Έρρικα Γεραναστάση: “Θέλω ο αναγνώστης  να μένει στο τέλος με την όμορφη γεύση της  ζωής”

Η Έρρικα Γεραναστάση τα συνδυάζει όλα και μας τα παρουσιάζει στα βιβλία της “Το Σκάφανδρο του Παραδείσου” και το ” Στις Χαραυγές της ψυχής”, σαν να ήταν από καιρό κρυμμένα μέσα της. Το μυθιστόρημα “Στις Χαραυγές της ψυχής” είναι εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο είδος,μέσα του περιπλέκονται στοιχεία από την τραγωδία,κωμωδία,βιογραφία ,εθνογραφία και ταξιδιωτικές περιγραφές. Περιπλανιόμαστε και χανόμαστε στα μέρη που επιλέγει όπου ο έρωτας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το καλοκαίρι έχει φτάσει και το maxmag σας προτείνει βιβλία που θα σας κάνουν να ταξιδέψετε.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Άννυ Σκεντέρη  

 

  1. Το πρώτο σας βιβλίο «Το Σκαφάνδρο του Παραδείσου» κυκλοφόρησε το 2017 από τις Εκδόσεις Μολύβι. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό βιβλίο.

Το “Σκάφανδρο του Παραδείσου” τολμώ να πω ότι περιέχει αρκετά βιωματικά μου στοιχεία. Πέρα από αυτό , είναι ένα βιβλίο με το οποίο θέλησα να τονίσω την ομορφιά μιας δεμένης αδελφικής σχέσης και το μεγαλείο της αγάπης γενικά. Ολόκληρο το βιβλίο είναι ένας ύμνος στην αγάπη. Αγάπη ερωτική, αγάπη αδελφική, αγάπη γονέων, αγάπη φιλική, αγάπη προς τα ζώα, προς τη φύση… ολόκληρο το βιβλίο είναι ένας παράδεισος όπου κυριαρχεί η αγάπη. Επίσης εμπεριέχονται πολλά λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία , όπως και αναφορές στην χρήση ναρκωτικών .Στο πρώτο μέρος του, δίνω μια έμφαση στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής εποχής στην Ελλάδα και σε κάποια ιστορικά γεγονότα. Με περιγραφές μου προσπάθησα να δώσω στον αναγνώστη μια ευρύτερη εικόνα μιας περιοχής της Γερμανίας , όπου έζησα και η ίδια και τον τρόπο ζωής εκεί, ειδικά εκείνη την εποχή που η μετανάστευση των Ελλήνων ήταν κυρίαρχη. Όπως επίσης εικόνες της Ηπείρου και της Καλύμνου.

2.Πώς αισθανθήκατε όταν πήρατε στα χέρια σας το πρώτο σας τυπωμένο βιβλίο;

Διαβάστε επίσης  Κωστής Τάλως. Ο άνθρωπος πίσω από το Αθηνολόγιο μας παρουσιάζει τα "Ελάφια της Αρτέμιδος"

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από διάφορα ζωτικά  όργανα. Όλα αυτά έχουν ένα περιτύλιγμα. Την επιδερμίδα. Επίσης  ένα   δώρο για  να το προσφέρουμε , το τυλίγουμε. Όταν πήρα στα χέρια μου το πρώτο τυπωμένο μου βιβλίο, ένιωσα πως μπήκε το περιτύλιγμα  για  να προσφερθεί στους αναγνώστες .Να το πω αλλιώς… .σαν να είχα ένα καράβι και έλειπαν τα πανιά  του για ν ΄ ανοιχθεί στο πέλαγος. Μπήκαν τα πανιά  και το μόνο που απέμενε ήταν να φυσήξει σωστά ο άνεμος.

3.Τι αγαπάτε περισσότερο στο νέο σας βιβλίο «Στις Χαραυγές της ψυχής»;

Το βιβλίο μου  “Στις  χαραυγές της ψυχής” αν μπορούσα να το παρομοιάσω  με παιδί , (είτε  δικό μου , είτε μαθητή, είτε μαθήτριά μου)  θα το χαρακτήριζα  ως το πιο χαιδεμένο μου .  Όπως  το παιδί που του έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία  και όλα επάνω του τα αγαπάμε.

 

4.Διαβάζοντας τα βιβλία σας, συναντάμε και χαρακτηριστικά δικά σας;

Ναι.

5.Ποια είναι η θεματολογία που επιλέγετε στα βιβλία σας;

Απ ΄ όσο μου επιτρέπεται να γνωρίζω τον εαυτό μου, θεωρώ πως  ποτέ δεν θα γράψω βιβλίο με άσχημο τέλος. Κι αυτό επειδή θέλω πάντα  ο αναγνώστης  να μένει στο τέλος με την όμορφη γεύση της  ζωής.

Τη θεματολογία  των βιβλίων  την επιλέγω μέσα από την καθημερινότητα. Μια απλή σκηνή  στο δρόμο μπορεί να μου εξάψει τη φαντασία και να  έχω κατακλυσμό έμπνευσης. Η μια σκηνή να διαδέχεται την άλλη και να δημιουργείται από μόνη της πλοκή . Ειδικά εάν είμαι και μόνη μου την δεδομένη στιγμή κι έχω χαρτί και μολύβι επάνω μου, μπορώ να γράψω ολόκληρα κεφάλαια.Άλλες φορές απλά γράφω  βασιζόμενη  σε κάποιο γεγονός που μπορεί να έχω ακούσει κάπου  ή  για πράγματα που πιστεύω  ότι διαβάζοντάς τα κάποιοι άνθρωποι μπορούν  να βοηθηθούν. Δεν υπάρχει πιο  όμορφο πράγμα σε αυτόν τον κόσμο  από το να μπορείς να βοηθήσεις , έστω και λίγο  ,κάποιον άλλον  άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης  Αικατερίνη Ψωμά: «Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες»
Έρρικα Γεραναστάση
Έρρικα Γεραναστάση

6.Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Γενικά ,διαβάζω τα πάντα. Ακόμη κι αυτά που είναι αργόσυρτα  , ακόμη κι αυτά που δεν είναι της αρεσκείας μου. Αυτό το κάνω γιατί πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει κάτι εποικοδομητικό μέσα του. Άρα και κάθε συγγραφέας…. σίγουρα κάτι έχει να πει πίσω από τις λέξεις.

