Η λιπώδης ηπατική νόσος, επίσης γνωστή ως ηπατική στεάτωση ή λιπώδης διήθηση, είναι μια κατάσταση όπου το υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ.
Υπάρχουν δύο τύποι λιπώδους ηπατικής νόσου. Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος και η αλκοολική ηπατική νόσος. Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, προκαλείται λόγω παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή αντοχής στην ινσουλίνη, ενώ ο η αλκοολική ηπατική νόσος, οφείλεται σε βαριά χρήση αλκοόλ. Όταν το σώμα προσπαθεί να επεξεργαστεί τόσο αλκοόλ, παράγει επιβλαβείς ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν σε λιπώδη ηπατική νόσο.
Συχνά υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Περιστασιακά μπορεί να υπάρχει κούραση ή πόνος στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Η διάγνωση γίνεται συνήθως τυχαία, σε κάποιο έλεγχο με υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική άνω κοιλίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το λιπώδες ήπαρ μπορεί να εξελιχθεί σε ίνωση ή καρκίνο του ήπατος.
Πως αντιμετωπίζεται:
Και στις δυο περιπτώσεις λιπώδους ηπατικής νόσου, η διατροφή λειτουργεί θεραπευτικά.
Πιο συγκεκριμένα,η ισορροπημένη διατροφή και η αποχή από το αλκοόλ κρίνεται απαραίτητη, ειδικά στην περίπτωση της αλκοολικής ηπατικής νόσου. Ακόμα και σε μια ισορροπημένη διατροφή όμως, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που βοηθούν λίγο περισσότερο όπως:
- Λιπαρά ψάρια. Τα ωμέγα 3 που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα είναι πολύ σημαντικά για τη βελτίωση της κατάστασης του ήπατος. Βοηθά στην αποσύνθεση του συσσωρευμένου λίπους στα κύτταρα και μειώνει τη φλεγμονή. Αν δεν λαμβάνετε αρκετά από την κατανάλωση ψαριών ή θαλασσινών, τότε η λήψη συμπληρωμάτων είναι μια καλή επιλογή.
- Αβοκάντο. Είναι πλούσιο σε υγιή λίπη και βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης ανθυγιεινών λιπών στην επιφάνεια του ήπατος. Έτσι, επιβραδύνεται η βλάβη του ήπατος. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το συκώτι.
- Πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ειδικά για την απώλεια βάρους. Πίνοντας πράσινο τσάι καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει το λίπος και έτσι να μειώσει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν τις λειτουργίες του ήπατος και το προστατεύουν από τις επιβλαβείς τοξίνες.
- Tofu. Η πρωτεΐνη σόγιας που βρίσκεται στο Tofu βοηθά στη μείωση της συνολικής συσσώρευσης λίπους στο σώμα. Αυτό ανακουφίζει το όργανο από την πίεση και συμβάλλει στη μείωση της βλάβης των ηπατικών κυττάρων.
- Σκόρδο. Σύμφωνα με μελέτες, το σκόρδο βοηθά το σώμα να παράγει και να απελευθερώνει ένζυμα που απομακρύνουν τις τοξίνες από το ήπαρ.
- Γκρέιπφρουτ. Βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης του ήπατος που οφείλεται σε λιπώδη ηπατική νόσο. Το υψηλό επίπεδο βιταμίνης C και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, βοηθούν στην εξάλειψη όλων των τοξινών από το σώμα, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα και αποκαθιστώντας τη βλάβη στο ήπαρ.
- Καφές. Οι ιδιότητες του καφέ βοηθούν στην απομάκρυνση των ενζύμων που προκαλούν βλάβη στα ηπατικά κύτταρα. Ο καφές είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για άτομα με αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο. Καταναλώνοντας δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ωφέλιμο.
- Ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα ωμέγα 3 παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος. Λόγω των υγιεινών ιδιοτήτων του, μειώνει την ποσότητα του λίπους που έχει εναποτεθεί στο σώμα και προστατεύει από περαιτέρω βλάβες.
https://www.naturanrg.gr/kathariste-to-hpar-se-3-bhmata/
Τί διατροφή να ακολουθήσω όταν έχω αγώνα;
Ωμοφαγική διατροφή: Οδηγός για αρχάριους