Ο καθρέφτης και η άγνωστη θεραπευτική του ιδιότητα

καθρέφτης θεραπεία

Ένα από τα άγνωστα χαρακτηριστικά ενός κοινού καθρέφτη, είναι πως αποτελεί, πλέον, ένα πρωτοποριακό εργαλείο στο χώρο της ιατρικής. Ο καθρέφτης και η θεραπευτική του δύναμη έχει αναγνωριστεί ως μία συμπληρωματική, μη επεμβατική μέθοδος που είναι ικανή να δώσει λύσεις σε ανίατους χρόνιους πόνους και ψευδο-πόνους νευρολογικής φύσεως, βοηθώντας, επίσης, στην αποκατάσταση σωματικών βλαβών και παραλύσεων.

Ο νευροεπιστήμονας: Vilayanur S. Ramachandran, ο οποίος ανακάλυψε αυτή την τεχνική, αναφέρει την ανακάλυψη των συγκεκριμένων νευρώνων (mirror neyrons) ως την πιο σημαντική της τελευταίας δεκαετίας. Αναλυτικότερα, η θεραπεία του καθρέφτη (mirror therapy), έχει ως στόχο να ξεγελάσει τον εγκέφαλο, δίνοντάς του ψεύτικες πληροφορίες για το σώμα μέσω του καθρεφτισμένου ειδώλου του. καθρέφτης θεραπείαΤο μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί ένας καθρέφτης σε ειδική θέση. Τοποθετώντας, λοιπόν, το ασθενές μέλος πίσω από τον καθρέφτη, και το υγιές ακριβώς μπροστά του, επιτυγχάνεται η αντανάκλαση του υγιές μέλους στον καθρέφτη. Έπειτα κουνώντας το υγιές μέλος και παρατηρώντας το στον καθρέφτη, ο εγκέφαλος λαμβάνει μία ψεύτικη οπτική πληροφόρηση πως το ασθενές μέλος κουνιέται, διαμορφώνοντας, έτσι, έναν νέο χάρτη σώματος.


Ψευδό-πονος

Η θεραπεία του καθρέφτη έχει βοηθήσει στην εξάλειψη των ψευδο-πόνων σε ακρωτηριασμένα μέλη ασθενών. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως όταν ένα μέλος ακρωτηριαστεί επώδυνα τότε ο εγκέφαλος καταγράφει και αναπαράγει αυτόν τον πόνο. Με αυτόν τον τρόπο, ανημερώνοντας τον εγκέφαλο, μέσω της ψευδαίσθησης του καθρέφτη, πως και τα δύο του μέλη είναι υγιή, σταματούν τα νευρικά κύτταρα να στέλνουν σήματα πόνου.

Οπτική βιο-ανάδραση

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει αποδειχθεί πως παρέχει αποτελεσματικότητα σε παθήσεις του νευρικού συστήματος μέσω της οπτικής βιο-ανάδρασης, καθώς μπορεί να βοηθήσει σε χρόνια σύνδρομα πόνου και αισθητικές διαταραχές, όπως είναι το Σύμπλοκο Περιοχικό Σύνδρομο Πόνου (Complex Regional Pain Syndrome – CRPS) και η Αντανακλαστική Συμπαθητική Δυστροφία (Reflex Sympathetic Dystrophy – RSD). Στις συγκεκριμένες παθήσεις του νευρικού συστήματος, παρατηρούνται συμπτώματα σε μια περιοχή του σώματος (συνήθως στα άκρα), όπως ανεξήγητος και διάχυτος πόνος, μεταβολές της όψης του δέρματος, υποθερμία ή υπερθερμία, υπεριδρωσία, οίδημα, καυσαλγία, και περιορισμό της κινητικότητας.

Διαβάστε επίσης  Απλή κούραση ή Υπερκόπωση;

Ημιπληγία

Το 1999 ο καθρεφτισμός χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς για τη θεραπεία της ημιπληγίας, τοποθετώντας τον ασθενή να βλέπει μέσα στον καθρέφτη την υγιή του πλευρά να κάνει διάφορες κινήσεις, τις οποίες μιμείται η πάσχουσα πλευρά του σώματός του, που βρίσκεται πίσω από τον καθρέφτη. καθρέφτης, θεραπείαΜελέτες έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών ανακτά πολύ γρήγορα σημαντικές αισθήσεις στο ασθενές άκρο. Για την εξάσκηση το μόνο που χρειάζεται είναι μια κατασκευή, γνωστή και ως κουτί του καθρέφτη (mirror box). Η ίδια θεραπεία χρησιμοποιείται και από τους εργοθεραπευτές με σκοπό την αποκατάσταση των άκρων έπειτα από ορθοπεδικές εγχειρήσεις.

Εγκεφαλικό επεισόδιο και λογοθεραπεία

Το ίδιο σύστημα με την ιμιπληγία ακολουθείται και για την αποκατάσταση κινητικών προβλημάτων που έχουν προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν έχουν υπάρξει και διαταραχές του λόγου, οι λογοθεραπευτές συνιστούν στους ασθενείς να κάνουν τις ασκήσεις του προσώπου μπροστά στον καθρέφτη. Με αυτόν τον τρόπο, έχει παρατηρηθεί μεγάλη πρόοδος, καθώς ο εγκέφαλος βλέπει τις κινήσεις που κάνει το στόμα και επαναπρογραμματίζεται.

Διάρκεια θεραπείας

Οι ειδικοί συνιστούν (ανάλογα με την περίπτωση) 20-30 λεπτά την ημέρα άσκηση για 5-7 ημέρες την εβδομάδα, επί 1-2 μήνες. Απαραίτητη καθίσταται η αυτοσυγκέντρωση του ασκούμενου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο του Vilayanur S. Ramachandran Phantoms in the Brain: Probing the Mysteries of the Human Mind όπου αναγράφονται λεπτομερώς τα πάντα για τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης τεχνικής.

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει.
Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Δανιηλίδου

Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα; – Νικολίνα Δανιηλίδου

Εσύ, τι συναίσθημα έφαγες σήμερα; Φρόντισες διατροφικά τον εαυτό σου;

30 Νύχτες Πρεμιέρας!

Δυναμικά ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου