Στέλιος Καλαθάς : “Είναι τρομερά τα συναισθήματα και η ενέργεια που λαμβάνω από τους μαθητές μου, αλλά και οι γνώσεις που κερδίζω”

Στέλιος Καλάθας

 

Ο Στέλιος Καλαθάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής Μ. ΤΡΑΓΚΑ και απόφοιτος της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Έχει παρακολουθήσει Ευρωπαϊκά σεμινάρια μουσικού θεάτρου, κλασικό τραγούδι ( με την δασκάλα Λαρίσα Ερμέγιεβνα), και σεμινάριο με τίτλο «Αισχύλος- Τραγικός Λόγος»(Ανοιχτό Θέατρο), ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα τους δείκτες συναισθηματικής νοημοσύνης (Emotional Intelligence) και την διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων.

Εδώ και 20 χρόνια εργάζεται ώς ηθοποιός, σε θέατρο και τηλεόραση, ενώ “δανείζει” τη φωνή του σε μεταγλωττίσεις κινουμένων σχεδίων αλλά και σε ντοκιμαντέρ της ΕΤ3.

Από το 2005, έχει αναπτύξει με επιτυχία την μέθοδο υποκριτικής και προσωπικής ανάπτυξης «Συναισθηματική Διαλεκτική», μια βιωματική μέθοδο που αναδεικνύει τη δυναμική των συναισθημάτων μέσα από λόγο-διάλογο, ανακαλύπτοντας τη «θερμή» και ουσιαστική επικοινωνία, μέσα από την αλληλεπίδραση των 5 αισθήσεων.

Η μέθοδος αποτελείται από ξεχωριστές ενότητες – κύκλους – και έχει ρίζες στο Ασιατικό Θέατρο. περνώντας κατόπιν , στην Αμερικάνικη εξέλιξη της.

Στέλιος Καλαθάς

 

Επιμέλεια Συνέντευξης: Παναγιώτης Μακρής

  • Στο πολυχώρο «+αίσθημα» στην οδό Αθήνας 30 «στεγάζεται» το «αγαπημένο σου παιδί»: η «Συναισθηματική Διαλεκτική», μια μέθοδος αυτογνωσίας που δημιούργησες ο ίδιος. Πες μας πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

 Η ιδέα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν μετά από ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που παρακολούθησα στο κέντρο Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, σκέφτηκα να δημιουργήσω μια μέθοδο που να χρησιμοποιεί τους κώδικες της υποκριτικής, όχι για ηθοποιούς, αλλά για τους ρόλους που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε στη ζωή μας, και πίστεψέ με είναι πολλοί αυτοί οι ρόλοι. Είναι μια βιωματική μέθοδος που βασίζεται σε 3 άξονες. Κατ’ αρχάς στους δείκτες συναισθηματικής ευφυΐας που μετριούνται και καλλιεργούνται, στο κομμάτι επικοινωνία (μάθε να επικοινωνείς και να διαχειρίζεσαι σωστά όλα αυτά που νιώθεις) και τέλος στη δραματοθεραπεία μέσα από τα μονοπάτια της τέχνης και των ρόλων. Δεν απευθύνεται μόνο σε ηθοποιούς, αλλά κυρίως σε όποιον θέλει να ρίξει φως στα συναισθήματά του και μέσα από σωστούς κώδικες επικοινωνίας να δημιουργεί σωστές σχέσεις γύρω του. Σχέσεις δομημένες στα δικά μας θέλω, γιατί δυστυχώς πολλοί ξοδεύουν την ζωή τους με τα θέλω των άλλων.

  • Πώς μπορεί να ωφεληθεί κάνεις μέσα από αυτή την μέθοδο; Ποια μέσα χρησιμοποιεί;
Διαβάστε επίσης  Υρώ Λούπη: «Η ηθοποιία είναι ένας τρόπος διαφυγής»

 Η μέθοδος αυτή είναι πολύ ευχάριστη και μέσα από μουσικές, στίχους, μύθους, ρόλους αντλείς δύναμη και αυτοεκτίμηση και προχωράς στη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία. Υπάρχουν υπέροχες τεχνικές που, μέσα από λίγες συναντήσεις, σου αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι και διεκδικείς τους στόχους της ζωής σου. Πάντα μέσα από μονοπάτια τέχνης. Η ανταπόκριση ήταν από την αρχή έντονη, ίσως γιατί είναι κάτι μοναδικό που με τόσο ευχάριστο τρόπο σε μαθαίνει μονοπάτια που οδηγούν στην αυτοβελτίωση και εργαλεία για να κάνεις τη ζωή σου πιο ουσιαστική. Μπορούν όλες οι ηλικίες να το παρακολουθήσουν άνετα, αφού ο πυρήνας που δουλεύουμε είναι η παιδικότητα μας. Αφορμή για όλα τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και το ελπιδοφόρο είναι ότι σε όποια ηλικία και αν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με την συναισθηματική μας ευφυΐα …μπορούμε να την καλλιεργήσουμε και να την εξελίξουμε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τώρα ανακαλύπτει την δύναμη της αυτοβελτίωσης, ίσως γιατί μέχρι τώρα νομίζαμε ότι είμαστε «τέλειοι» και δεν υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης.Ήρθε η κρίση όμως και έβγαλε στην επιφάνεια πολλά μπλοκαρίσματα, ανασφάλειες, φοβίες και συναισθηματικές αναπηρίες.

Στέλιος Καλαθάς

  • Θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει κάποιος για να ασχοληθεί επαγγελματικά με την υποκριτή, να γίνει ηθοποιός;

Θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει σαν βάση ,για να εισαχθεί σε κάποια αναγνωρισμένη σχολή υποκριτικής και από κι εκεί και πέρα να σπουδάσει την τέχνη ώστε να γίνει ηθοποιός. Η μέθοδος της Συναισθηματικής Διαλεκτικής, χρησιμοποιεί τους κώδικες της υποκριτικής ,προκειμένου να βοηθήσει τον καθένα στην καθημερινότητά του και ίσως να τον κάνει «εραστή» της τέχνης αυτής, σίγουρα όχι όμως επαγγελματία ηθοποιό με τη δόκιμη έννοια της λέξεως.

  • Πόσο σε έχει ωριμάσει ως άνθρωπο και καλλιτέχνη, η διαδραστική επικοινωνία που έχεις αναπτύξει και συνεχίζεις να αναπτύσσεις  με τους μαθητές σου;

Πάρα πολύ. Είναι τρομερά τα συναισθήματα και η ενέργεια που λαμβάνω από τους μαθητές μου, αλλά και οι γνώσεις που κερδίζω. Κυρίως γιατί μου δίνουν τη δυνατότητα να μελετώ ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο και τις συμπεριφορές του, τον χαρακτήρα του καθενός, το βάρος που κουβαλάει ο καθένας μας , η ιστορία που τον χαρακτηρίζει. Είναι μια μικρή κοινωνία οι ομάδες της Συναισθηματικής , με πολυποίκιλο υλικό, μιας κι έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, κοινωνικών στρωμάτων, φύλων. Αυτή η μικρή κοινωνία με εξελίσσει , αφού καλούμαστε και οι μεν και οι δε να ανταλλάξουμε προσωπικό υλικό και φορτίο μέσα από το μάθημα κάθε φορά.

Διαβάστε επίσης  Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: "Η χώρα πάσχει από τα fake news και την αερολογία"

Στέλιος Καλαθάς

  • Η «Συναισθηματική διαλεκτική» συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των ανθρώπων. Πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι για την ζωή του καθενός μας να έχει ένα ανεπτυγμένο δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης;

Όλα τα χρόνια , μας βομβαρδίζουν από παντού πόσο σημαντική είναι η γνώση προκειμένου να εξελιχτούμε, πόσο σημαντικό να είμαστε έξυπνοι , πόσο σημαντικό να είμαστε πετυχημένοι, πόσο σημαντικό να ανεβαίνουμε στην πυραμίδα, πόσο σημαντικό να κερδίζουμε περισσότερα χρήματα. Φυσικά και είναι σημαντικά όλα αυτά. Το σημαντικότερο όμως είναι να παραμένουμε ο εαυτός μας, να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας, να εκτιμούμε το γεγονός ότι ξυπνάμε κάθε πρωί στο κρεββάτι μας, στη ζεστασιά μας , ότι ναι πετύχαμε τους στόχους μας, αλλά δεν χάσαμε την αυτοεκτίμησή μας, την ενσυναίσθηση, την ανθρωπιά μας. Μπορέσαμε και διαχειριστήκαμε τα προβλήματά μας, αλλά δεν βλάψαμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Είναι πολύ σημαντικός λοιπόν ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης, γιατί μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι.

  • Φέτος έρχεται νέο πρόγραμμα σεμιναρίων. Τι να περιμένουν παλιοί και νέοι μαθητές;

Φέτος , αποφασίσαμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην τέχνη!! Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από την τέχνη εξελισσόμαστε περισσότερο και γινόμαστε πιο δυνατοί συναισθηματικά. Φροντίσαμε λοιπόν κι έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα σεμιναρίων γεμάτο θέατρο, χορό, τραγούδι και γραφή που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο που νιώθει την ανάγκη να ξεφύγει λίγο από την καθημερινότητά του και να κάνει ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό του που θα τον ωφελήσει και θα τον εξελίξει σαν άνθρωπο. Μπορείτε να μπείτε στο site του χώρου www.synaisthima.com και να πληροφορηθείτε για όλα τα ενδιαφέροντα προγράμματα που θα λάβουν χώρα , ή να καλέστε στο 6946 105520 για οποιαδήποτε πληροφορία.

Διαβάστε επίσης  Ευγενία Κωστή:"Εύχομαι οι περιπέτειες του Κίνε και του Κόνι να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους"

Στέλιος Καλαθάς

  • Σε ποια μέρη εντός και εκτός Αττικής γίνονται τα σεμινάρια;

Εδώ και 7 χρόνια έχουμε δημιουργήσει ομάδες στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, όπου πηγαίνω κάθε μήνα και τους διδάσκω την μέθοδο στο Μέγαρο Μουσικής, στην Κύπρο, στην Κρήτη και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδος από τα οποία προσκαλούμε και συνεχίζουμε. Μπορείτε να επισκεφτείτε το site:  www.synaisthimatikhdialektikh.com και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.

  • Ερχόμαστε και στα επαγγελματικά σου. «Βότκα Δηλητήριο» στο Θέατρο Άβατον, μια από τις επιτυχημένες (Sold out ) παραστάσεις της περσινής θεατρικής σαιζόν. Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Ήταν μια πολύ πετυχημένη παράσταση και μια εξαιρετική συνεργασία. Θα έλεγα ότι είχε άμεση σχέση και με την μέθοδο της Συναισθηματικής Διαλεκτικής, μιας και μέσα από την πλοκή και τις σχέσεις που δημιουργούνταν, ο καθένας από τους ήρωες καλούνταν να διαχειριστεί τα συναισθήματά του με τρόπο που θα τον οδηγούσε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, και βέβαια το φινάλε που πρόδιδε ξεκάθαρα πώς το χρήμα αλλοιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις και πως στο βωμό του οδηγούμαστε στις πιο απάνθρωπες πράξεις.

  • Ποια είναι τα φετινά επαγγελματικά σου σχέδια σε θέατρο, τηλεόραση και γιατί όχι σινεμά αν υπάρχουν;

Φέτος , πέρα από τις ομάδες μου , θα συμμετέχω σε δυο τηλεοπτικά σήριαλ : το «Έλα στη θέση μου»  στον Alpha που συνεχίζω για δεύτερη χρονιά & το «Πέτα τη φριτέζα»  στον Αnt1. Όσο αναφορά το θέατρο διασκευάζω & σκηνοθετώ  το «Ζήσε το ταξίδι» μια παράσταση με την ομάδα Συναισθηματικής Διαλεκτικής της Θεσσαλονίκης που θα παιχτεί  9-10-11 Νοεμβρίου, στο θέατρο «Σοφούλη» καθώς επίσης συζητάω και για άλλο ένα θέατρο. 

  • Πες μας πέντε πράγματα για σένα που δεν γνωρίζει ο κόσμος αλλά θέλεις να μοιραστείς μαζί τους.

Νομίζω ότι ο κόσμος πλέον τα ξέρει όλα. Είμαι ειλικρινής, αυθεντικός, λατρεύω τα ταξίδια , έχω τεράστια υπομονή, αχαλίνωτη φαντασία και δημιουργικότητα.

Στέλιος Καλαθάς

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση
Στην εικόνα απεικονίζονται τρεις γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας. Η κοπέλα στην μέση φοράει ένα πολύχρωμο κασκόλ που κρύβει τη μύτη της από τη μια μεριά και από την άλλη το φοράει ο νεαρός άνδρας, ο οποίος κρατάει ένα ροζ λουλούδι.

Penelope: Αυτό το γουρουνάκι έχασε τη μύτη του για την αγάπη

Το Penelope είναι μια ρομαντική κωμωδία φαντασίας του 2006