Παντελής Κυραμαργιός: “Κάθε τραγούδι είναι μοίρασμα, ξεγύμνωμα, ανάσα”

Ο Παντελής Κυραμαργιός είναι τραγουδοποιός, συγγραφέας και οδοντίατρος. Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα κι έχει καταγωγή από τη Σύμη. Από πολύ μικρός αγάπησε με τη μουσική. Σπούδασε Οδοντιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκεί ως  φοιτητής διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό ποίησης γεγονός που έδωσε το έναυσμα να ασχοληθεί περισσότερο με τον λόγο. Το ποίημα του «Ο άλλος» εκδόθηκε στη συλλογή νεαρών ποιημάτων «Οι Αυριανοί» από τις εκδόσεις «Ροές». Συμμετείχε σε πολλά συγκροτήματα από την εφηβική ηλικία.
Το 2008 δημιούργησε με φίλους το συγκρότημα Μέλισσες το όποιο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2017.
Το 2014, ο Παντελής Κυραμαργιός εξέδωσε το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Το παραμύθι της λήθης» (εκδόσεις «Έναστρον»). Το ίδιο έτος ίδρυσε την Καλλιτεχνική Κολεκτίβα «Πλέγμα» συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία (θέατρο, ζωγραφική, κινηματογράφος). Με την κολεκτίβα έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ (βιβλίο – cd) , τα «Ως την άκρη της κλωστής» (2016) και το «Αρετή» (2018). Στο πρώτο υπογράφει τα κείμενα, τη μουσική και τους στίχους ενώ στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν η Γλυκερία, ο Θοδωρής Κοτονιάς και η Σοφία Κουρτίδου. Στο δεύτερο υπογράφει τη μουσική, τους στίχους και συνυπογράφει τα κείμενα με τη Λίνα Ζαμπετάκη. Συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Γεωργία Νταγάκη, Βιολέτα Ίκαρη, Μάγδα Βαρούχα, Δήμητρα Κελεκίδη και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ως αφηγητής.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Πότε ξεκίνησες να παίζεις μουσική;
Ξεκίνησα σε ηλικία 7 χρονών, όταν ένα σοβιετικό πιάνο εγκαταστάθηκε στο σαλόνι του σπιτιού που μεγάλωσα. Ήταν της αδεφής μου που είχε ξεκινήσει μαθήματα λίγους μήνες νωρίτερα. Έγινε αμέσως το αγαπημένο μου παιχνίδι. Πλεόν είναι δικό μου…

Με το πιάνο σε δένει μια μεγάλη αγάπη, γιατί;

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Αλεξάνδρα Μπουνάτσα: "Ένα γύρο τον κόσμο"
Ad 14

Το πιάνο είναι το πρώτο μου όργανο. Η πρώτη μου γωριμία με τον κόσμο της μουσικής. Εκτός αυτού το πιάνο έχει μια ιδιαιτερότητα, έναν περιορισμό που δεν τον έχουν τα περισσότερα άλλα όργανα. Δεν μπορείς να το πάρεις μαζί σου. Έτσι σε κάθε ανάμνηση πάνω στο πιάνο το περιβάλλον είναι δεδομένο. Η διάθεση, λοιπόν, και τα συναισθήματα αναπόφευκτα διατηρούνται πιο έντονα, πιο φρέσκα για να πάρει η κάθε στιγμή τη θέση της στα ράφια της μνήμης. Κι αυτό είναι πολύ γοητευτικό.

Σπούδασες οδοντιατρική και εξασκείς το επάγγελμα ,η μουσική όμως έχει τη μερίδα του λέοντος στη ζωή σου. Τι κοινό μπορεί να έχει ένας οδοντίατρος με έναν μουσικό;
Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει πολλές ασχολίες και να αλλάζει ρόλους μέσα στην ημέρα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στη μουσική και την οδοντιατρική. Το σημαντικό για μένα είναι οτι δεν αντιμετώπισα ποτέ τη μουσική σαν επάγγελμα, σαν μέσο συντήρησης. Είναι η τέχνη που αγαπώ περισσότερο και έτσι θέλω να την υπηρετώ.

‘Μέλισσες’: ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής σου. Αποχώρησες μετά από 10 χρόνια, πώς βίωσες τον χωρισμό;

Advertising

Ήταν πολύ δύσκολο να πάρω την απόφαση. Τα παιδιά της μπάντας ήταν η οικογένειά μου. Ακόμα είναι. Νιώθω σαν να έχω φύγει απο το σπίτι μου. Δεν γινόταν όμως να κάνω αλλιώς. Έπρεπε να είμαι συνεπής προς όλους και πρώτα απ’ όλα απέναντι στον εαυτό μου.

 

Τι κρατάς από την εμπειρία σου με το συγκρότημα;

Τα πάντα. Τις ατέλειωτες ώρες στο στούντιο, τα ταξίδια, τις αγωνίες, τις χαρές, τις απογοητεύσεις, τις 800 συναυλίες και μία μέλισσα στο μπράτσο μου.

