Pawel Kuczynski: Όταν η τέχνη συναντά την φιλοσοφία

Pawel Kuczynski
Pawel Kuczynski – Control (Law Justice). Πηγή εικόνας: scontent.flhr1-1.fna.fbcdn.net

[punica-dropcap]Ο[/punica-dropcap] καθένας, από όλους εκείνους που αγαπούν και αναζητούν την τέχνη έχει αναρωτηθεί κάποια στιγμή, την σημαντικότητα της και το κατά πόσο έχει επηρεάσει την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού μέχρι και σήμερα. Μια προσπάθεια ανάλυσης και κατανόησης της ύπαρξης της, μας δίνει η φράση του γνωστού καλλιτέχνη Leonard Bernstein:

“The point is, art never stopped a war and never got anybody a job. That was never its function. Art cannot change events. But it can change people. It can affect people so that they are changed… because people are changed by art – enriched, ennobled, encouraged – they then act in a way that may affect the course of events… by the way they vote, they behave, the way they think.”

Η τέχνη ως κοινωνικό δημιούργημα αποτελεί ίσως ένα από τα πιο αναμφισβήτητα εφαλτήρια προσέλκυσης της προσοχής και ανάπτυξη συζητήσεων πάνω σε πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Από όλες τις διαφορετικές μορφές τέχνης που έχουν παρουσιαστεί στον ιστό της ανθρώπινης κοινότητας, μια από τις αρχαιότερες είναι εκείνη της δημιουργικής αναπαράστασης. Εικόνες φτιαγμένες από μολύβι, επενδυμένες με χρώματα, σε καμβά ή σε χαρτί που στόχο έχουν να αναπαραστήσουν τον πραγματικό ή το φανταστικό κόσμο. Από την αρχαιότητα η ζωγραφική ήταν ένας σημαντικός δίαυλος μετάδοσης των προβλημάτων που ανέδυαν σε κοινοτικό επίπεδο. Στην σύγχρονη μορφή της, η εικόνα είναι ικανή να περιγράψει πολύπλοκα διαχρονικά ή όχι προβλήματα της σύγχρονου κόσμου που αρκετές φορές οι ίδιες οι λέξεις υστερούν να το κάνουν. Διαθέτει αυτή την ικανότητα, να ερεθίζει το μυαλό και την καρδία γεννώντας ένα κυκεώνα συναισθημάτων.

Διαβάστε επίσης  Η αβάσταχτη ελαφρότητα…του τηλεκαννιβαλισμού.

 

Pawel Kuczynski – Iceberge. Πηγή εικόνας: i.pinimg.com

 

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναλαμβάνει το ρόλο ενός «δημοσιογράφου» αντικαθιστώντας την πένα ή την σύγχρονη μορφή της, το πληκτρολόγιο, με παλέτες, χρώματα και καμβά επιδιώκοντας να αναλύσει όσο το δυνατόν καλύτερα την φύση της κοινωνίας.

Ο Pawel Kuczynski, Πολωνός σκιτσογράφος, είναι ένα παράδειγμα τι μπορεί να προσφέρει η ζωγραφική στις μέρες και πως μπορεί να αποτελέσει μια σύγχρονη μορφή καμπάνιας προβολής πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων.

 

Pawel Kuczynski
Pawel Kuczynski – Book. Πηγή εικόνας: learning-mind.com

 

Ο Pawel, γεννήθηκε στην πόλη Szczecin της Πολωνίας το 1976 και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πόζναν το 2001 με εξειδίκευση στην γραφιστική. Από το 2004 τα έργα του επικεντρώθηκαν στην θεματολογία που είναι γνωστή με τον όρο satiric illustration. Έργα ζωγραφισμένα σε καμβά, εξαιρετικά ευφάνταστα και πρωτότυπα.

 

Pawel Kuczynski
Pawel Kuczynski – Wind. Πηγή εικόνας: pictorem.com

 

Εναργές χαρακτηριστικό, που ακολουθεί τα έργα του, είναι η ανορθόδοξη και αντισυμβατική προσέγγιση που τους αποδίδει. Επιλέγει να εξωτερικεύει μέσα από τον καμβά επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την πολιτική, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την πάλη των τάξεων, τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης, το σεξισμό, τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον πόλεμο, την ανισότητα. Αυτά είναι μερικά, μόνο, από τα προβλήματα σε μια αναρίθμητη λίστα θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται. Σκιαγραφεί με έντονο και κάποιες φορές άκρως πεσιμιστικό τρόπο επικαλούμενος το χιούμορ και την ειρωνεία για να διακωμωδήσει και να αναδείξει μερικά από τα πιο ηχηρά κοινωνικά προβλήματα.

