Τρυποφοβία: Τι είναι τελικά

Φοβίες υπάρχουν πολλές. Η τρυποφοβία, όμως, είναι από τις πιο περίεργες! Αναφέρεται στον παθολογικό φόβο για διάφορες τρύπες ή αλλιώς προς συστάδες μικρών οπών, όπως αυτές που συναντάμε σε κηρήθρες, κυψέλες, σφουγγάρια και μυρμηγκοφωλιές. Τα άτομα που πάσχουν από τρυποφοβία νιώθουν αηδία και αποστροφή στη θέα των τρυπών!

Συγκεκριμένα, οι τρύπες που τους προκαλούν μεγαλύτερο φόβο είναι, κυρίως, οι φυσικά δημιουργημένες, μικρές, κυκλικές και πολύ κοντά συγκεντρωμένες. Άραγε τι είναι αυτό που τους τρομάζει πιο πολύ; Το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο το περιεχόμενό τους ή το ότι είναι κούφιες;

Advertisements
Ad 14

Συμπτώματα και Αιτίες

Γενικότερα, τρύπες συναντάμε στο χώμα, τα φυτά, το ξύλο, το δέρμα μας ή των ζώων, στην τροφή, όπως το τυρί και το ψωμί ή τα φρούτα, όπως η φράουλα, το καρπούζι και το ρόδι, στη μούχλα, στα κοράλλια, ακόμα και σε έντομα (πχ. συστοιχίες ματιών). Όλες αυτές οι τρύπες μπορεί να προκαλέσουν σε έναν τρυποφοβικό ναυτία, εφίδρωση, ταχυπαλμία, φαγούρα, έως και κρίσεις πανικού.

Κάποιοι επιστήμονες εικάζουν ότι ο φόβος προέρχεται από την υποσυνείδητη ανάμνηση των κινδύνων, τους οποίους διέτρεχε ο προϊστορικός άνθρωπος. Μια άλλη μελέτη το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι μια αντίδραση που προειδοποιεί το άτομο για την παρουσία παρασίτων ή άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Η φοβία δεν σταματά στις στιγμές που ο ασθενής θα αντικρίσει αυτές τις τρύπες, αλλά επιμένει με την ανησυχία ότι μπορεί να τις δει κάπου ξανά ή ότι θα τις σκεφτεί! Αυτό μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή, όπως και με κάθε άλλη φοβία. Αν φτάσει σε αυτό το σημείο πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

Διαβάστε επίσης  Υπερρεαλισμός: Μια μορφή φρουδικής ψυχο-πλάνησης

Υπάρχει Θεραπεία;

Ολοκληρώνοντας, η τρυποφοβία απαντάται πιο συχνά σε άτομα που πάσχουν ήδη από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή από κάποιο άλλο πρόβλημα ψυχιατρικής φύσης. Η σταδιακή εκλογίκευση, η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή ή η θεραπεία μέσω έκθεσης σε αυτό που φοβόμαστε μπορεί να βοηθήσει.

Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη φοβία δεν έχει αναγνωριστεί, ακόμη, επιστημονικά. Μήπως θα έπρεπε;

Πηγές: www.iatronet.gr, www.tanea.gr, www.healthyliving.gr, www.el.wikipedia.org

 

Τελείωσα το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου πέρασα με την 1η Υποτροφία και το Ά Βραβείο. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων. Από μικρή μελετούσα πιάνο και στην ηλικία των 16 κέρδισα το Ά Βραβείο στην Αττική και Τιμητική Διάκριση σε όλη την Ελλάδα στους Ά Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στο Ωδείο Αθηνών τιμήθηκα με το Ά Βραβείο Ερμηνείας, όπως και μια μαθήτρια μου στα πλαίσια του Πρακτικού Διδασκαλείου. Πολύ αργότερα, έφυγα στη Μελβούρνη αναζητώντας ένα πιο λειτουργικό κράτος πρόνοιας κι ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον. Εργάστηκα σε ένα ωδείο κάνοντας τα όνειρα μου για τη μουσική πραγματικότητα. Οδήγησα μέσα σε ένα χρόνο 14 παιδιά στις εξετάσεις - κάνοντας νέο ρεκόρ με διαφορά για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ωδείου - εκ των οποίων πέρασαν όλα και τα 4 βραβεύτηκαν. Στη ζωή μου συνάντησα ανθρώπους αργόσχολους και σκοτεινούς που δε διστάζουν να σε υπονομεύσουν για να μη φανεί η αξία σου. Δε σέβονται τη μόρφωση, τη γνώση και τη δημιουργία παρά τη δύναμη, την εξουσία, τα χρήματα, τα παιχνίδια και την ομορφιά. Καταφύγιο μου η μουσική, η ποίηση, η συγγραφή, ο διαλογισμός και το Τρίτο Πρόγραμμα. Γράφω για τους φωτεινούς και όσους πολεμούν για έναν καλύτερο κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

10+2 ταινίες για να δεις στο Ertflix

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι επιλογές για διασκέδαση είναι
L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,