Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

πηγή εικόνας: https://www.culturenow.gr/

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 άνοιξε τις Πύλες του το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Πλάκα. Ένα ακόμη σημείο πολιτισμού άνθησε στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διάδοση του πολιτισμού μας για τον ελλαδικό χώρο αλλά και για τον τουρισμό μιας και πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλη επισκαψιμότητα και πολύ εύκολη και γρήγορη πρόσβαση.

Η ίδρυσή του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1918 με το όνομα «Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων» και τον, τότε, διευθυντή και ζωγράφο, Κωνσταντίνο Μαλέα. Το 1923 μετονομάστηκε σε «Εθνικόν Μουσείον Κοσμητικών Τεχνών»και το τιμόνι της διεύθυνσης είχε ο ποιητής Γιώργος Δροσίνης  μέχρι και το 1926. Από το 1959 μέχρι και πρόσφατα είχε το όνομα «Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης». Στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων μέχρι και σήμερα άλλαξε αρκετά χέρια διεύθυνσης όπως και ονομασίες και από το 2018 μέχρι και σήμερα έχουμε την ονομασία με την οποία το ξέρουμε σήμερα.

Πώς είναι σήμερα το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Σήμερα αυτή τη στιγμή έχουν παραδοθεί τρεις από τους 18 συνολικά χώρους του που επρόκειτο να ανοίξουν και να είναι διαθέσιμοι στο κοινό. Δηλαδή πρόκειται για ένα συγκρότημα πολιτιστικών χώρων. Για την ακρίβεια η έκτασή του εκτείνεται στα 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ΜΝΕΠ δημιουργήθηκε με βάση δύο αρχές: η μία είναι ότι θα έπρεπε οτιδήποτε να συσχετίζεται με το σήμερα και η δεύτερη είναι ότι τα αντικείμενα θα έπρεπε να εντάσσονται σε κάποια αφηγηματικά περιβάλλοντα. Βασικοί στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή, καταγραφή, τεκμηρίωση, συντήρηση, μελέτη και προβολή των τεκμηρίων του νεώτερου πολιτισμού της Ελλάδας. Το εσωτερικό του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού περιέχει μόνο εξωτερικά αντικείμενα αρχαία ενώ στο εσωτερικό του περιλαμβάνει νεότερα. Αποτελείται από 18 κτήρια καθένα από τα οποία αποτελείται από διαφορετική θεματική ενότητα. Κάποια από αυτά που αξίζει να δεις είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου όπου έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και το σπίτι του Δραγούμη. Επιπλέον το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού έχει χώρους αναψυχής, υπαίθριο θέατρο και καφέ, χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων όπως και έναν χώρο για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Διαβάστε επίσης  Κυριάκος Αγκωνίτης: ο πατέρας της αρχαιολογίας για πολλούς

Advertising

Advertisements
Ad 14

πηγή εικόνας: https://www.culturenow.gr/

Οι εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Η σχέση του ανθρώπου με το θείο στοιχείο: αυτή η εκθεσιακή ενότητα περιλαμβάνει αντικείμενα παλιότερα που σχετίζονται με στιγμές που ενώνουν τον άνθρωπο με θρησκευτικές τελετές και που ενέχουν μια μορφή σύνδεσης με το θείο, όπως είναι: ο γάμος, η βάπτιση, ο θάνατος.

Ένας άλλος χώρος του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα σε μια περιοχή: αντικείμενα, ψηφιακό και εικονογραφημένο υλικό σχετικά με τις εκδηλώσεις σε πολιτιστικό επίπεδο, όπως είναι οι γιορτές και τα πανηγύρια, ο κινηματογράφος, το θέατρο σκιών συνθέτουν έναν άλλον εκθεσιακό χώρο τον οποίο μπορεί να επισκεφτεί το κοινό και να έρθει σε επαφή μαζί του.

Η επόμενη εκθεσιακή συλλογή είναι εφιερωμένη στις γυναίκες με τις καθημερινές ασχολίες τους, τον τρόπο ζωής και τον ρόλο τους μέσα στην οικογένεια αλλά και τον ρόλο που έπαιξε η κοινωνία στην εξέλιξη και διεύρυνση του ρόλου της γυναίκας με το πέρασμα των χρόνων και στον εργασιακό τομέα.

Advertising

Έντεκα πολύτιμα εκθέματα από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού ΠολιτισμούΈντεκα πολύτιμα εκθέματα από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

πηγή εικόνων: https://www.lifo.gr/

Ένας άλλος τομέας της ζωής των ανθρώπων ου μπορείτε να βρείτε στο Μουσείο Νεότερου Πολιτισμού σχετίζεται με την καθημερινότητα γενικότερα των ανθρώπων και τη διαβίωσή τους, θέματα όπως: πού και πώς ζούσαν, πού δούλευαν, πώς περνούσαν τον χρόνο τους, πώς ντύνονταν. Όλα αυτά σχετίζονται με τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής, καταλαβαίνουν πολλά για την κοινωνική θέση που είχαν όπως και για τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Διαβάστε επίσης  165 δωρεάν Μεταπτυχιακά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Εν τέλει στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού θα συναντήσεις ένα πάντρεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσής μας με μια σύγχρονη αισθητική σε ένα φυσικό αλλά και σύγχρονο αστικό τοπίο που θα σε εμπνέυσει να θες να μάθεις περισσότερα και να περιηγηθείς στο εσωτερικό του.

Advertising


ΠΗΓΕΣ:

1. Στέλιος Παρρής, «Πού μπορείτε να βρείτε ένα ολόκληρο δωμάτιο ζωγραφισμένο από τον Θεόφιλο στην Αθήνα; Επισκέφθηκα το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, γνώρισα τους ανθρώπους του κι εντυπωσιάστηκα για αυτό το μουσείο που βρίσκεται κάτω από τη μύτη μας, πλάι στον σταθμό Μοναστηράκι», (Τελευταία πρόσβαση: 22/03/24), https://elculture.gr/xenagisi-se-mia-istoriki-geitonia-tou-19ou-aiona-pou-sozetai-akeraii-i-allios-to-entyposiako-mouseio-neoterou-ellinikou-politismou/

2. CULTURENOW, «Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού άνοιξε τις πύλες του – Εγκαινιάστηκε η νέα μόνιμη έκθεση», (Τελευταία πρόσβαση 22/03/24), https://www.culturenow.gr/to-moyseio-neoteroy-ellinikoy-politismoy-anoixe-tis-pyles-toy-egkainiastike-i-nea-monimi-ekthesi/

3. https://www.mnep.gr/gr/epikoinonia/

Advertising

4. Γιάννης Πανταζόπουλος, «Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ανασυνθέτει μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας», (Τελευταία πρόσβαση 22?03/24), https://www.lifo.gr/culture/arxaiologia/moyseio-neoteroy-ellinikoy-politismoy-anasynthetei-mia-olokliri-geitonia-tis

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2022 απέκτησα το πιστοποιητικό «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» από το Ε.Κ.Π.Α. Γράφω άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και μουσικούς στίχους. Έχω διακριθεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα έργα μου. Έχω γράψει δύο βιβλία: «Διαδρομές ψυχής» από τις εκδόσεις Όστρια και «Ψυχική Παλίρροια» από τις εκδόσεις Διάνοια. Τα τραγούδια μου μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube. Αγαπώ αυτόν τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να τον επικοινωνώ στον κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητικές δεξιότητες: Γνωστικοί προβλεπτικοί παράγοντες

Το παρόν άρθρο Οι κινητικές δεξιότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας

Ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με τα βιβλία;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν το διάβασμα και τα βιβλία μπορεί