Νευρική Ανορεξία και Αυτισμός: Πώς συνδέονται

Ο πρώτος που συνέλαβε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ ανορεξίας και αυτισμού ήταν ο Γκίλμπεργκ τη δεκαετία του ’80. Η παρατήρηση του αυτή οδήγησε σε μια μεγάλου μήκους διαχρονική έρευνα, η οποία επιβεβαίωσε ότι το 23% των ατόμων με μακροχρόνιες διατροφικές διαταραχές ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Οι τελευταίοι μπορούν να επωφεληθούν από ένα συνδυασμό φαρμακευτικών και συμπεριφοριακών θεραπειών που, όμως, πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένες με στόχο τη βελτίωση του αυτισμού και όχι της ανορεξίας!

Την εν λόγω ανακάλυψη ήρθαν να ενισχύσουν κι άλλες έρευνες στην πορεία. Όμως, η πιο χαρακτηριστική απ’ όλες ήταν εκείνη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Μόντσλεϊ (Maudsley Hospital). Με τη σειρά της επιβεβαιώνει ότι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αυτισμού συναντώνται σε άτομα με νευρική ανορεξία.

Advertisements
Ad 14

Κοινά Χαρακτηριστικά

Τα κοινά γνωρίσματα περιστρέφονται γύρω από τους εξής άξονες:

  • Κεντρικός Συνειρμός
  • Γνωστική – Συμπεριφοριακή Ευελιξία
  • Κατανόηση των Εκφράσεων του Προσώπου
  • Έλεγχος του Συναισθήματος
  • Αποτελέσματα στο Τεστ Αυτισμού
  • Θεωρία του Μυαλού
  • Εκτελεστική Λειτουργία

Το βιβλίο Zucker et al (2007) έριξε περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων. Συγκεκριμένα, εντόπισε ότι οι συνθήκες στο φάσμα του αυτισμού αποτελούν την γνωστική – ενδοφυνοτυπική βαθύτερη ανορεξία.

Τέλος, μια επιπρόσθετη πιλοτική έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της γνωστικής – συμπεριφοριακής θεραπείας μείωσε την ακαμψία και την τελειομανία σε 17 από τους 19 συμμετέχοντες. Το πρωτόκολλο της εν λόγω θεραπείας βασίστηκε στην υποθετική σχέση μεταξύ της ανορεξίας και μιας βαθύτερης πάθησης που σχετίζεται με τον αυτισμό.

Διαβάστε επίσης  Τρυποφοβία: Τι είναι τελικά

 

Πηγές: www.youtube.com/watch?v=Zsp3b8GObFs&ab_channel=PookyKnightsmithMentalHealth, www.el.wikipedia.org

Τελείωσα το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου πέρασα με την 1η Υποτροφία και το Ά Βραβείο. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων. Από μικρή μελετούσα πιάνο και στην ηλικία των 16 κέρδισα το Ά Βραβείο στην Αττική και Τιμητική Διάκριση σε όλη την Ελλάδα στους Ά Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στο Ωδείο Αθηνών τιμήθηκα με το Ά Βραβείο Ερμηνείας, όπως και μια μαθήτρια μου στα πλαίσια του Πρακτικού Διδασκαλείου. Πολύ αργότερα, έφυγα στη Μελβούρνη αναζητώντας ένα πιο λειτουργικό κράτος πρόνοιας κι ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον. Εργάστηκα σε ένα ωδείο κάνοντας τα όνειρα μου για τη μουσική πραγματικότητα. Οδήγησα μέσα σε ένα χρόνο 14 παιδιά στις εξετάσεις - κάνοντας νέο ρεκόρ με διαφορά για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ωδείου - εκ των οποίων πέρασαν όλα και τα 4 βραβεύτηκαν. Στη ζωή μου συνάντησα ανθρώπους αργόσχολους και σκοτεινούς που δε διστάζουν να σε υπονομεύσουν για να μη φανεί η αξία σου. Δε σέβονται τη μόρφωση, τη γνώση και τη δημιουργία παρά τη δύναμη, την εξουσία, τα χρήματα, τα παιχνίδια και την ομορφιά. Καταφύγιο μου η μουσική, η ποίηση, η συγγραφή, ο διαλογισμός και το Τρίτο Πρόγραμμα. Γράφω για τους φωτεινούς και όσους πολεμούν για έναν καλύτερο κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και