Ήλιος: Τι θα συνέβαινε στη Γη αν εξαφανιζόταν;

Ήλιος και πλανήτης Γη
Πηγή εικόνας: www.kidzworld.com

Ο Ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Είναι το λαμπρότερο ουράνιο σώμα, γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλα τα υπόλοιπα. Αδιαμφισβήτητα,  η προσφορά του στη δημιουργία και την ύπαρξη της ζωής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα είναι τεράστια. Πώς θα ήταν, άραγε, η πραγματικότητα σε ένα ουτοπικό σενάριο όπου ξαφνικά θα εξαφανιζόταν;

Οκτώμισι λεπτά μέχρι να γίνει αισθητή η απουσία του Ηλίου

Κατ΄αρχάς, θα διαπιστώναμε την εξαφάνιση αυτή στον πλανήτη Γη μετά από οκτώμισι λεπτά! Η μεγαλύτερη υπαρκτή ταχύτητα στο σύμπαν είναι η ταχύτητα του φωτός (300.000 km/sec). Όπως είναι γνωστό, οι αποστάσεις μεταξύ των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα είναι ασύλληπτα μεγάλες. Οπότε, παρά την τεράστια ταχύτητα με την οποία “ταξιδεύει” το φως, χρειάζονται οκτώμισι λεπτά μέχρι οι ηλιακές ακτίνες να φτάσουν από τον Ήλιο στη Γη. Τότε, λοιπόν, θα συνειδητοποιούσαμε την απουσία του Ηλίου. Κι αυτό εφόσον βρισκόμασταν στην πλευρά της Γης που επικρατούσε μέρα.

Όσοι βρίσκονταν στο τμήμα του πλανήτη που επικρατούσε νύχτα, θα διαπίστωναν τη διαφορά καθώς δε θα έβλεπαν πλέον το φεγγάρι. Το φεγγάρι από μόνο του δεν εκπέμπει φως, είναι ετερόφωτο σώμα. Είναι ορατό στον πλανήτη Γη εξαιτίας του Ηλίου. Επομένως, με την απουσία του Ηλίου θα έπαυε να φαίνεται.

Τέλος στην ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο

Η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο σε ελλειπτική τροχιά. Αυτό οφείλεται στη δύναμη με την οποία ο Ήλιος έλκει τη Γη, όπως και τα υπόλοιπα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, προς το μέρος του. Μετά την εξαφάνιση του Ηλίου, αυτή η ελκτική δύναμη θα σταματούσε πλέον να υφίσταται. Ως αποτέλεσμα, ο πλανήτης μας θα άρχιζε να κινείται στο σύμπαν σε ευθεία γραμμή.

Διαβάστε επίσης  Κάψιμο από τον ήλιο: Tips για να σώσεις την κατάσταση
Advertisements
Ad 14
Ήλιος: εξαφάνιση του ηλίου
Πηγή εικόνας: www.scientificamerican.com

Σταδιακή εξάλειψη της ζωής

Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ζωής στη Γη. Συγκεκριμένα, προκειμένου να επιτευχθεί η διαδικασία της φωτοσύνθεσης χάρη στην οποία εξασφαλίζεται το απαραίτητο για τη ζωή οξυγόνο, είναι αναγκαίο οι φυτικοί οργανισμοί να δεσμεύσουν την απαιτούμενη ποσότητα φωτεινής ενέργειας. Δίχως τη φωτοσύνθεση, σε πρώτη φάση δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει κανένας φυτικός οργανισμός.

Παρόλο που το ήδη υπάρχον οξυγόνο στον πλανήτη προβλέπεται ότι θα είναι επαρκές για τη ζωή για πολλά χρόνια, η εξαφάνιση των φυτικών οργανισμών συνεπάγεται τη σταδιακή εξάλειψη των υπόλοιπων ειδών. Λαμβάνοντας υπόψιν μας την τροφική αλυσίδα, μετά την εξάλειψη των φυτών θα επακολουθήσει η εξάλειψη των φυτοφάγων ζώων, στη συνέχεια η εξάλειψη των σαρκοφάγων που τρέφονται με φυτοφάγα ζώα και ούτω καθ’ εξής.

Σταδιακός “παγετός”

Ο Ήλιος με την ακτινοβολία του θερμαίνει τη Γη. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στις συνθήκες που κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη μας είναι και η απόστασή του από τον Ήλιο. Έτσι, αν έπαυε να υπάρχει, η θερμοκρασία της Γης την πρώτη μέρα θα έπεφτε περίπου στους -18 βαθμούς Κελσίου (0 βαθμούς Φαρενάιτ).

Και μπορεί η παραπάνω θερμοκρασία να μη φαντάζει τρομερή καθώς θεωρείται συνηθισμένη για πολλές από τις κρύες περιοχές του πλανήτη, όμως δε θα παρέμενε εκεί. Η πτώση θα συνεχιζόταν. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι σε βάθος ενός χρόνου, η θερμοκρασία θα είχε φτάσει τους -73 βαθμούς Κελσίου (-100 βαθμούς Φαρενάιτ) συνεχίζοντας να μειώνεται. Μ’ αυτή τη θερμοκρασία, φυσικά, τα ανώτερα στρώματα των ωκεανών θα είχαν παγώσει. Μπορεί στην αρχή κάτω από τις παγωμένες ωκεάνιες επιφάνειες να διατηρούνταν ποσότητες υδάτων. Ωστόσο, με το πέρασα του χρόνου και τη συνεχή μείωση της θερμοκρασίας τελικά οι ωκεανοί θα πάγωναν εξολοκλήρου. Οπότε, ακόμα και οι μικροοργανισμοί που μπορούν να επιβιώσουν στα βάθη των ωκεανών δε θα γλίτωναν την εξάλειψη.

Διαβάστε επίσης  Η πρόσβαση στα δικά σας γονιδιωματικά δεδομένα είναι πολιτικό δικαίωμα και απαιτεί στρατηγικές για τη διαχείριση της ασφάλειας
Παγωμένη Γη
Πηγή εικόνας: www.nytimes.com

Κλείνοντας, ο Ήλιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη μας. Δίχως αυτόν, η Γη θα ήταν μη βιώσιμη.

Στο ουτοπικό σενάριο που ο Ήλιος θα εξαφανιζόταν, η διατήρηση της ζωής στη Γη όπως τη γνωρίζουμε θα ήταν σίγουρα αδύνατη. Ακόμα κι αν ο άνθρωπος κατέφευγε στην τεχνολογία προκειμένου να γλιτώσει την εξάλειψη, πιθανότατα θα δεινοπαθούσε και μάλλον δε θα κατόρθωνε να ξεφύγει από το αναπόφευκτο.

 

Πηγές:

What Would Earth Be Like Without the Sun?. Ανακτήθηκε από https://wonderopolis.org/wonder/what-would-earth-be-like-without-the-sun. (τελευταία πρόσβαση 21.02.2021).

Life on Earth Without the Sun: What Would Happen?. (2017). Ανακτήθηκε από https://medium.com/@interestingshit/life-on-earth-without-the-sun-what-would-happen-c7f3b7299125. (τελευταία πρόσβαση 21.02.2021).

Γεια σας! Είμαι η Αγγελική και είμαι φοιτήτρια του πολυτεχνείου. Αγαπώ τη μουσική, τη λογοτεχνία, τις ταινίες και τις θετικές επιστήμες. Θαυμάζω ιδιαίτερα όσους κυνηγούν τα όνειρά τους και έχουν πάθος για τη δουλειά τους ενώ θεωρώ πολύ σπουδαία την προσωπική εξέλιξη.
"Life begins at the end of your comfort zone"

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι