
Εγκαίνια για νέα μουσεία σε όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2022. Από το Χόνγκ Κόνγκ μέχρι την Αίγυπτο, το Παρίσι, το Όσλο και την Αυστραλία. Μουσεία που θα διεκδικήσουν μία περίοπτη θέση στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Μουσείο του Παλατιού του Χονγκ Κονγκ
Το νέο Μουσείο του Παλατιού στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί μία προσθήκη στην πολιτιστική περιοχή West Kowloon. Είναι αφιερωμένο στους αυτοκρατορικούς θησαυρούς της Κίνας που προέρχονται από την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο. Το κόστος του θα φτάσει τα 450 εκατομμύρια δολάρια. Χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς πόρους και η έναρξη λειτουργίας του έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2022. Το κτήριο έχει επιφάνεια 30.500 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει δύο εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες δραστηριοτήτων, ένα θέατρο, κατάστημα δώρων και εστιατόριο.

Περίπου 800 αντικείμενα, στο νέο μουσείο του Χόνγκ Κόνγκ, θα ανοίξουν την αυλαία των εκθέσεων συμπεριλαμβανομένων πινάκων καλλιγραφίας, διακοσμητικών τεχνών και σπάνιων βιβλίων που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ πριν στο κοινό. Παράλληλη έκθεση θα επικεντρωθεί στην ιστορία της συλλογής έργων τέχνης και στις διαδραστικές εμπειρίες για παιδιά.
Οι κρατικοί φορείς του Χόνγκ Κόνγκ έχουν δηλώσει για το νέο μουσείο ότι “αυτό είναι το καλύτερο και μεγαλύτερο δώρο για τον εορτασμό της 20ης επετείου από την επιστροφή του Χόνγκ Κόνγκ στη μητέρα πατρίδα”.
Nasjonalmuseet, το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας στο Όσλο

Το Εθνικό Μουσείου της Νορβηγίας, το Nasjonalmuseet είναι ένα τεράστιο έργο από κάθε άποψη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μουσεία, το μεγαλύτερο σε σκανδιναβική χώρα. Θα φιλοξενήσει τις συλλογές τριών μεγάλων νορβηγικών ιδρυμάτων, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών και Σχεδίου.
Το νέο μουσείο θα είναι ένας χώρος για πρωτότυπες ιδέες, έμπνευση και συναρπαστικές πολιτιστικές εμπειρίες που φιλοδοξεί να κάνει την τέχνη προσιτή σε όλους και να αντικατοπτρίζει την κοινωνία και την εποχή που ζούμε. Ολόκληρη η πρόσοψή του είναι καλυμμένη από νορβηγικό σχιστόλιθο. Η Αίθουσα του Φωτός είναι το αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό του κτιρίου. Η συνολική επιφάνεια του νέου Εθνικού Μουσείου θα είναι 54.600 τετραγωνικά μέτρα. Η πλατεία του μουσείου μπροστά από την κύρια είσοδο θα είναι ένας ζωντανός αστικός χώρος και σημείο συναντήσεων, με υπαίθριο εστιατόριο, καθίσματα και εκδηλώσεις. Το μουσείο βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία του Όσλο.
Μουσείο του Cluny στο Παρίσι

Το μουσείο Cluny, γνωστό και ως “Μουσείο του Μεσαίωνα”, αποτελείται από δύο κτήρια. Το δεύτερο κτήριο που είναι το ξενοδοχείο Hotel de Cluny είναι ένα σπάνιο σωζόμενο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του μεσαιωνικού Παρισιού. Παλαιότερα ήταν το αρχοντικό των ηγουμένων του Cluny. Για την ανακαίνισή του, που ξεκίνησε το 2015, δαπανήθηκαν περίπου 21,5 εκατ. ευρώ.
Οι εργασίες έγιναν σταδιακά ξεκινώντας από την αποκατάσταση ενός γοτθικού παρεκκλησίου και των ερειπίων των αρχαίων γαλλορωμαϊκών ιαματικών λουτρών. Με επίκεντρο τις περίφημες έξι ταπετσαρίες της “Κυρίας και του Μονόκερου” επισκευάζονται και οι αίθουσες του μουσείου με θεματική προσέγγιση και χρονολογική διάταξη. Το έργο “Cluny4, ένα νέο μουσείο” θα ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες μέσα στο 2022.
Το “Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο” στην Γκίζα

