Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξασφαλίζει στους πολίτες ενός κράτους υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, αρκετές χώρες δε διαθέτουν κάποια ενιαία πολιτική για την υγεία.
Εθνικό Σύστημα Υγείας και παγκόσμια δεδομένα
Μια ματιά στον πίνακα (αρχική εικόνα) φανερώνει πως οι περισσότερες χώρες του κόσμου διαθέτουν Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Ευρώπη, όπου η ύπαρξη κάποιας μορφής δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης είναι ο κανόνας. Μία από αυτές, η Γερμανία, διαθέτει το παλαιότερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι απαρχές του συστήματος χρονολογούνται από το 1883 κι έχουν σχέση με τη νομοθεσία του Όττο Βίσμαρκ. Η ασφάλιση υγείας ήταν αρχικά υποχρεωτική για χαμηλόμισθους εργάτες και κάποιους κυβερνητικούς υπαλλήλους. Σταδιακά επεκτάθηκε σε όλους τους εργαζόμενους.
Στον αντίποδα της Ευρώπης, βρίσκεται η Αφρική, όπου Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτουν ελάχιστες χώρες, όπως η Αλγερία, η Γκάνα και η Νότια Αφρική. Η Νότια Αμερική, αντίθετα, φροντίζει για την υγεία των πολιτών της. Χωρίς υγειονομική περίθαλψη μένουν όμως οι πολίτες της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και της Ουρουγουάης.
Τα στοιχεία του 2024 δείχνουν πως 73 από τις 195 χώρες διαθέτουν Εθνικό Σύστημα Υγείας ή αλλιώς το 69 % του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Αξιοσημείωτο είναι πως οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» χωρών που δεν διαθέτει Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με έρευνες οι ΗΠΑ διαθέτουν τη χειρότερη υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των 11 πλουσιότερων χωρών του ΟΟΣΑ. Στην έρευνα πήραν μέρος η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.
Στις ΗΠΑ οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται σταθερά από το 1980, αγγίζοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες. Ενδεικτικά το 2019, πριν την υγειονομική κρίση της COVID-19, οι δαπάνες για την υγεία ανήλθαν στα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 17,7 % του ΑΕΠ. Ωστόσο, από αυτό το υπέρογκο ποσό το ποσοστό που αντιστοιχεί στη δημόσια υγεία είναι μόλις 3%, ενώ μόλις το 5% δαπανήθηκε για την πρόληψη.
Η έρευνα, η οποία έγινε από το ίδρυμα υγειονομικής περίθαλψης Commonwealth Fund, μελέτησε μια σειρά από κατηγορίες όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα, οι προσιτές τιμές, η αποτελεσματικότητα και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Σε όλες τις κατηγορίες το αμερικανικό σύστημα υγείας ήρθε τελευταίο.
Το αμερικανικό σύστημα υγείας είναι επίσης διαβόητο για την ανισότητα στην πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, αφού αυτή είναι πολύ διαφορετική ανάλογα με τα εισοδήματα. Αφού το κράτος δεν προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι Αμερικανοί πρέπει να πληρώσουν, είτε πρόκειται για έκτακτη ανάγκη είτε για εξετάσεις ρουτίνας. Ενδεικτικά αν τυχόν κάποιος σπάσει το πόδι του στις ΗΠΑ αυτό θα του στοιχίσει 7.500 δολάρια. Σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί νοσηλεία για 3 μέρες αυτό ισοδυναμεί με λογαριασμό ακόμη και 30.000 δολαρίων.
Προκειμένου ένας Αμερικανός πολίτης να έχει πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχει ασφάλιση υγείας, ήτοι να πληρώνει ένα -διόλου ευκαταφρόνητο- ποσό κάθε μήνα σε κάποια ασφαλιστική εταιρεία. Σε αντάλλαγμα, η ασφαλιστική πληρώνει μέρος ή και όλο το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ενδεικτικά ο φυσιολογικός τοκετός, χωρίς επισκληρίδιο και με παραμονή μόνο ένα βράδυ στο νοσοκομείο φτάνει σε κόστος τα 36.000 δολάρια. Από το ποσό αυτό, ένας Αμερικανός με μια καλή ιδιωτική ασφάλιση θα πληρώσει περίπου 2.000 δολάρια. Στη συνέχεια, βέβαια, μπορεί να ανέβουν οι μηνιαίες πληρωμές στην ασφαλιστική.
Η γραφειοκρατία, ωστόσο, η σχετική με τις ασφαλιστικές εταιρείες εμποδίζει τους γιατρούς να γράψουν όλα τα φάρμακα ή τις νοσηλείες που μπορεί να χρειάζεται ένας ασθενής. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η ασφαλιστική εταιρία να αρνηθεί να πληρώσει τα νοσήλια ενός ασθενή, οδηγώντας πολλούς Αμερικανούς πολίτες σε δυσβάσταχτα χρέη.
Ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών (30.000.000) είναι ανασφάλιστοι, μην έχοντας καμία πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, πολύ υψηλό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας περιπτώσεων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση της COVID-19 που άφησε πίσω της πάνω από 1.000.000 νεκρούς στις ΗΠΑ είναι ίσως ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.
Πηγές:
Wedling, J. (2024). Which Countries Have Universal Health Coverage? visual capitalist. Ανακτήθηκε από: www.visualcapitalist. com (τελευταία πρόσβαση 14/07/2024)
Healthcare in the United States: The top five things you need to know. Ανακτήθηκε από: www.health.mit.edu (τελευταία πρόσβαση: 15/07/2024)
Έρευνα- Το χειρότερο σύστημα υγείας διαθέτουν οι ΗΠΑ. Οικονομικός Ταχυδρόμος. Ανακτήθηκε από: www.ot.gr (τελευταία πρόσβαση: 15/07/2024)