Μικρές ανησυχίες και υγεία

Μικρές ανησυχίες και υγεία

Χάνουμε το λεωφορείο, δεν βρίσκουμε τα κλειδιά μας, σπάμε κατά λάθος ένα ποτήρι, δεν θυμόμαστε την απάντηση σε μια γραπτή εξέταση, ρίχνουμε παραπάνω αλάτι στην κατσαρόλα. Οι μικρές ανησυχίες ή αλλιώς τα μικροπροβλήματα χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή όλων των ανθρώπων, ακόμη και των παιδιών. Τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή από εμάς, αφού είναι αρκετά συνηθισμένα και απλά.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, οι μικρές αυτές δυσκολίες μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην υγεία μας Λόγω της αθροιστικής επίδρασής τους, είναι ικανά να αυξήσουν το άγχος σε σωματικό επίπεδο, για παράδειγμα το άτομο μπορεί να βιώνει εφίδρωση, ταχυπαλμία ή μυϊκή ένταση απροσδόκητα και σε ακατάλληλες συνθήκες, όπως όταν βλέπει τηλεόραση. Ενδέχεται επίσης να οδηγήσουν το άτομο σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή τροφών πλούσιων σε λιπαρά (σοκολάτες, αλμυρά σνακς) και δυσκολία στον ύπνο. Με το πέρασμα το χρόνου το σώμα μας μπορεί ακόμη και νοσήσει (Dimatteo & Martin, 2002).

Αν είστε από τα άτομα που ανησυχούν πολύ για ασήμαντα πράγματα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Τα μικροπροβλήματα δεν οδηγούν από μόνα τους σε κακή σωματική υγεία· αυτή προκύπτει από τον τρόπο νοηματοδότησής τους. Αντί να βλαστημάτε για την κίνηση στον δρόμο, καλύτερα πείτε στον εαυτό σας: «δεν πειράζει, ας αργήσω και λίγο». Στη σημερινή εποχή, όπου οι ρυθμοί της ζωής γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε τον αρνητικό τρόπο επεξεργασίας των δυσκολιών που συναντούμε. Προσπαθήστε, λοιπόν, να χαμογελάστε με τις γκαντεμιές σας και προστατέψτε την υγεία σας. Σίγουρα αξίζει τον κόπο…

Βιβλιογραφία:

Dimatteo, M.R., & Martin, L.R. (2002). Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας. Αθήνα: Πεδίο, 2011.

Διαβάστε επίσης  Μανία καταδίωξης: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.