Στη Ρωσία την άνοιξη λαμβάνει χώρα ένα παγανιστικό φεστιβάλ. Είναι η παραδοσιακή γιορτή μασλενίτσα. Η γιορτή της μασλενίτσας χρησιμοποιεί διηγήσεις από τη σλαβική μυθολογία των παγανιστών. Το έθιμο συμβαίνει, ώστε να έρθει νωρίτερα η άνοιξη και να γίνει θερμότερο το κλίμα. Στη διάρκεια του εθίμου σερβίρεται το παραδοσιακό πιάτο των Ρώσων, που είναι οι τηγανίτες (pancakes). Οι τηγανίτες σερβίρονται, γιατί θυμίζουν τον ήλιο, που είναι κίτρινος και στρόγγυλος.
Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα
Η μασλενίτσα ουσιαστικά είναι οι ρώσικες απόκριες. Το έθιμο ξεκινά πάντα 8 βδομάδες πριν το Πάσχα και διαρκεί μια βδομάδα. Την πρώτη μέρα της γιορτής ετοιμάζουν τις τηγανίτες και το βράδυ πηγαίνουν βόλτες με τα έλκηθρα στους λόφους. Η πρώτη τηγανίτα που θα μαγειρέψουν καλό είναι να την σερβίρουν σε έναν φτωχό, για καλή τύχη και προκειμένου να τιμήσουν τους νεκρούς τους. Όταν μαγειρεύουν τις τηγανίτες, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι τηγανίτες πρέπει να είναι λεπτές και νόστιμες. Έτσι η οικογένεια που μαγειρεύει δεν θα έχει προβλήματα. Γενικά προετοιμάζουν πληθώρα από γλυκίσματα. Τα γλυκά προμηνύουν μια χρονιά γεμάτη ευφορία και ευτυχία. Μετά την προετοιμασία των εδεσμάτων, την Πέμπτη οι νέοι διασκεδάζουν και βγαίνουν για βόλτες με τα έλκηθρα. Την Παρασκευή ή αλλιώς την μέρα της πεθεράς, οι γυναίκες προσφέρουν τηγανίτες στους γαμπρούς τους. Τέλος το σαββατοκύριακο, είναι οι δύο μέρες της συγχώρεσης και της υποδοχής της σαρακοστής και της άνοιξης.
Η έναρξη του εθίμου
Πώς όμως ξεκίνησε το έθιμο της μασλενίτσας; Αρχικά η εκκλησία χαρακτήριζε την μασλενίτσα βδομάδα του κρέατος ή του τυριού. Εφόσον ήταν η βδομάδα πριν την έναρξη της νηστείας. Το έθιμο ξεκίνησε από τους αρχαίους Σλάβους. Αποκαλούσαν την βδομάδα της μασλενίτσας “κατατόχκα” ή “γυναίκα που φιλάει”. Η βδομάδα αυτή θεωρείται η πιο όμορφη και διασκεδαστική του χρόνου. Πριν από τον εκχριστιανισμό τους, οι Ρώσοι λάτρευαν και φοβόντουσαν τη θεά του χειμώνα, Μορένα. Η Μορένα αργότερα έγινε η μασλενίτσα. Στο τέλος της βδομάδας καίνε ομοιώματα της Μορένας ή Μασλενίτσας, για να έρθει η άνοιξη. Το έθιμο ξεκινούσε στις 21 μαρτίου, σύμφωνα με το σλαβικό ημερολόγιο. Πλέον η βδομάδα των pancakes είναι κυμαινόμενη και ξεκινά 8 βδομάδες πριν το πάσχα. Φέτος η μασλενίτσα ξεκίνησε στις 11 μαρτίου και έληξε στις 17.
Άλλες χώρες
Η μασλενίτσα δεν γιορτάζεται μόνο στη Ρωσία. Σε αρκετές χώρες διεξάγονται έθιμα της μασλενίτσας. Στην Αγγλία γυναίκες τρέχουν με τηγανίτες στα χέρια τους, ενώ στη Σουηδία γίνονται πομπές με μουσικά όργανα. Επίσης το <<kuretovane>>, που γιορτάζεται από τις σκανδιαναβικές χώρες την τελευταία μέρα της βδομάδας της μασλενίτσας, αποτελεί μια ιεροτελεστία εκδίωξης του χειμώνα. Οι άνθρωποι ξεχείνονται στους δρόμους ντυμένοι με δέρματα ζώων και φορώντας κέρατα, ώστε να “τρομάξουν” τον χειμώνα.
Πηγή
Τι είναι η ‘Μασλένιτσα; Ρωσία – Κιργιστάν | fragilemag.gr