Εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και μισθός στις χώρες του ΟΟΣΑ

 

εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και μισθός
εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και μισθός [πηγή εικόνας: slowrevealgraphs.com]
Μια ματιά στο βδομαδιάτικο σε διάφορες χώρες αποκαλύπτει πως εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και μισθός δεν είναι ποσά ανάλογα.

Η πολλή δουλειά, δε φέρνει τα πολλά λεφτά 

35 χώρες παρουσιάζονται στον πίνακα με δεδομένα για τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και τον μισθό σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ για το 2022. Ρίχνοντας μια ματιά στα νούμερα του πίνακα, θα παρατηρήσει κανείς το εξής οξύμωρο: οι χώρες με την καλύτερη εβδομαδιαία αποζημίωση, έχουν και τις λιγότερες ώρες εργασίας ανά βδομάδα. Έτσι, στην κορυφή του πίνακα βρίσκεται η Ισλανδία. Ένας εργατικός παράδεισος με 27 ώρες εργασία τη βδομάδα και αμοιβή περίπου 1.528 δολάρια. Αυτό ισοδυναμεί με 55 δολάρια ωρομίσθιο και τοποθετεί την Ισλανδία πολύ υψηλότερα από τους Σκανδιναβούς γείτονές της, Σουηδία και Φινλανδία (18η και 16η θέση αντίστοιχα).

Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 1.505 δολάρια την εβδομάδα και 28 εβδομαδιαίες ώρες εργασίες. Η πρώτη τριάδα κλείνει με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, εδώ παρά το υψηλό εβδομαδιαίο μισθό (1.489 δολάρια), οι ώρες αυξάνονται σε 34 την εβδομάδα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

7 από τις 10 πρώτες χώρες είναι ευρωπαϊκές. Εκτός από τις ΗΠΑ που αναφέρθηκαν στην 1η δεκάδα συναντά κανείς τον Καναδά (10η θέση, 1.135 δολάρια με 32 ώρες/ ανά βδομάδα) και την Αυστραλία (9η θέση, 1.142 δολάρια, σχεδόν 33 ώρες τη βδομάδα).

Οι περισσότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας συναντώνται στο Μεξικό, αλλά ο μισθός δεν είναι ανάλογος. Με 41 ώρες δουλειά τη βδομάδα και μισθό 320 δολάρια, το Μεξικό βρίσκεται τελευταίο στην κατάταξη, στη θέση 35. Πολλές ώρες, αλλά με διπλάσιο εβδομαδιαίο μισθό, έχει η Χιλή. Βρίσκεται στην 30η θέση, με σχεδόν 38 ώρες τη βδομάδα και 635 δολάρια εβδομαδιαία αποζημίωση.

Διαβάστε επίσης  Νοηματική Γλώσσα : οι απαρχές της γλώσσα των νοημάτων

Ελλάδα, η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη μα λεφτά δε φέρνει 

Πόσο μακριά μας φαίνεται το Μεξικό… Γεωγραφικά, όμως, όχι στον πίνακα κατάταξης. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία, στη θέση 34. Με 36 ώρες/ βδομάδα και βδομαδιάτικο 500 δολάρια, οι Έλληνες δουλεύουν πολύ, αλλά αμείβονται πολύ λιγότερο από τους συναδέλφους τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Advertising

Να σημειωθεί, εδώ, ότι ο ΟΟΣΑ έχει επικριθεί για τον τρόπο που συνάγει τα στοιχεία. Πράγματι, οι γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας θα σηκώσουν το φρύδι με αμφισβήτηση ακούγοντας εβδομαδιαίο μισθό 500 δολάρια, ήτοι 2.000 δολάριο το μήνα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός ένας μέσος μισθός, μα ούτε και οι 36 ώρες φαίνονται πολλές, αν αναλογιστούμε πάλι την ελληνική πραγματικότητα. Ο ΟΟΣΑ προκειμένου να υπολογίσει τον μισθό, παίρνει το συνολικό εισόδημα των κατοίκων μιας χώρας (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) και το διαιρεί με τον μέσο αριθμό των εργαζόμενων, λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό. Αυτό είναι λογικό να μην αντιπροσωπεύει ακριβώς την οικονομική πραγματικότητα. Ειδικά, σε μια χώρα με μεγάλες μισθολογικές διαφοροποιήσεις και μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας. Να προστεθεί, επίσης, η εργασία κατ’ οίκον (π.χ. φροντιστές ηλικιωμένων), η οποία ακόμη κι όταν δηλώνεται, συνήθως δεν είναι σαφείς οι ώρες απασχόλησης.

Οι Έλληνες, πάντως, δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους εταίρους τους. Σύμφωνα με την έρευνα Eurostat οι Έλληνες. εργάζονται 41 ώρες τη βδομάδα έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου που είναι 37,5 ώρες/ βδομάδα. Κοντά στους Έλληνες είναι οι Πολωνοί με 40,4 ώρες/ τη βδομάδα και ακολουθούν οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι με 40,2 ώρες/ βδομάδα.

Διαβάστε επίσης  Αποξένωση: Ένα θλιβερό φαινόμενο στις σύγχρονες κοινωνίες

Το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα βάφει με τα μελανότερα χρώματα το μέλλον των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος έχει “την ευκαιρία” να δουλέψει περισσότερες ώρες την ημέρα, σε δεύτερο εργοδότη, φτάνοντας έως και τις 13 ώρες τη μέρα. Κι ενώ άλλες χώρες προχωρούν στην τετραήμερη εργασία, στην Ελλάδα, σε κάποιους τομείς, προωθείται η εξαήμερη εργασία, καθώς και η εργασία την Κυριακή.

Στο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας (Γ’ Γυμνασίου) διαβάζουμε πως οι εργάτες στη βιομηχανία κατά τα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης δούλευαν 12-16 ώρες καθημερινά, χωρίς καμία ημέρα ανάπαυλας. Ο μέσος όρος ζωής ενός Γάλλου βιομηχανικού εργάτη στην πόλη Μιλούζ το 19ο αιώνα ήταν 27 έτη.

Advertising

Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μπορούμε να δουλεύουμε μόνο 13 ώρες τη μέρα. Και σε δύο εργοδότες. Πόσο διαφορετικός είναι ο σημερινός εργαζόμενος από τον Γάλλο εργάτη του 19ου αιώνα.


 

Πηγές: 

Du, T. (2023). Charted: Hours Worked vs Salaries in OECD Countries. Visual Capitalist. Ανακτήθηκε από: visualcapitalist.com (τελευταία πρόσβαση: 09/01/2024)

Salourou, R. (2023). Long hours for meager salaries. Kathimerini. Ανακτήθηκε από: ekathimerini.com (τελευταία πρόσβαση: 09/01/2024)

Advertising

 

 

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναβαταίοι: Ένας αινιγματικός πολιτισμός

Οι Ναβαταίοι, μια πανάρχαια φυλή, είχαν αναπτύξει τον πολιτισμό τους

Χριστούγεννα στο ERTFLIX!

Αυτά τα Χριστούγεννα το ERTFLIX  μας κάνει δώρο το κανάλι