Εγκεφαλικά κύματα και εγκεφαλικά σήματα

Η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος είναι ένα ιδιαίτερο όργανο για κάθε ζώντα οργανισμό που τον διαθέτει. Δεν κινείται όπως άλλα όργανα, παρόλα αυτά έχει έντονη δραστηριότητα που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο το οποίο γεννά αλλά και μεταβιβάζει ηλεκτρικά κύματα. Τα ηλεκτρικά αυτά σήματα είναι που ρυθμίζουν τα πάντα στον οργανισμό μας. Όταν λέμε τα πάντα εννοούμε από την κίνηση του μικρού μας δαχτύλου, μέχρι την ικανότητά μας να ανακαλούμε πληροφορίες από το παρελθόν μας. Τα κύματα αυτά δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, έχουν σχεδόν αυστηρή μορφή και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή υποδηλώνει προβλήματα νευρολογικής ή/και ψυχιατρικής φύσεως. Παραπομπή: Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι μεταφυσική

Τι είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα;

Αν τοποθετήσουμε στην επιφάνεια του κεφαλιού ειδικά ηλεκτρόδια αποδεικνύεται η συνεχής ηλεκτρική ροή στον εγκέφαλο. Ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού έχουμε και διαφορετικά τέτοια σήματα. Άλλα έχουμε για παράδειγμα κατά την εγρήγορση, άλλα κατά τον ύπνο του οργανισμού. Εκτός από αυτά, άλλα σήματα εντοπίζονται σε έναν υγιή άνθρωπο και άλλα σε έναν επιληπτικό, έναν διπολικό ή έναν ψυχωσικό άνθρωπο. Ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μπορεί να μην έχει μια συγκεκριμένη μορφή για κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν όμως κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε πολλές περιπτώσεις. Κάποια από αυτά τα κύματα είναι τα α,β,θ και δ. Κάθε τύπος από τα παραπάνω σήματα επίσης θα πρέπει να προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου φυσιολογικά.

Τα εγκεφαλικά σήματα

Τα κύματα άλφα εμφανίζονται όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση ή σε ήρεμη κατάσταση ανάπαυσης του εγκεφάλου. Τα κύματα αυτά εντοπίζονται κυρίως από την πίσω επιφάνεια του εγκεφάλου. Όταν ο οργανισμός πέφτει σε κατάσταση ύπνου, τα κύματα αυτά θα πρέπει να εξαφανίζονται.

Διαβάστε επίσης  Σωστή στάση ύπνου για ξεκούραση και μείωση πόνων

Αν το άτομο παραμένει ξύπνιο αλλά στρέφει την προσοχή του κάπου, π.χ. σκέφτεται κάτι, τότε τα κύματα άλφα αντικαθίστανται από κύματα θήτα. Αυτά είναι πιο δυνατά σε συχνότητα και ένταση κύματα από ότι τα άλφα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα θα φαίνονται πιο πυκνές γραμμές. Τα θήτα κύματα προέρχονται από την πάνω επιφάνεια του εγκεφάλου. Τα κύματα αυτά εμφανίζονται φυσιολογικά όταν το άτομο είναι σε έντονη συναισθηματική κατάσταση και συγκεκριμένα όταν νιώθει έντονη απογοήτευση και διάψευση! Σε κάθε άλλη περίπτωση, καταγραφή τους μπορεί να αποδείξει νευροεκφυλιστικές καταστάσεις του εγκεφάλου (π.χ. Alzheimer).

Τα κύματα βήτα είναι ακόμα πιο ισχυρά. Η φυσιολογική τους εμφάνιση συνδέεται με πλήρη ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Κύματα βήτα εντοπίζονται όταν κινούμαστε / αθλούμαστε και όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα. Αυτά είναι η χαρά, η λύπη, ο ενθουσιασμός κ.α. Η πηγή τους εντοπίζεται στην μπροστινή και στην πάνω επιφάνεια του εγκεφάλου.

Τέλος, έχουμε τα κύματα δέλτα. Αυτά είναι τα πιο αργά αλλά και πιο έντονα κύματα. Εμφανίζονται σε κατάσταση βαθύ ύπνου. Τα κύματα αυτά, σε αντίθεση με τα άλλα, εντοπίζονται σε ολόκληρη την επιφάνεια του εγκεφάλου.

Τα κύματα αυτά δεν σχηματίζονται de novo. Παράγονται από την διέγερση των κυττάρων του εγκεφάλου που ονομάζονται νευρώνες. Για τον κάθε τύπο κύματος, διεγείρονται νευρώνες από διαφορετικές πλευρές του εγκεφάλου.

Τα παραπάνω κύματα εντοπίζονται διαδοχικά κατά την διάρκεια της πτώσης του ατόμου σε κατάσταση ύπνου, για αυτό όμως μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Ύπνος: τα στάδια και η σημασία του (μέρος Α)

Ύπνος: τα στάδια και η σημασία του (μέρος Β)

Διαβάστε επίσης  Σουσάμι: Οι ευεργετικές ιδιότητες του

Μπορείς να ξέρεις πότε ονειρεύεσαι;

Electroencephalogram – Ηλεκτροεγκεφαλογράφος // Βίντεο

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.