Ο Χρήστος Κούρτογλου μας συστήνει το πρώτο του single με τίτλο “Όλο τρέχω”.
Αν και το τραγούδι έχει μια πιο “αισιόδοξη” επίγευση λόγω των ήχων του, ο νέος τραγουδιστής μας αναφέρει ότι για εκείνον είναι πολύ σκοτεινό και λειτουργεί αισιόδοξα μόνο όταν το ακούει αποστασιοποιημένα, ενώ το χρησιμοποιεί και σαν υπενθύμιση του “πως να μην σκέφτεται”. Με τον στίχο “Το μαύρο ξασπρίζω”, που αποτελεί και φωτεινό σημείο του τραγουδιού, κανείς παίρνει δύναμη για να συνεχίσει, όπως μας αποκαλύπτει.
O Δημήτρης Σιάμπος έχει κάνει την ενορχήστρωση και την παραγωγή του κομματιού, ο Νίκος Κόλλιας την ηχοληψία και την μίξη, ενώ το mastering έγινε από τον Νίκο Λάβδα στα “Antart Studios”.
Έπαιξαν οι μουσικοί Φοίβος Άνθης (τύμπανα), Ντίνας Μάνος (μπάσο), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο) και Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρες).
Ο Παναγιώτης Χριστοφιλέας δημιούργησε το animation, οι φωτογραφίες είναι της Ίριδας Κατσούλα και το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Χρήστος Κούρτογλου.
Σας ευχαριστώ για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Θα θέλατε να μας πείτε πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το τραγούδι;
Η χαρά είναι δική μου! Τραγουδάω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου για να εκφράσω ό,τι νιώθω. Πριν να αρχίσουν να μπλέκονται στο παιχνίδι κανόνες, μουσικές θεωρίες και τεχνικές. Από τότε που ακόμα το μυαλό είναι πιο “αθώο” και αποδεσμευμένο από οποιασδήποτε μορφής όριο. Είναι από τα πράγματα που είναι συνδεδεμένα με τον μικρότερό μου εαυτό και ταυτόχρονα με ό,τι είμαι αυτή τη στιγμή και όσα πρόκειται και μπορώ να γίνω. Για αυτό μάλλον όλα στο τέλος της ημέρας οδηγούν σε αυτό. Δουλεύω, μάλιστα, σε μια μεταφορά του Don’t Rain On My Parade (από το μιούζικαλ “Funny Girl”) σε ελληνικό στίχο για το επερχόμενο live που θα λέγεται “Ό,τι Κι Αν Γίνει Εγώ Τραγουδώ”.
Έχετε σπουδάσει τόσο τραγούδι όσο και υποκριτική. Πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο μαζί;
Πιστεύω πως η απόσταση που τα χωρίζει στην πραγματικότητα είναι ελάχιστη. Όπως και τις περισσότερες τέχνες μεταξύ τους. Σε ένα πολύ καλό (θεατρικό) κείμενο είτε σύγχρονο είτε κλασικό υπάρχει μουσικότητα στον λόγο. Διαβάζοντάς το σχεδόν σε παρασύρει σε μια ροή τραγουδιού και δεν έχεις καταλάβει ποτέ το έχεις διαβάσει όλο. Πολύ σημαντικό στο θέατρο, επίσης, όπως και στη μουσική είναι ο ρυθμός. Αν δεν υπάρχει αυτός, όλα τα υπόλοιπα είναι σαν μεμονωμένα κομμάτια που ναι μεν έχουν ζωή αλλά δεν είναι κάτι παραπάνω από απομονωμένα μοναχικά κομμάτια.
Ηθοποιός ή τραγουδιστής; Ποιο θα λέγατε ότι σας εκφράζει καλύτερα από τα δύο;
Νιώθω πολλή πολλή αγάπη και για τα δύο μα όσο περνάει ο καιρός και προσπαθώ να προκαλέσω τον εαυτό μου με βρίσκω να νιώθω πιο πολύ δημιουργός παρά οτιδήποτε άλλο πιο συγκεκριμένο. Νιώθω ολόκληρος όταν δημιουργώ. Ναι, όλα ξεκίνησαν από το τραγούδι αλλά στην πορεία ανακάλυψα πως υπάρχουν τόσα πράγματα που θέλω να μάθω και να κατακτήσω ως μέσα στην προσπάθειά μου να αποτυπώσω τον κόσμο όπως τον βλέπω εγώ. Από αυτή την ανάγκη μπήκε στη ζωή μου η διαδικασία σύνθεσης μουσικής & στίχου, το θέατρο, η φωτογραφία και μετά το σχέδιο κλπ. Για να δούμε τι άλλο θα βρω!
