Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους

Πηγή εικόνας: kidslovegreece.com


Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους: μια ακόμα καινοτομία για τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς η καινοτομία στα μουσεία δεν αφορά, πλέον, μόνο την εισαγωγή της τεχνολογίας, αλλά κυρίως το υλικό που διαχειρίζονται και τον τρόπο με το οποίο το εκθέτουν. Σύνηθες είναι να βλέπουμε εκθέματα, τακτοποιημένα στη σειρά,  με κάποιες πληροφορίες , παραπλεύρως, για αυτά και πολλές φορές να ακολουθούνται από διάφορες διαδραστικές  δραστηριότητες. Όμως, το Μουσείο Συναισθημάτων για Παιδιά και Εφήβους,  καινοτομεί όχι με το να εκθέτει αντικείμενα, αλλά με το να προσωποποιεί και εύστοχα να αποδίδει ‘μορφή’ σε  άυλες έννοιες όπως τα συναισθήματα και μέσω εκθέσεων, παιχνιδιών και παραμυθιών να συμβάλλει στην καλλιέργεια αυτών. Το γεγονός ότι δεν τα βλέπουμε δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν και πολύ περισσότερο ότι δεν πρέπει να τα γνωρίσουμε καλύτερα προκειμένου να τα διαχειριζόμαστε και καλύτερα. Ο θυμός, η λύπη, η χαρά, η αγάπη, ο πόνος, είναι μερικά συναισθήματα στα οποία από μικρή ηλικία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε και να είμαστε λειτουργικοί όταν καταβαλλόμαστε από αυτά.

«Στο Παλάτι του Θυμού!»

Πρόκειται για την κεντρική έκθεση του μουσείου, η οποία είναι αφιερωμένη σε ένα τόσο δυνατό συναίσθημα όπως ο θυμός. Σχεδόν όλοι, από μικρή ηλικία μάθαμε πόσο κακό είναι να θυμώνει κανείς και πόσο κακό είναι να νιώθει θυμωμένος, αυτό όμως που πολλοί λίγοι έμαθαν πώς είναι να διαχειρίζεται, κανείς,  τον θυμό και μέσα από αυτόν να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του, τα όρια του και τις επιθυμίες του. Με τη διαδραστική έκθεση «Στο Παλάτι του Θυμού!» , το Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους, δίνει στους επισκέπτες τα κατάλληλα εφόδια  ώστε να πραγματοποιήσουν μια διαφορετική προσέγγιση αυτού του συναισθήματος.  Ο θυμός είναι ένα δυνατό συναίσθημα και όχι ένα κακό συναίσθημα που θα πρέπει να αποφεύγουμε, για τον λόγο αυτό, η συγκεκριμένη έκθεση, προσφέρει στους επισκέπτες της, έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης του θυμού. Έναν τρόπο που θα τους  βοηθήσει να αναπτύξουν την συναισθηματική τους καλλιέργεια, να κατανοήσουν τι είναι θυμός, τι σημαίνει και τι κρύβει αυτό το συναίσθημα  για τον εαυτό τους, μέσα από μα σειρά παιχνιδιών, δράσεων και διαδραστικών εκθεμάτων.

Διαβάστε επίσης  Περίεργα ευρήματα των αρχαιολόγων

 

Πηγή εικόνας:Τaλκ

 

Εργαστήρια

Το Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους, πραγματοποιεί κάθε μήνα εργαστήρια με σκοπό την εξερεύνηση των συναισθημάτων και  την ουσία τους. Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος και σε διαφορετικό συναίσθημα και τα εργαστήρια χρησιμοποιούν  τα παραμύθια, τη μουσική, τις διαδραστικές ιστορίες, το παιχνίδι και τη ζωγραφική προκειμένου οι επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα τη ζήλια, την γκρίνια, τη βαρεμάρα κ.α. και στη συνέχεια πώς θα μπορέσουν –αφού τα κατανοήσουν- να τα αποδώσουν με δημιουργικό τρόπο. Οι εικαστικές δημιουργίες, τα παιχνίδια ρόλων, η σωματική έκφραση, η μυθοπλασία και τα παιχνίδια με τα διαδραστικά εκθέματα, είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν τα εργαστήρια προκειμένου να συμβάλλουν στη συναισθηματική ανάπτυξη και καλλιέργεια των παιδιών.

Σεμινάρια

Το Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους πραγματοποιεί  επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες, τα οποία απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο και τη συναισθηματικής τους καλλιέργεια. Τους δίνουν τη δυνατότητα να βιώσουν τις ευεργετικές αξίες του παιχνιδιού, της τέχνης , του παραμυθιού και της δημιουργικής έκφρασης με σκοπό την αξιοποίηση των καινούριων εφοδίων, για μια καλύτερη σχέση και αλληλεπίδραση με τα παιδιά, τους μαθητές ή και ακόμα με άλλους ενήλικες.

 

Πηγή εικόνας: talcmag.gr


Το «Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους»

Το μουσείο στηρίζει τη φιλοσοφία του στην συναισθηματική καλλιέργεια και κατανόηση των συναισθημάτων, καθώς –όπως υποστηρίζει- όσο περισσότερο γνωρίζουμε τα συναισθήματα μας τόσο καλύτερα καταφέρνουμε να εξελιχθούμε. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν ανάγκη να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους με σκοπό να μπορούν να είναι ευτυχισμένοι και να ανταπεξέρχονται στις διάφορες προκλήσεις της ζωής.

Διαβάστε επίσης  6+1 συγκινητικές ταινίες που θα σε συνεπάρουν

Το «Μουσείο Συναισθημάτων» τα Σαββατοκύριακα είναι ανοιχτό για το ελεύθερο κοινό, ενώ τις καθημερινές υποδέχεται σχολικές ομάδες. Επιπλέον,  έχει τη δυνατότητα  να πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία ή φορείς σε οποιονδήποτε προορισμό το καλέσουν (μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει: στη Δράμα (στη διοργάνωση της Ονειρούπολης), στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (στο παιδικό φεστιβάλ), στα Χανιά Κρήτης (στο Μουσείο Τυπογραφίας), στη Βέροια (στη Δημοτική Βιβλιοθήκη), στον Ωρωπό (στα σχολεία κατά τη διάρκεια της περιβαλλοντικής εβδομάδας).

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό: 

Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους, ανάκτηση από: www.mce.gr

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και