Είκοσι χρόνια πέρασαν αφότου ο τότε πρόεδρος της χώρας Χόνσι Μουμπάρακ έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στην Γκίζα. Το νέο μουσείο είναι πλέον γεγονός. Το κόστος της ανέγερσής του ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από δάνεια της ιαπωνικής κυβέρνησης. Όταν ολοκληρωθεί το GEM, θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως . Το κτήριο έχει σχήμα τριγώνου σε κάτοψη, μπροστά του υπάρχει μία μεγάλη πλατεία με χουρμαδιές. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο ημιδιαφανής τοίχος από αλάβαστρο, που είναι και η πρόσοψη του μουσείου. Βρίσκεται σε μία έκταση 480.000 τετραγωνικών μέτρων και απέχει 2 χιλιόμετρα από το συγκρότημα της πυραμίδας της Γκίζας.
Θα φιλοξενήσει περίπου 18.000 αντικείμενα της αρχαίας Αιγύπτου, καθώς και την πλήρη συλλογή των Τουταγχαμών , ενώ περίπου 5000 κομμάτια θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Την είσοδο του μουσείο θα διακοσμούν διάφορα αγάλματα με κυρίαρχο αυτό του Ραμσή Β΄, 82 τόνων, το οποίο λόγω του όγκου του είναι και το πρώτο που μεταφέρθηκε στο μουσείο.
Μετασχηματισμός της Εθνικής Πινακοθήκης στο Σίδνεϊ
Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας λειτουργεί η Πινακοθήκη Τέχνης της Νέας Νότιας Ουαλίας (AGNSW), η οποία ιδρύθηκε το 1872 και είναι γνωστή ως Εθνική Πινακοθήκη της Νέας Ουαλίας. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια μουσεία στο Σίδνεϊ και ένα από τα πιο γνωστά σε ολόκληρη την Αυστραλία. Στις αίθουσες του εκτίθενται αυστραλιανά έργα τέχνης, ευρωπαϊκή και ασιατική τέχνη.

Ο μετασχηματισμός του μουσείου , που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022, κόστισε 247.00 εκατομμύρια δολάρια και θα δημιουργήσει πρόσθετο εκθεσιακό χώρο 16.000, διπλάσιο σχεδόν του σημερινού. Το νέο θεαματικό κτήριο θα αποτελέσει ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο που θα επιφέρει σημαντικά πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην πόλη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να διπλασιασθεί και υπολογίζεται να φτάνει τα 2 εκατομμύρια ετησίως. Η επέκταση χτίζεται πάνω από δύο παροπλισμένες δεξαμενές πετρελαίου του ναυτικού από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και η μία από αυτές θα επαναχρησιμοποιηθεί ως μοναδικός χώρος σύγχρονης τέχνης. Η όψη του θα είναι από γυαλί και θα συνδέεται αισθητικά με την όψη από ψαμμίτη της ιστορικής Πινακοθήκης.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Μποζώνη Α. (2022) Τα νέα μουσεία που θα ανοίξουν τις πόρτες τους το 2022 σε όλο τον κόσμο. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/culture/arxaiologia/ta-nea-moyseia-poy-tha-anoixoyn-tis-portes-toys-2022-se-olo-ton-kosmo (τελευταία πρόσβαση 28/01/2022)
Αδαμοπούλου Μ. (2021). Έξι νέα μουσεία που θα ανοίξουν το 2022. Ανακτήθηκε από https://www.tanea.gr/2021/12/30/lifearts/eksi-nea-mouseia-pou-tha-anoiksoun-to-2022/ (τελευταία πρόσβαση 28/01/2022)