Advertising

“Αρετή”. θες να μας πεις λίγα λόγια για το άλμπουμ της ως τώρα ζωής σου;

Διαβάστε επίσης  Η μελαγχολική μουσική μπορεί να γίνει ευχάριστη ;

Η «Αρετή» είναι το δέυτερο προσωπικό μου άλμπουμ και κυκλοφόρησε τον περασμένο Φλεβάρη. Το πρώτο ήταν το «Ως την άκρη της κλωστής» (2016). Η «Αρετή» αποτελείται απο ένα διήγημα κι ενα cd. Στο cd υπάρχουν 10 τραγούδια και 10 αφηγήσεις. Ύπαρχουν λοιπόν τρεις άξονες. Το διήγημα εξιστορεί τη ζωη ενός άντρα γεννημένου στην Κρήτη το 1948 εν καιρώ εμφυλίου που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Η λέξη «Αρετή» ήταν γραμμένη με το αίμα της μάνας του στα σπάργανά του. Αρετή λεγόταν και ο πρώτος του και παντοτινός έρωτας που θυσίασε για να αγωνιστεί. Το διήγημα λοιπόν αποτελεί τη δράση. Οι αφηγήσεις είναι οι σκέψεις του κεντρικού ήρωα. Τα τραγούδια αποπειρώνται να μεταδώσουν το συναίσθημα. Τα κείμενα τα συνυπογράφουμε με τη Λίνα Ζαμπετάκη. Αφηγητής είναι ο σπουδαίος ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχεουν οι Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Βιολέτα Ίκαρη, Γεωργία Νταγάκη, Μάγδα Βαρούχα και Δήμητρα Κελεκίδη.

Το βιβλίο-CD πως προέκυψε; Τελικά οι τέχνες είναι συγκοινωνούντα δοχεία;
Οι τέχνες οφείλουν να συνδιαλέγονται και να παρασύρουν στην επικοινωνία και τη συντροφικότητα και τους δημιουργούς αλλά και τους ακροατές, θεατές και αναγνώστες. Η δισκογραφία νοσεί γιατί οι δημιουργοί έπαψαν να είναι καλλιτέχνες και έγιναν έμποροι. Ψάχνουν όλοι το εύκολο, το γρήγορο, το σουξέ. Θεωρώ αναγκαία της έκδοση νέων έργων ολοκληρωμένων και με λόγο ύπαρξης για να αρχίσουν σιγά σιγά να θεραπεύονται οι πληγές της αποσπασματικής δισκογραφίας.

Advertising

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για σένα;
Οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μου. Η επικαιρότητα, η καθημερινότητα, μια ωραία εικόνα, ένα καλό βιβλίο, μια ταινία, ένας έρωτας, ένος προβληματισμός, η αθανασία, ο θάνατος… Τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση

Διαβάστε επίσης  Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο σύγχρονο ψηφιακό πολιτισμό

Ποιο κομμάτι από όσα έχεις γράψει αγαπάς περισσότερο και γιατί;
Αυτό πραγματικά δεν μπορώ να το απαντήσω, Δεν γράφω ούτε κατά παραγγελία ούτε έχοντας κάποιο στόχο. Γράφω απο ανάγκη. Κάθε τραγούδι είναι μοίρασμα, ξεγύμνωμα, ανάσα.

Πώς βλέπεις τη πορεία της μουσικής στις μέρες μας;
Στα ΜΜΕ και στα μαγαζιά επικρατεί ένας χυδαίος τύπος τραγουδιού που θα το χαρακτήριζα τραγούδι εκτόνωσης. Η άλλη μάστιγα είναι το μίζερο τραγούδι, εκείνο που στερείται φωτός και μας οδηγεί στην αυτολύπηση. Πέρα όμως απο αυτά που χαίρουν τεράστιας προβολής ανακαλύπτω καθημερινά υπέροχα τραγούδια απο εξαιρετικούς δημιουργούς και αυτό μόνο ελπίδα μπορεί να με γεμίζει.

Advertising

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ετοιμάζω καινούργια τραγούδια είτε μόνος είτε σε συνεργασία με στιχουργούς που θαυμάζω και σιγά σιγά θα αρχίσουν να κυκλοφορούν. Επίσης με τη στιχουργό Σταυρούλα Παγώνα ηχογραφούμε ένα άλμπουμ με παιδικά τραγούδια με τίτλο «Το νησί της φαντασίας». Το άλμπουμ αυτό θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από την Panik Records με τη συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου, του Γιάννη Κότσιρα, του Δημήτρη Ζερβουδάκη, του Μάρκου Κούμαρη (Locomondo), του Χρήστου Μάστορα (Μέλισσες), του Αργύρη Μπακιρτζή (Χειμερινοί Kολυμβητές), του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη (Ελληνοφρένεια), της Μαρίας Παπαγεωργίου, της Αγγελικής Τουμπανάκη, της Ναταλίας Λαμπαδάκη και άλλων.

Σε ότι αφορά της εμφανίσεις μέσα στον Νοέμβρη έχουμε την πρώτη μας επίσκεψη για φέτος στη Θεσσαλονίκη στις 15 του μήνα στη Misirlou. Στις 17 Νοεμβρίου θα παίξουμε στο Μουσικό Κουτί στο Γκάζι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με τίτλο «Κόκκινα Τραγούδι» και στις 23 του μήνα θα επισκεφτούμε την Κάρυστο (Χόβολη). Όλα τα νέα αναρτώνται στη σελίδα μου στο Facebook.

Advertising

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γουίνγκς Χάουζερ, ένας “σκληρός’ χαρακτήρας!

Ο Γουίνγκς Χάουζερ ήταν μια εμβληματική φιγούρα στο κινηματογραφικό και

Πλασματική διαταραχή: Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πλασματική διαταραχή: Ορισμός