Το γόνατο του δρομέα

Όπως υποδεικνύει και το όνομα, το «Γόνατο του Δρομέα» αφορά κυρίως τους αθλητές δρόμου. Μπορεί ωστόσο να παρουσιαστεί και σε οποιονδήποτε αθλητή με έντονη δραστηριότητα που αφορά συχνή κάμψη του γόνατος (περπάτημα, ποδήλατο, άλματα). Η κατάσταση αυτή αφορά οξύ πόνο ο οποίος εμφανίζεται πίσω και γύρω από την επιγονατίδα.  Δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη πάθηση. To «Γόνατο του Δρομέα» μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις με διαφορετική αιτιολογία.

Συχνότερες είναι οι εξής:

•    Σύνδρομο Υπερκόπωσης του Γόνατος: Η επαναλαμβανόμενη κάμψη ή υπέρκαμψη του γόνατος ερεθίζει το νευρικό πλέγμα της επιγονατίδας καθώς και του τένοντες και τους συνδέσμους του γόνατος προκαλώντας αίσθημα πόνου.
•    Τραύμα στο γόνατο: Μπορεί να προκληθεί από μία πτώση ή απ’ ευθείας χτύπημα στην επιγονατίδα
•    Απώλεια ευθυγράμμισης του γόνατος: Εάν για κατασκευαστικούς ανατομικούς λόγους ο άξονας του γόνατος δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένος τα φορτία που δέχεται η άρθρωση δεν κατανέμονται σωστά. Το ίδιο συμβαίνει εάν η επιγονατίδα δεν είναι τοποθετημένη στην προβλεπόμενη ανατομική θέση.
•    Προβλήματα του άκρου ποδός και του πέλματος: Το «Γόνατο του Δρομέα» εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με πλατυποδία ή υπερβολικό πρηνισμό του άκρου πόδα. Εάν το πέλμα δεν πατάει σωστά δημιουργείται τάση στου μύες και τους τένοντες η οποία υπό συνθήκες έντονης αθλητικής δραστηριότητας μπορεί να εκτονώνεται στο γόνατο.
•    Αδύνατος τετρακέφαλος μυς

Ποια είναι τα Συμπτώματα του Συνδρόμου;

Το «Γόνατο του Δρομέα» αποκαλείται αλλιώς ως «Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου»

Τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής:

•    Πόνος πίσω ή γύρω από την επιγονατίδα ιδίως στο σημείο επαφής Μηριαίου-Επιγονατίδας
•    Έντονος πόνος κατά την κάμψη του γόνατος στο περπάτημα ή στο τρέξιμο, στο γονάτισμα ή ακόμα και στο κάθισμα. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος στα σκαλιά καθώς και σε ανηφόρες ή και κατηφόρες.
•    Πρήξιμο του γόνατος
•    Αίσθημα κλικαρίσματος ή τριγμοί του γόνατος

Διαβάστε επίσης  Ανάγκη για σύνδεση: τόσο διαφορετικοί και όμως τόσο όμοιοι

Πώς γίνεται η Διάγνωση;

Η διάγνωση του Runner’s Knee περιλαμβάνει τη λήψη σωστού ιστορικού και μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση. Επικουρικά μπορεί να γίνει χρήση απλών ακτινογραφιών ή και Μαγνητικής Τομογραφίας.

Τι είδους αντιμετώπιση χρειάζεται;

Ανεξαρτήτως της αιτιολογίας ο ήπιος ή μέτριας έντασης πόνος συνήθως αυτοθεραπεύεται σε ένα βάθος χρόνου κάποιων εβδομάδων, διαφορετικό για κάθε αθλητή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η θεραπεία είναι συντηρητική.

Για να επιταχυνθεί η περίοδος της αποθεραπείας χρήσιμα είναι τα εξής:

•    Ξεκούραση και αποφόρτιση του γόνατος: Στο βαθμό του δυνατού θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κούραση του πάσχοντος γόνατος
•    Κρυοθεραπεία στο γόνατο: Η χρήση επιθεμάτων πάγου είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος. Πρέπει να γίνεται για 20-30 λεπτά κάθε τετράωρο μέχρι την ύφεση του πόνου.
•    Συμπίεση του γόνατος: Η χρήση επίδεσης ή απλών ελαστικών επιγονατίδων ενισχύει την σταθερότητα του γόνατο και μειώνει τον πόνο.
•    Ξεκούραση του ποδιού σε ανάρροπη θέση: Όταν ξαπλώνετε τοποθετήστε το πόδι σας πάνω σε δύο μαξιλάρια.
•    Φαρμακευτική αγωγή: Η χρήση Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων θα επιταχύνει την ύφεση του πόνου και του οιδήματος. Για την σωστή χρήση των φαρμάκων και την αποφυγή παρενεργειών συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας.
•    Ασκήσεις Μυϊκής Ενδυνάμωσης και Διατάσεις: Εφαρμόστε τις βάσει των οδηγιών ορθοπεδικού ή φυσικοθεραπευτή.
•    Χρήση ορθοτικών πελμάτων: Αν έχετε πλατυποδία ή άλλες διαταραχές της ανατομίας του πέλματος θα επωφεληθείτε ιδιαίτερα από τη χρήση ειδικών  πελμάτων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε πέλματα του εμπορίου , είτε να φτιάξετε εξατομικευμένα για εσάς πέλματα κατόπιν πελματογραφήματος.

Οι πολύ επίμονες ή πολύ έντονες περιπτώσεις Runner’s Knee που δεν αντιμετωπίζονται με τα συντηρητικά μέτρα θεραπείας, απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Ο ορθοπεδικός χειρουργός θα πρέπει να αφαιρέσει ή να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο χόνδρο της επιγονατίδας ή του μηριαίου. Επίσης η επανατοποθέτηση της επιγονατίδας σε θέση που θα επιτρέπει την σωστότερη κατανομή των φορτίων μπορεί να δώσει την οριστική λύση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης  Hangover: Για να μην βγείς "Game Over" !

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει.
Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι