Κοινές ασθένειες με τους τετράποδους φίλους μας : Ζωοανθρωπονόσοι

Πάντα έλεγες πόσα κοινά έχεις με το αγαπημένο σου φιλαράκι, σκέφτηκες ποτέ όμως και πόσα θέματα υγείας μπορεί να προέρχονται από το σκυλάκι; Εκτός από την αγάπη μας λοιπόν καλό είναι να δίνουμε και την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα για το καλό και των δύο μας.

Ζωοανθρωπονόσοι

Τα νοσήματα τα οποία μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο λέγονται ζωοανθρωπονόσοι, και οφείλονται σε μικρόβια, ιούς, μύκητες, παράσιτα κλπ τα οποία είναι ικανά να προσβάλλουν και να προκαλέσουν νόσηση τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει άμεσα δηλαδή με την άμεση επαφή του ανθρώπου με το λοιμογόνο παράγοντα (πχ δάγκωμα από λυσσασμένο σκυλί) ή έμμεσα δηλαδή με την έμμεση επαφή του ανθρώπου με την πηγή της μόλυνσης (πχ εχινόκοκκος που μέσω εντόμων έχει ταξιδέψει από τα κόπρανα των σκύλων σε λαχανικά, νερό ή το γενικότερο περιβάλλον).

Λύσσα

Είναι θανατηφόρο νόσημα. Βρίσκεται στο σάλιο των ζώων (των περισσότερων θερμόαιμων) και μεταδίδεται με του δαγκώματος. Η λύσσα προσβάλει το νευρικό σύστημα του ζώου και του ανθρώπου. Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του νοσήματος το οποίο πρέπει να γίνεται στα ζώα. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι ήδη πολύ αργά καθώς θεραπεία δεν υπάρχει. Σε περίπτωση που κάποιο ύποπτο ζώο δαγκώσει κάποιον τίθεται σε καραντίνα για 2 εβδομάδες για να εξακριβωθεί ότι δεν θα εμφανίσει συμπτώματα (η λύσσα μπορεί να μεταδοθεί μία εβδομάδα πριν εκδηλωθεί).

Εχινόκοκκος

Οφείλεται στην ταινία Echinococcus granulosus. Για να φτάσει να μολύνει τον άνθρωπο ο εχινόκοκκος περνά από μία ποικιλία ζώων και γαστρεντερικών συστημάτων. Ο σκύλος είναι ο τελικός ξενιστής και φέρει την ταινία του εχινόκοκκου στο λεπτό του έντερο. Ο σκύλος όπως και ο άνθρωπος μολύνονται καταναλώνοντας “υδατίδες κύστεις” μέσα σε ωμό φαγητό. Μπαίνοντας στον οργανισμό του ανθρώπου δημιουργεί κύστεις συνήθως στο ήπαρ οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πιεστικά και αναφυλακτικά συμπτώματα. Η πρόληψη είναι πολύ απλή. Ο σκύλος που διατρέφεται με μαγειρευμένο φαγητό ή με κατάλληλες ζωοτροφές δεν μολύνεται με το παράσιτο, δεν διασπείρει τα αυγά του εχινόκοκκου στο περιβάλλον και δεν αποτελεί πηγή μόλυνσης του ανθρώπου και των ζώων.

Διαβάστε επίσης  Ποια τρόφιμα βοηθούν στην υγεία των ματιών

Λεϊσμανίαση

Η λεϊσμανίαση (το λεγόμενο καλαζάρ) οφείλεται σε ένα πρωτόζωο που μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα ζώα με τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας. Οι σκύλοι θα πρέπει να εξετάζονται εργαστηριακά για λεϊσμανίαση μία φορά τον χρόνο. Στον οργανισμό του σκύλου, αλλά και του ανθρώπου, οι λεϊσμάνιες πολλαπλασιάζονται μέσα στα λευκοκύτταρα και προκαλούν καταστροφή των κυττάρων, καθώς επίσης και καταστροφή του ήπατος, του σπλήνα και των άλλων οργάνων μέχρι το θάνατο του ξενιστή, αν δεν εφαρμοστεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, προκαλώντας έτσι παγκυτταροπενία και ηπατοσπληνομεγαλία.

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και