Για  να επιλέξω αγαπημένους έλληνες συγγραφείς θα μπορούσα  να αναφέρω τον  Γιώργο  Πολυράκη , λατρεύω το συναίσθημα που βγάζει στη γραφή του, σπάνιο για άντρα συγγραφέα  και έτσι  με ανεκτίμητη αξία.

Επίσης   στο είδος του ελληνικού μυθιστορήματος , η Καίτη Οικονόμου, η Ρένα Ρώσση Ζαίρη και πέραν του μυθιστορήματος και γενικά των ελλήνων συγγραφέων είναι πολλοί άλλοι. Ένας  απ ΄ αυτούς είναι ο Άντονι Μπλουμ .

7.Εξαντλείται η έμπνευση; Αν ναι, τι κάνετε για να την ξαναβρείτε;

Η έμπνευση  , η δική μου τουλάχιστον, δυστυχώς ή ευτυχώς  μέχρι στιγμής δεν έχει εξαντληθεί. Κι αν κρίνω πόσα χρόνια την έχω, φοβάμαι πως πρέπει να ζήσω με αυτή….

8.Είναι εύκολο να είστε συγγραφέας ,σύζυγος και μητέρα, ώστε να βρίσκετε χρόνο να γράφετε;

Μια καλή ερώτηση….

Το να είσαι συγγραφέας  χρειάζεσαι το χρόνο σου.

Το να είσαι σύζυγος  έχει τις ευθύνες του και πρέπει να διαθέτεις  χρόνο.

Το να  είσαι μητέρα  ενός παιδιού  έχει επίσης  και τις ευθύνες  του και  πρέπει να διαθέτεις χρόνο.

Το να είσαι πολύτεκνη μητέρα  προδιαθέτει πολλά περισσότερα σε θέμα χρόνου, πράγμα που μόνο μια πολύτεκνη μητέρα μπορεί να κατανοήσει.

Στη λέξη  “πρέπει” θέλω να προσθέσω τη λέξη “θέλω” ,γιατί  όταν αγαπάς κάτι , θέλεις να διαθέτεις το χρόνο σου. Δεν το κάνεις επειδή έτσι πρέπει.

Διαβάστε επίσης  Αριστοτέλης Ρήγας: "Στο stand up comedy, το γέλιο είναι ο μόνος κριτής"

Προσωπικά , επειδή ασχολούμαι και με πολλά άλλα πέραν την συγγραφή , όπως  τη διδασκαλία για παράδειγμα,  υπάρχουν  μέρες  που οι ώρες  να γράψω μου είναι δυσεύρετες. Πολλές φορές που η έμπνευσή μου …με πιέζει  ,κάθομαι και γράφω ακόμα και τη νύχτα . Σίγουρα  η γραφή  χρειάζεται χρόνο. Όμως όταν αγαπάς κάτι πολύ , όλο κι από κάπου θα ξεκλέψεις  . Κι αν έχεις κοντά σου ανθρώπους που σ ΄ αγαπούν ,θα βοηθήσουν να τον βρεις.

Έρρικα Γεραναστάση
Έρρικα Γεραναστάση – “Στις Χαραυγές της ψυχής” | “Το Σκάφανδρο του Παραδείσου”

9.Διαβάζετε κάτι αυτές τις μέρες;

Ναι . Πάντα  διαβάζω, έστω κι αν αυτό είναι   λίγες σειρές  πριν  κοιμηθώ.

Αυτόν τον καιρό διαβάζω ένα βιβλίο του Anthony Bloom. Ονομάζεται << Πορεία και συνάντηση>>.

 10.Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Επειδή η ζωή από μόνη της έχει αρκετές έγνοιες, μ ΄ αρέσει να προσφέρω λίγη χαλάρωση στους αναγνώστες μου. Παρέμεινα  λοιπόν  στη συγγραφή μυθιστορημάτων  και σχεδόν έχω τελειώσει και το τρίτο μου μυθιστόρημα. Δεν θ ΄ αποκαλύψω τον τίτλο.

Επιπλέον  από μια στιγμιαία παρόρμηση που μου προέκυψε  από την ιδιαίτερη αγάπη μου προς τα  παιδιά, [ειδικά τα παιδιά που δεν έχουν γονείς  ή που αντιμετωπίζουν άλλες δυσκολίες] , έγραψα μια παιδική ιστορία  . Μάλιστα σχεδιάζω  μελλοντικά ,  πέραν από την  συγγραφή μυθιστορημάτων  που δεν σκέφτομαι να …απαρνηθώ , να συνεχίσω και με την συγγραφή  παιδικών βιβλίων.

 

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Έρρικα Γεραναστάση για το φωτογραφικό υλικό.

 

Τα βιβλία της Έρρικα Γεραναστάση κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μολύβι: http://www.ekdoseis-molybi.gr/

“Στις Χαραυγές της ψυχής”:  http://www.ekdoseis-molybi.gr/product.php?id_product=60

“Το Σκάφανδρο του Παραδείσου” http://www.ekdoseis-molybi.gr/product.php?id_product=33

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή