Πόσες θερμίδες κρύβουν τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά;

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών!  Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία και σε σπίτια. Σίγουρα, οι γιορτές είναι συνδυασμένες με νόστιμες λιχουδιές, τις οποίες απολαμβάνουμε όλοι μας αυτή τη μία και μοναδική φορά του χρόνου. Πάντα, όμως, πρέπει να βάζουμε ένα μέτρο γιατί οι λιχουδιές αυτές κρύβουν και πολλές …θερμίδες!

Ας δούμε, όμως, λίγο αναλυτικότερα πόσες θερμίδες κρύβουν οι μικροί αυτοί θησαυροί:

 • Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και αιθέρια έλαια κανέλλας. Τα βασικά συστατικά από τα οποία αποτελούνται είναι η ζάχαρη, η κανέλλα, το σιμιγδάλι, τα καρύδια και το μέλι. Σε ποσότητα 100 γραμμαρίων περιέχονται 365 θερμίδες, ενώ οι θερμίδες που αναλογούν σε ένα κομμάτι 40 γραμμαρίων είναι κατά προσέγγιση 146.

 

 • Δίπλες: Οι δίπλες αποτελούνται κατά κύριο λόγο από αυγά, ζάχαρη, μέλι, καρύδια και κανέλλα. Είναι πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε και αιθέρια έλαια κανέλλας. Έχουν πολλές θερμίδες και χοληστερίνη λόγω των αυγών που περιέχουν. Οι δίπλες ανά 100 γραμμάρια περιέχουν 289 θερμίδες, ενώ σε ένα τεμάχιο 40 γραμμαρίων οι θερμίδες που αντιστοιχούν είναι 116 περίπου.

 

 • Κουραμπιέδες: Οι κουραμπιέδες περιέχουν βούτυρο, ζάχαρη και αμύγδαλα. Και αυτοί προκαλούν χοληστερίνη διότι περιέχουν βούτυρο και έχουν πολλές θερμίδες αφού σε ποσότητα 100 γραμμαρίων περιέχονται 463 θερμίδες και σε ένα τεμάχιο 40 γραμμαρίων οι θερμίδες που αντιστοιχούν είναι 186 περίπου.           

 

 • Βασιλόπιτα τσουρέκι: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαγιά, μαστίχα, ζάχαρη, βούτυρο και αυγά. Αποτελεί πηγή χοληστερίνης και πολλών θερμίδων αφού τα 100 γραμμάρια αποδίδουν 386 θερμίδες ενώ ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων κρύβει 193 θερμίδες.
Διαβάστε επίσης  Shark Screw: Αποκατάσταση σπασμένων οστών με άλλο οστό!

 

 • Βασιλόπιτα κέικ: Τα κυριότερα συστατικά της βασιλόπιτας κέικ είναι τα καρύδια, τα αυγά, η ζάχαρη κ.ο.κ. Αποτελεί εστία χοληστερίνης και κρύβει 376 θερμίδες σε ποσότητα  100 γραμμαρίων, ενώ σε ένα κομμάτι 75 γραμμαρίων περίπου αντιστοιχούν 282 θερμίδες.                       

 

 • Μπακλαβαδάκια: Τα μπακλαβαδάκια περιέχουν ξηρούς καρπούς και λόγω του βουτύρου, περιέχουν κακό για την υγεία της καρδιάς ζωικό λίπος, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό σπιτικό μπακλαβά που γίνεται με λάδι. Σε ποσότητα 100 γραμμαρίων κρύβονται 386 θερμίδες.

 

 • Εκμέκ: Τα βασικότερα συστατικά του είναι το φύλλο από κανταΐφι και η σαντυγί. Είναι γεμάτο κορεσμένα λίπη, λόγω της κρέμας και της σαντυγί που περιέχει  και έχει 225 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
 • Tips για να μην παχύνουμε

  Πώς μπορούμε να απολαύσουμε τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, διατηρώντας τα κιλά μας σε σταθερό επίπεδο; Ο τρόπος είναι απλός! Δε χρειάζεται να στερούμαστε αλλά να βάζουμε μέτρο! Τι εννοώ λοιπόν, με αυτό; Ότι δε χρειάζεται όλη μέρα να είμαστε πάνω από ένα δίσκο με γλυκά και να τσιμπολογάμε, ούτε όμως και να τρώμε μεγάλα κομμάτια γλυκών και συνέχεια. Αντιθέτως, επιλέγουμε να τρώμε μικρά σε μέγεθος γλυκίσματα ώστε να δοκιμάζουμε από όλες τις γεύσεις. Επίσης, μπορούμε να καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά την ημέρα των Χριστουγέννων και τις υπόλοιπες ημέρες να τρώμε με μέτρο, ενώ ένας καλός τρόπος είναι να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας ώστε να καίμε κάποιες από τις θερμίδες που πήραμε.

  Advertisements
  Ad 14

  Πηγή: http://www.hhf-greece.gr/tables/Dishes.aspx?l=el

Διαβάστε επίσης  Ηπατικά ένζυμα: Τι δείχνουν για την υγεία μας;

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο.
Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα»
E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

LGBTQ+

Προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας

Η LGBTQ+ κοινότητα έχει μια πλούσια ιστορία διεκδίκησης κοινωνικών αλλά

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες