Η πρώτη βλάστηση στη Σελήνη, το βαμβάκι μαράθηκε

Μετά την κατάκτηση της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης, οι Κινέζοι επιστήμονες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας το λιθαράκι τους σε μια πανανθρώπινη πρωτιά. Μπορεί να θυμίζει σκηνές από το “The Martian” και άλλες παρόμοιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι γεγονός: Το πρώτο βαμβάκι άνθησε στη Σελήνη. Δυστυχώς μια μέρα αργότερα, μαθαίνουμε ότι… μαράθηκε.

Ένα μίνι-οικοσύστημα στο φεγγάρι:

Ως μέρος ενός πολλά υποσχόμενου πειράματος, οι Κινέζοι επιστήμονες έστειλαν με την αποστολή Chang’e-4 στη Σελήνη σπόρους από διάφορα φυτά, μεταξύ άλλων πατάτας και βαμβακιού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το βαμβάκι άνθισε, όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα:

Το βαμβάκι είναι το πρώτο φυτό, που άνθησε και τελικά μαράθηκε  στη Σελήνη, σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες.

 

Οι Κινέζοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων οι  Liu Hanlong και Xie Genxin έστειλαν και κάτι άλλο στο φεγγάρι… Μικροοργανισμούς, όπως οι μύγες! Συγκεκριμένα, 6 είδη μικροοργανισμών στάλθηκαν στη Σελήνη σε ένα προστατευμένο από τη θερμοκρασία και την ακτινοβολία περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο ένα μικρό οικοσύστημα οργανισμών και φυτών θα δημιουργούνταν σε ένα μικρό μέρος, πολύ μακριά από τη Γη!

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σύμφωνα με τον Xie Genxin, περιβαλλοντολόγο διαστήματος, το πείραμα αυτό θα οδηγούσε στην κατανόηση της φωτοσύνθεσης και της ανάπτυξης  καλλιεργειών σε συνθήκης χαμηλής βαρύτητας. Επιπλέον θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την πολύ μελλοντική πραγματοποιήση βιόσφαιρας στην οποία θα μπορούν να κατοικίσουν άνθρωποι!

Μάλιστα αν το πείραμα ήταν επιτυχές είχε σχεδιαστεί η αποστολή  Chang’e-5 μέσα στην επόμενη χρονιά, η οποία θα έφερνε στη Γη τα πρώτα δείγματα της καλλιέργειας!

Διαβάστε επίσης  Ζώδια: η κοινωνία μέσα από μια 'επιστήμη' 3.000 χρόνων

Δυστυχώς, η καλλιέργεια μαράθηκε. Οπότε το μεγαλόπνοο πείραμα τερματίστηκε σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνας. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι η αποσύνθεση του βαμβακιού, όπως και η ανάπτυξη του πραγματοποιήθηκε σε ειδικό-κλειστό περιβάλλον, ώστε να μην επηρεάσει τη σύσταση του σεληνιακού εδάφους.

Παρά την “αποτυχία”, της καλλιέργειας, το συγκεκριμένο πείραμα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μελλοντικές επιτυχείς καλλιέργειες στο φεγγάρι.

Advertising

 

Πηγές:

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6599445/That-didnt-long-China-reveals-cotton-sprout-planted-lunar-lander-dead.html

https://www.newscientist.com/article/2190704-first-moon-plants-sprout-in-chinas-change-4-biosphere-experiment/

https://tinanantsou.blogspot.com/2019/01/blog-post_52.html#more

Advertising

https://www.nature.com/articles/d41586-019-00159-0?utm_source=fbk_nnc&utm_medium=social&utm_campaign=naturenews&sf206002734=1

 

 

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Για να μην "θρηνεί" ο μικρός μας εαυτός...

Για να μην “θρηνεί” ο μικρός μας εαυτός…

Ο μικρός μας εαυτός. Πλασμένος από τραύματα, μικρά ή μεγάλα.
Πέσσε: Το αρχαιότερο κανό στον κόσμο

Πέσσε: Το αρχαιότερο κανό στον κόσμο

Το 1955 στην Ολλανδία, κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Α28