Τα συναισθήματα θεωρούνται τα κύρια εσωτερικά αίτια της ασθένειας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικής δραστηριότητας, είναι ένα κανονικό μέρος της καθημερινής ζωής και μια φυσική εσωτερική, φυσιολογική αντίδραση στα ερεθίσματα από το εξωτερικό μας περιβάλλον. Μέσα σε λογικά πλαίσια, τα συναισθήματα δεν προκαλούν ασθένεια ή αδυναμία στο σώμα.
Ωστόσο, όταν τα συναισθήματα γίνονται τόσο ισχυρά ώστε να καταστούν ανεξέλεγκτα και συντριπτικά για μια παρατεταμένη περίοδο, μπορούν να προκαλέσουν πραγματικούς τραυματισμούς στα εσωτερικά όργανα και να δημιουργηθούν ασθένειες.
Ας δούμε ποια συναισθήματα επηρεάζουν τα όργανα:
- Θυμός. Ο θυμός επηρεάζει το ήπαρ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο. Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουμε: Πονοκέφαλο, φαγούρα στο δέρμα, δερματικά εξανθήματα, νευρικότητα και χαμηλή ενέργεια. Ο θυμός μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κατάθλιψη, γι’αυτό οφείλουμε να βρούμε υγιείς τρόπους να τον αποβάλουμε από τη ζωή μας. Τρόφιμα «ενισχυτές» για το ήπαρ: Πικραλίδες (χόρτα), σέσκουλα, χοιρινό συκώτι.
- Θλίψη. Το συναίσθημα της θλίψης, επηρεάζει στους πνεύμονες και όταν παρατείνεται, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα: Επαναλαμβανόμενη βρογχίτιδα, άσθμα, πόνος στον ώμο και στην πλάτη, βήχας, ξηρό στόμα και λαιμός, βραχνάδα, απώλεια βάρους. Τρόφιμα που βοηθούν στη λειτουργία των πνευμόνων: Μήλα, ακτινίδια, πιπεριές και μπρόκολο.
- Ανησυχία. Το στομάχι είναι ο δέκτης των επιδράσεων της ανησυχίας. Το στομάχι μειώνει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος και μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, ενώ επίσης αραιώνει και την εσωτερική επένδυση του εντέρου. Τρόφιμα που βοηθούν το στομάχι: Μηλόξυδο, πιπερόριζα, μπάμιες.
- Άγχος (στρες). Το άγχος κάνει τα πάντα χειρότερα, αλλά στοχεύει πραγματικά την καρδιά και τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε διαταραχές άγχους, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, αϋπνία, μυϊκές κράμπες και έλλειψη συγκέντρωσης. Τρόφιμα για την καρδιά και τον εγκέφαλο: Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο όπως σπόροι κολοκύθας, ηλιόσποροι, καρύδια, κάσιους και μαύρη σοκολάτα. Χολίνη/ινοσιτόλη που βρίσκεται στους κρόκους αυγών και βοηθά στην ανασύσταση των χημικών αγγελιοφόρων στον εγκέφαλο που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Το πράσινο τσάι περιέχει ένα καταπραϋντικό αμινοξύ που ονομάζεται l-theanine brain για να ηρεμήσει τους διεγερτικούς νευροδιαβιβαστές.
- Φόβος. Ο φόβος ως συναίσθημα, επηρεάζει τα νεφρά και μπορεί να εκδηλωθεί ως χρόνια κόπωση των επινεφριδίων, συχνή ούρηση, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πόνος στην πλάτη και αϋπνία. Τρόφιμα για τα νεφρά: Λάχανο, μαϊντανός και φράουλες.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο τεράστια είναι η δύναμη των συναισθημάτων μας και πόσο μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων.
Συναισθηματικό φαγητό: Πώς μπορώ να το σταματήσω;
Ψυχοσωματικές ασθένειες: Πώς η ψυχική υγεία επηρεάζει τη σωματική;
https://www.psychografimata.com/ta-sinesthimata-sti-zoi-mas/