Φοβίες υπάρχουν πολλές. Η τρυποφοβία, όμως, είναι από τις πιο περίεργες! Αναφέρεται στον παθολογικό φόβο για διάφορες τρύπες ή αλλιώς προς συστάδες μικρών οπών, όπως αυτές που συναντάμε σε κηρήθρες, κυψέλες, σφουγγάρια και μυρμηγκοφωλιές. Τα άτομα που πάσχουν από τρυποφοβία νιώθουν αηδία και αποστροφή στη θέα των τρυπών!
Συγκεκριμένα, οι τρύπες που τους προκαλούν μεγαλύτερο φόβο είναι, κυρίως, οι φυσικά δημιουργημένες, μικρές, κυκλικές και πολύ κοντά συγκεντρωμένες. Άραγε τι είναι αυτό που τους τρομάζει πιο πολύ; Το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενό τους ή το ότι είναι κούφιες;
Συμπτώματα και Αιτίες
Γενικότερα, τρύπες συναντάμε στο χώμα, τα φυτά, το ξύλο, το δέρμα μας ή των ζώων, στην τροφή, όπως το τυρί και το ψωμί ή τα φρούτα, όπως η φράουλα, το καρπούζι και το ρόδι, στη μούχλα, στα κοράλλια, ακόμα και σε έντομα (πχ. συστοιχίες ματιών). Όλες αυτές οι τρύπες μπορεί να προκαλέσουν σε έναν τρυποφοβικό ναυτία, εφίδρωση, ταχυπαλμία, φαγούρα, έως και κρίσεις πανικού.
Κάποιοι επιστήμονες εικάζουν ότι ο φόβος προέρχεται από την υποσυνείδητη ανάμνηση των κινδύνων, τους οποίους διέτρεχε ο προϊστορικός άνθρωπος. Μια άλλη μελέτη το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι μια αντίδραση που προειδοποιεί το άτομο για την παρουσία παρασίτων ή άλλων μολυσματικών ασθενειών.
Η φοβία δεν σταματά στις στιγμές που ο ασθενής θα αντικρίσει αυτές τις τρύπες, αλλά επιμένει με την ανησυχία ότι μπορεί να τις δει κάπου ξανά ή ότι θα τις σκεφτεί! Αυτό μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή, όπως και με κάθε άλλη φοβία. Αν φτάσει σε αυτό το σημείο πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.
Υπάρχει Θεραπεία;
Ολοκληρώνοντας, η τρυποφοβία απαντάται πιο συχνά σε άτομα που πάσχουν ήδη από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή από κάποιο άλλο πρόβλημα ψυχιατρικής φύσης. Η σταδιακή εκλογίκευση, η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή ή η θεραπεία μέσω έκθεσης σε αυτό που φοβόμαστε μπορεί να βοηθήσει.
Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη φοβία δεν έχει αναγνωριστεί, ακόμη, επιστημονικά. Μήπως θα έπρεπε;
Πηγές: www.iatronet.gr, www.tanea.gr, www.healthyliving.gr, www.el.wikipedia.org