 

Pawel Kuczynski – Dictator. Πηγή εικόνας: fbcdn.net

 

Από την πρώτη επαφή του με τα πινέλα και σε όλη την πορεία της καριέρας του ως εικονογράφος, μετρά παραπάνω από 100 βραβεία παγκοσμίως και πολυάριθμες διεθνής διακρίσεις. Μια από τις σημαντικότερες, ήρθε το 2005 όταν απέσπασε το βραβείο «Eryk» από την Association of Polish Cartoonists, ως ο νεότερος σχεδιαστής σχεδίων καρτούν με ρεκόρ βραβείων σε εθνικούς διαγωνισμούς.

Διαβάστε επίσης  Χάρρυ Κλυνν: Μια πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα

 

Pawel Kuczynski
Pawel Kuczynski – Blinkers. Πηγή εικόνας: msn-com

 

Ο Pawel χρησιμοποιεί την εικονογράφηση ως μέσο για να εκφράσει τις ανησυχίες του πάνω σε κοινωνικά και ηθικά ζητήματα, χρησιμοποιεί αυτή του την ιδιότητα ως την κινητήρια δύναμη που θα παράγει την σκέψη οδηγώντας σε μια ευρύτερη μορφή αμφισβήτησης της σύγχρονης κοινωνικής δομής της. Η εξαιρετικά πνευματώδης και εμπνευσμένη προσέγγιση του στο εκάστοτε ζήτημα που επιδιώκει να αναδείξει, σε τοποθετεί απέναντι από το πρόβλημα τόσο περίτεχνα, κάνοντας σε να αναρωτηθείς την κατεύθυνση που έχει πάρει ο σύγχρονος κόσμος και οδηγώντας σε να αναζητήσεις την αιτία πίσω από την απάντηση.

 

Pawel Kuczynski – Together. Πηγή εικόνας: demilked.com

 

Η παρατήρηση του κάθε έργου του είναι μια προσωπική υπόθεση, καθώς κάθε ένα βρίθει πολύπλοκων μορφών ερμηνείας βασισμένων σε προσωπικά ερεθίσματα και γνώσεις. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, δεν επιλέγει να δίνει ερμηνεία στους πίνακες του, αποφεύγοντας την απόδοση πολυσήμαντων τίτλων, αφήνοντας έτσι τους αναγνώστες του την δυνατότητα να αναστοχαστούν το πρόβλημα και να καταλήξουν σε μια δική τους προσωπική ερμηνεία του προβλήματος απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε μορφής νοητικής καθοδήγησης.

 

Pawel Kuczynski – Vote. Πηγή εικόνας: tumblr.com

 

Σε μία από τις συνεντεύξεις του είχε δηλώσει πως δεν επιδιώκει να αλλάξει κάτι με τα έργα του καθαυτά. Αντλεί την έμπνευση του και την δύναμη που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των έργων του, στην ανάγκη να προβάλει το πρόβλημα και να το κάνει περισσότερο ευκρινές στους αναγνώστες του. Ονειρεύοντας πως η παραγωγή της σκέψης μέσα από την παρατήρηση των έργων του, να είναι εκείνη που θα καλλιεργήσει και θα σπείρει τον σπόρο της αλλαγής.


Πηγές:

Satirical Illustrations by Pawel Kuczynski. Ανακτήθηκε από boredpanda.com (Τελευταία πρόσβαση 9/6/2019)

Διαβάστε επίσης  25 Νοεμβρίου: Διεθνής ημέρα κατά της βίας των γυναικών

Pawel Kuczynski. Ανακτήθηκε από pawelkuczynski.com (Τελευταία πρόσβαση 9/6/2019) 

Society according Pawel Kuczynski. Ανακτήθηκε από knowledgeispawel.tumblr.co (Τελευταία πρόσβαση 9/6/2019) 

Είμαι απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Στον ελεύθερο χρόνο μου απολαμβάνω την ανάγνωση βιβλίων, το θέατρο και τους φίλους μου. Αγαπώ την jazz και τις βόλτες στο κέντρο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος