Ψυχοθεραπεία και Πνευματικότητα: Η γνώση και η επίγνωση του «Εγώ είμαι»

πηγή εικόνας: pinterest.com

Ψυχοθεραπεία και προσωπικότητα

Η προσωπικότητα είναι η ταυτότητα μας. Είναι το σύνολο των ιδιαίτερων ψυχικών και πνευματικών χαρακτηριστικών ενός ανθρώπου. Είναι ο τρόπος συμπεριφοράς του και όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στη μοναδικότητα του. Η προσωπικότητα όντας από τη φύση της ανεπαρκής νιώθει ασφάλεια με το να έχει και να κατέχει. Σκέψεις, χρήματα και εμπειρίες είναι μερικά από αυτά που συσσωρεύει για να νιώθει πλήρης. Παρόλα αυτά, χωρίς την επίγνωση, όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο η ψευδαίσθηση της επάρκειας. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας δρόμος που οδηγεί προς αυτή τη κατεύθυνση όμως οι περισσότερες ψυχοθεραπευτικές σχολές έχουν ως στόχο να ενδυναμώσουν και να «παρηγορήσουν» το εγώ και την προσωπικότητα. Στόχος της προσωπικότητας είναι η γνώση και πράγματι στην αρχή της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, ο άνθρωπος έχει ως αίτημα να μάθει και να  δυναμώσει το τραυματισμένο και επισφαλές εγώ του.

Ψυχοθεραπεία και Ψυχή

Σε αντίθεση με τη προσωπικότητα που είναι ορατή και αισθητή , η ψυχή είναι η άυλη ουσία μας. Την ψυχή δεν την ενδιαφέρει η  «ευτυχία», ως αποτέλεσμα επιτέλεσης ενός προγράμματος έργων και στόχων. Η ψυχή δεν θέλει αποκτήματα παρά μόνο να ξυπνήσει από το ληθαργό της. Ζητάει από τη προσωπικότητα χώρο ώστε να βιώσει τους περιορισμούς της. Ζητάει από τη προσωπικότητα συνεργασία για την εξύψωση της ύπαρξης, γιατί η ψυχή «είναι».

Σε αυτό το σημείο για πολλούς θεραπευόμενους η ψυχοθεραπεία χάνει το νόημά της. Η ενίσχυση του εγώ φαντάζει πιο σημαντική, από την ολοκλήρωση της αποστολής της ψυχής, που είναι η ελευθερία από ανάγκες. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η άγνοια καθώς και το πώς είναι στημένη η κοινωνία μας αλλά και τι πρότυπά ζωής προωθεί.

Διαβάστε επίσης  Μονάδες Ανακουφιστικής Φροντίδας

Η γνώση της  προσωπικότητας είναι απαραίτητο σκαλοπάτι για κάποιον που ενδιαφέρετε να προοδεύσει, να γίνει περισσότερο λειτουργικός και να επιβιώσει.

Advertisements
Ad 14

Η επίγνωση όμως της ψυχής είναι το απαραίτητο σκαλοπάτι για κάποιον που θέλει να είναι ελεύθερος.

Γνώση και επίγνωση

Στόχος λοιπόν της προσωπικότητας είναι η γνώση. Η απλή γνώση όμως έχει να κάνει με τη μνήμη. Έχει να κάνει με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η προσωπικότητα μέσω της γνώσης μαθαίνει απλά να επιβιώνει.

Στόχος της ψυχής είναι η επίγνωση. Η επαφή της με την ύπαρξη πέρα από τα χρηστικά εργαλεία του χρόνου. Χρόνος για τη ψυχή δεν υπάρχει παρά μόνο για την  αφύπνιση της.

Σκοπός των δύο, γνώσης και επίγνωσης είναι η ενότητα των αντιθέσεων. Παρόλα αυτά το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Είναι τα απαραίτητα στάδια για την ολοκλήρωση.

Οι ψυχή που επιθυμεί να προχωρήσει στα επόμενα στάδια αυτής της αφύπνισης θα ζητήσει τη καθοδήγηση ενός ψυχοθεραπευτή. Ο ψυχοθεραπευτής εδώ δεν θα είναι ένας απλός επιστήμονας ψυχικής υγείας. Θα είναι ένας έμπειρος οδηγός σε πιο υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας και συνειδητότητας.

«Εγώ» και Ψυχή

Άλλο να νιώθεις ευτυχισμένος μέσα από την εκπλήρωση επιθυμιών και άλλο να νιώθεις την ευτυχία, χωρίς λόγο, σ ‘ένα συγκινησιακό επίπεδο που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους.

Το «εγώ» είναι η προσωπικότητα μου.

Το «είμαι» είναι η ψυχή μου.

Το ένα περικλείει το άλλο.

Διαβάστε επίσης  Hikikomori (引きこもり): οι μεταμοντέρνοι "ερημίτες"

Το πρώτο σκαλί οδηγεί και στο τελευταίο…

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα, τα βιβλία και τη γνώση που μου προσέφεραν. Ιδιαίτερα μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, να προβληματίζομαι και να τις αναλύω. Το ότι γινόμουν καλύτερη ήταν και είναι το κίνητρο να συνεχίζω με αγάπη αυτή την εργασία με τον εαυτό μου. Η προσωπική μου εμπειρία στο κομμάτι της αυτό-βελτίωσης με έκανε να αγαπήσω τη ψυχολογία και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία και μπορώ όλα αυτά που "είμαι" να τα μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.