Το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Ο αρχικός σχεδιασμός του ήταν να φιλοξενήσει ευρήματα ανασκαφών του 19ου αιώνα κυρίως από την Αττική. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με ευρήματα από όλη την Ελλάδα και πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Περιλαμβάνει περισσότερα από 11.0000 εκθέματα προερχόμενα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό έως και την ύστερη αρχαιότητα.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Προτεραιότητα αποτελεί το μουσείο να προβάλλει διαμέσου των εκθεμάτων του την Ελληνική ταυτότητα μέσα στους αιώνες. Το Υπουργείο Πολιτισμού θέτει ως βασική αρχιτεκτονική πρόκληση τη διαμόρφωση του κήπου και της εισόδου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Σκοπός είναι να συνδεθεί δημιουργικά το κτήριο με με τους υπόγειους χώρους και ο κήπος να φιλοξενήσει πολιτιστικές δραστηριότητες. Βασικό πρόβλημα του Μουσείου εντοπίζεται στις αίθουσες που αδυνατούν να εκτεθούν όλα τα ευρήματα. Αποτέλεσμα αυτού,  πολλά από αυτά βρίσκονται φυλαγμένα στις αποθήκες.

Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα που διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε τελικά στα τέλη Ιανουαρίου οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα αυξηθούν σε 11.000 τμ από 7.800 που είναι σήμερα. Επίσης οι χώροι των περιοδικών εκθέσεων σε 1.430 από τα 400 τμ. Οι εσωτερικές αίθουσες αλλάζουν με τον ανακατασκευασμό νέων σύγχρονων αιθουσών περιοδικών εκθέσεων Ακόμη, στα σχέδια για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνεται ένα νέο αμφιθέατρο με ανεξάρτητη είσοδο καθώς και διάφοροι χώροι εστίασης για να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από το ωράριο του Μουσείου.

Ξεχωριστά γραφεία αρχιφυλάκων και χώροι ανάπαυσης  πρόκειται να δημιουργηθούν μαζί με τα διοικητικά γραφεία για την εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου.  Στο δεύτερο υπόγειο του Μουσείου με είσοδο από την οδό Τοσίτσα θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες και το προσωπικό χώρος στάθμευσης. Παράλληλα, όσο αφορά τα λεωφορεία θα διαμορφωθούν προσωρινοί χώροι στάθμευσης στην Βασιλέως Ηρακλείου.

Διαβάστε επίσης  Ο Εφησυχασμός του Ενήλικα: Όλα Όσα Δε Γίναμε
Advertisements
Ad 14
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/561758137/to-schedio-gia-to-neo-archaiologiko-moyseio/

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 

Η αρχιτεκτονική μελέτη θα γίνει με δωρεά της οικογένειας Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού ύψους 650.000 ευρώ. Η Διεθνής Επιτροπή αξιολόγησης (που συγκροτήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τον Απρίλιο του 2022) επέλεξε την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.  Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού η πρόταση που επιλέχθηκε, συγκεντρώνει τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτηρίου. Της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές και μουσειολογικές – μουσειογραφικές προκλήσεις. Η πολεοδομικής ένταξη στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Η διαδικασία της εκπόνησης μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου, με τίτλο «Αναβάθμιση, υπόγεια επέκταση και διασύνδεση με το Ακροπόλ Ακρός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου…» έχει εγκριθεί με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρ. 558074/17.11.2021-ΦΕΚ Β΄5352).

BΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ιωαννίδης, Σάκης (2022). Κοινωνία: Το σχέδιο για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. H Καθημερινή. https://www.kathimerini.gr/society/561758137/to-schedio-gia-to-neo-archaiologiko-moyseio/ (τελευταία πρόσβαση 12.2.2023)

Σκολιώνη, Δάφνη (2023). Πως θα είναι το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- Ο Κρίτων Πιπέρας μας ξεναγεί στο όραμα. ΕΡΤ News. https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/pos-tha-einai-to-neo-ethniko-archaiologiko-moyseio-o-kriton-piperas-mas-xenagei-sto-orama/ (τελευταία πρόσβαση 12.2.2023)

Οι συλλογές του Μουσείου. Ανακτήθηκε από https://www.namuseum.gr/collections/ (τελευταία πρόσβαση 12.2.2023)

Οικονόμου, Γεωργία (2022). https://www.news247.gr/politismos/poioi-tha-chtisoyn-to-neo-ethniko-archaiologiko-moyseio-stin-athina-oi-nikites-toy-amfilegomenoy-architektonikoy-diagonismoy.9898025.html. NEWS247. (τελευταία πρόσβαση 12.2.2023)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη