία ακόμη ληστεία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου. Ο πίνακας που εκλάπηκε ήταν το διάσημο πορτρέτο της <<Μόνα Λίζα>>. Ο ληστής που ονομαζόταν Βινσέτζο Περούτζια ήταν πρώην υπάλληλος του Λούβρου με καταγωγή από την Ιταλία. Ωστόσο, ο ληστής της <<Μόνα Λίζα>> εξέτισε φυλάκιση μόνο έξι μηνών, γιατί θεωρήθηκε ως πατριώτης που ήθελε να επιστρέψει τον πίνακα στην γενέτειρα χώρα του.
Ένα ακόμη γεγονός το οποίο σχετίζεται με τις κλοπές των έργων τέχνης είναι και η λεηλασία της ερωπαϊκής τέχνης από τους Ναζί κατά την περίοδο 1933- 1945, δηλαδή, πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για τη λεηλασία περίπου 20% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ανάμεσα στους θησαυρούς που κατασχέθηκαν από τους Γερμανούς στρατιώτες ήταν τα γλυπτά και άλλα διακοσμητικά έργα του <<Amber Room>>, της <<Κεχρομπαρένιας Αίθουσας>>, που βρισκόταν στο παλάτι της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης, κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Η κλοπή αυτή εικάζεται ότι χάθηκε με ένα υποβρύχιο, το οποίο καταστράφηκε από βομβαρδισμούς και είναι κρυμμένο σε καταφύγιο ή θαμμένο σε κάποια λιμνοθάλασσα.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την υπόθεση της κλοπής των αρχαιοτήτων ανυπολόγιστης αξίας από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με τις έρευνες, τα αντκείμενα συλλογής είχαν προ πολλού εξαφανιστεί, κλαπεί ή είχαν υποστεί φθορές γεγονός που πρόσθεσε το Βρετανικό Μουσείο στη λίστα με τις πιο διάσημες ληστείες έργων τέχνης του προηγούμενου αιώνα.
Τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας του Βρετανικού Μουσείου για τις διάσημες κλοπές έργων τέχνης καταλήγουν στο ότι τα μουσεία <<ακροβατούν καθημερινά σε ένα τεντωμένο σχοινί>>, γεγονός που αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι ασφαλές στην πραγματικότητα.
Πηγές
Μπαμπάθα, Πέγκυ. (2023). Οι δέκα μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης στην ιστορία. Ανακτήθηκε από https://www.protothema.gr/stories/article/1407237/oi-deka-megaluteres-listeies-ergon-tehnis-stin-istoria/. (τελευταία πρόσβαση 26/3/2024)
Τριανταφύλλι, Κική. (2023). Οι δάκα πιο διάσημες κλοπές έργων τέχνης. Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/themata/oi-10-pio-diasimes-klopes-ergwn-texnis-44342775136/. (τελευταία πρόσβαση 26/3/2024)