Από την Βέροια, ήρθατε στην Αθήνα. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση; Φαντάζομαι ότι λόγω του μεγέθους της πόλης, θα είχατε περισσότερες ευκαιρίες στην Αθήνα.
Το να έρθω να ζήσω στην Αθήνα ήταν από τις ευκολότερες αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ. Στην πόλη μου (που την αγαπώ) πάντα ένιωθα περιορισμένος και από πολύ μικρός το είχα σαν φόβο πως δεν θα ξεφύγω ποτέ. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Αθήνα, το δευτερόλεπτο που πάτησα το πόδι μου, ένιωσα τον παλμό της. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω καλύτερα αλλά ήταν σαν να ένιωθα την μουσική της σε όλο μου το σώμα. Δεν έχω προσπαθήσει να προσαρμοστώ καθόλου. Ήταν πολύ φυσική η ύπαρξή μου σε αυτήν την πόλη. Όλα αυτά βέβαια, με αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή να πάρω το αεροπλάνο και να πεταχτώ σε κάποιο χωριό της Ολλανδίας για μερικά χρόνια. Ποτέ δε ξέρεις!
Το πρώτο σας τραγούδι “Όλο τρέχω” έχει κυκλοφορήσει. Πώς νιώθετε για αυτό; Είναι κάτι που περιμένατε καιρό;
Γενικά η όλη διαδικασία του να κυκλοφορείς και να μοιράζεσαι κάτι που έχεις δημιουργήσει και σε αφορά σε προσωπικό επίπεδο σε κάνει να νιώθεις κάπως εκτεθειμένος για αυτό και με τρομάζει κάπως που ενώ το γνώριζα αυτό, ναι το περίμενα πολύ καιρό. Ειδικά αυτό το τραγούδι με κάνει να νιώθω έτσι ακριβώς γιατί είναι τόσο προσωπικό και μοιράζομαι με άμεσο τρόπο την σκέψη μου και την ανησυχία μου ως προς το πως ζούσα τη δεδομένη χρονική περίοδο, κι ακόμη περισσότερο γιατί αφορά και το παρόν μου. Αν και έχει μια πιο “αισιόδοξη” επίγευση λόγω των ήχων του, για εμένα είναι πολύ σκοτεινό και λειτουργεί αισιόδοξα μόνο όταν το ακούω αποστασιοποιημένα και το χρησιμοποιώ σαν υπενθύμιση του “πως να μην σκέφτομαι”. Με εξαίρεση τον στίχο “Το μαύρο ξασπρίζω” που μάλλον είναι το μόνο φωτεινό σημείο του τραγουδιού που στην ουσία για μια στιγμή αλλάζουν όλα και παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις.
Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού είναι πολύ πρωτότυπο. Πώς αποφασίστηκε να είναι εξ ολοκλήρου animation;
Δεν μπορούσα να το φανταστώ να αποτυπώνεται στον πραγματικό κόσμο με κάποιον τρόπο. Η μόνη εικόνα που είχα είναι να τρέχω ασταμάτητα μέχρι τελικής πτώσης γιατί αυτό ένιωθα πως μου συνέβαινε. Αποφάσισα, όμως, να στραφώ προς τον κόσμο του animation που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και να δώσουμε χρώματα που να ταιριάζουν στον ήχο που είναι λίγο πιο γλυκός σε σχέση με τον στίχο. Σε συνεννόηση με τον Π. Χριστοφιλέα οδηγηθήκαμε σε ένα αποτέλεσμα που εξέφραζε τους κόσμους και των δυο μας.
Στο τραγούδι έχετε γράψει ο ίδιος τους στίχους. Θεωρείτε ότι τρέχετε να προλάβετε την ζωή; Αποτελεί το τραγούδι μία υπενθύμιση για εσάς στο να ζείτε το τώρα;
Ακριβώς. Λένε πως το πρώτο βήμα στην λύση ενός προβλήματος είναι η αναγνώρισή του. Αυτό ήταν το Όλο Τρέχω, η αναγνώριση του προβλήματος. Από εκεί και πέρα προσπαθώ να κάνω τα επόμενα βήματα, μήπως και λυθεί ποτέ αυτό το “πρόβλημα”. Είμαι σίγουρος πως αυτή η απόσταση, αυτό το ταξίδι από το να ζούμε μέσα στο μυαλό μας έως το να ζούμε στο εδώ και τώρα με όσους και όσα αγαπάμε είναι κάτι που πασχίζουμε όλοι μας να διανύσουμε και ελπίζω η δική μου κατάθεση μέσω του τραγουδιού μου να σταθεί ως υπενθύμιση και για άλλους.
Πέρα από τους στίχους έχετε γράψει και την μουσική, αλλά επιμεληθήκατε και το εξώφυλλο. Πόσο δύσκολο είναι να τα κάνει κάποιος όλα αυτά;
Πιστεύω πως οι δυσκολίες του καθενός εξαρτώνται από τις ανάγκες και τα θέλω του. Για εμένα αυτή τη στιγμή θα ήταν πιο δύσκολο να πρέπει να εξηγήσω σε κάποιον άλλον όλα αυτά που φαντάζομαι και στο τέλος να νιώθω πραγματικά εντάξει με το πως θα αποτυπωθούν. Μου αρέσει πολύ να αναλαμβάνω όσο μεγαλύτερο μέρος μπορώ του κόσμου που φτιάχνω. Ανυπομονώ, όμως, να βρω στον δρόμο μου κι άλλους καλλιτέχνες που θα αισθανθώ κοντά μου σε δημιουργικό επίπεδο και θα είναι χαρά μου να προσθέσουν στον κόσμο μου τα δικά τους κομμάτια.
Σε έναν στίχο αναφέρετε πως “Τι τους θέλεις τους εχθρούς, Με τέτοιους φίλους;”. Έχετε προδοθεί από φιλίες στο παρελθόν;
Ναι, όπως και οι περισσότεροι. Έχω την τύχη, όμως, να έχω γύρω μου πολύ όμορφους ανθρώπους που αγαπώ και με βοηθούν να αφήνω πίσω μου ό,τι αποτελεί περιττό βάρος.
Όπως γράφετε και στην περιγραφή του κομματιού, έχετε πιάσει τον εαυτό σας να προτρέχει στο μέλλον. Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε λίγα χρόνια από τώρα;
Να γράφω ασταμάτητα μουσική, να κάνω live ανά τον κόσμο, να παίζω και να γράφω μουσικοθεατρικές παραστάσεις, να αναζητώ, να αγαπώ και να αγαπιέμαι ελεύθερος.
Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Ετοιμάζετε κάποιο νέο τραγούδι;
Μόλις κυκλοφόρησε το music video του δεύτερού μου τραγουδιού “Λαβύρινθοι” την σκηνοθεσία του οποίου ανέλαβε η Ίρις Κατσούλα. Είναι ένα τραγούδι που έγραψα για κάθε αγάπη που δεν ήταν “μύθος”, για να γιορτάσουμε την αγάπη και το ατομικό ταξίδι του καθενός έως το “μαζί”. Στο πρότζεκτ αυτό συμμετείχαν άνθρωποι που αγαπώ και είμαι πολύ ευγνώμων που υπήρξαν κομμάτι του. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει με τον Αντώνη Παλαμάρη τις ετοιμασίες για το πρώτο live που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.
Κλείνοντας, θα θέλατε να δώσετε κάποια συμβουλή στα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την καριέρα του τραγουδιστή;
Συνεχίστε να ονειρεύεστε, αγνοείστε τον εσωτερικό σας σαμποτέρ, αγαπήστε την φωνή σας και δουλειά, δουλειά, δουλειά.
Παρακάτω ακολουθούν link με τα clip του Χρήστου Κούρτογλου: