Θεοδώρα Σιάρκου: “’Εύα και Νόρα’, ένα έργο για το σήμερα και τις σχέσεις”

Θεοδώρα Σιάρκου

Θεοδώρα Σιάρκου

Η Θεοδώρα Σιάρκου,η υπέροχη ηθοποιός, μας μιλάει για την παράσταση “Εύα και Νόρα”,η οποία αφορά την τρυφερή σχέση δυο γυναικών,την κοινή ανάγκη όλων των ανθρώπων να βρουν μια αγκαλιά να χωθούν και την ανάγκη να ανοίξουμε τα μυαλά μας και να πάμε παρακάτω.“Εύα και Νόρα”,ένα έργο για την αγάπη,τον έρωτα,τη διαφορετικότητα,ένα έργο για το σήμερα και τις σχέσεις.Μια παράσταση γεμάτη ευαισθησία, χιούμορ και αλήθεια.Μια τρυφερή ιστορία για την ερωτική σχέση δυο γυναικών.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Κυρία Θεοδώρα Σιάρκου, τι σας γοητεύει στο έργο «Εύα και Νόρα»;

Μέσα από αυτό το έργο μπορώ να ψηλαφίσω τη ζωή και τις σχέσεις των ομοφυλόφιλων ανθρώπων και τελικά να καταλάβω και να υπερασπιστώ το γεγονός πως η αγάπη, ο έρωτας και η προσωπική ευτυχία είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων.Αυτό ακριβώς είναι και η γοητεία του έργου.

Είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας το «Εύα και Νόρα»;

Φυσικά και είναι καθρέπτης της κοινωνίας ,αν όχι σε όλες τις εκφάνσεις σίγουρα στις περισσότερες.Ο καθρέπτης αυτός αντανακλά τους φόβους ,τις αγωνίες,τις προσδοκίες και την αντίληψη του εαυτού μας.

Πώς αισθάνονται οι ηρωίδες όταν η κοινωνία δεν τους αποδέχεται;
Φοβισμένες…και εξαιτίας αυτού του φόβου κρύβονται, λένε ψέματα,αρνούνται τη φύση τους.Όμως ο φόβος κάποια στιγμή υποχωρεί. Ξεχειλίζει η διάθεση για ζωή και μέσα από την εσωτερική τους σύγκρουση βγαίνουν νικήτριες.

Τι είναι έρωτας για τη Θεοδώρα Σιάρκου;

Θα απαντήσω με τους στίχους της Κικής Δημουλά:
Ὁ ἔρωτας,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
πολύ οὐσιαστικόν,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,
γένους οὔτε θηλυκοῦ οὔτε ἀρσενικοῦ,
γένους ἀνυπεράσπιστου.

Θα ζήσουμε κάποτε στην Ελλάδα που δεν θα ρωτάμε«Πώς είναι να έχεις σχέση με άτομο του ίδιου φύλου;

Διαβάστε επίσης  Τα 5 Στοιχεία στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

Τελικά αυτό είναι θέμα παιδείας. Πώς προσδιοριζόμαστε απέναντι στην ελευθερία,την αυτοδιάθεση,την θρησκεία,τις κοινωνικές προκαταλήψεις, την ανοχή και πολλά άλλα. Είμαι πάντως αισιόδοξη,πριν μερικά χρόνια πιθανά δεν θα ανέβαινε ένα τέτοιο έργο.

Οι γονείς πώς αντιδρούν στην παράσταση;
Οι γονείς που έρχονται προφανώς και γνωρίζουν την υπόθεση,έχουν διαβάσει ενδεχομένως τα δελτία τύπου,άρα έχουν άποψη και είναι επιλογή τους να έρθουν στην παράστασή μας.Φεύγοντας είναι ενθουσιασμένοι μιας και το έργο μιλάει γενικότερα για τις ανθρώπινες σχέσεις και περνάει μηνύματα.Μας βεβαιώνουν πως θα συστήσουν την παράσταση μας και στους φίλους τους.

Την διαφορετικότητα γιατί δεν την δεχόμαστε εύκολα;

Αυτό είναι κατάλοιπο των κλειστών κοινωνιών της επαρχίας.Όταν οι άνθρωποι ζουν σε μικρές κοινότητες χρειάζεται να δρουν και να σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.Αυτό καθορίζει ένα τρόπο ασφάλειας.Οτιδήποτε διαφορετικό μοιάζει με απειλή και φοβίζει.Έχει περάσει λοιπόν στην ψυχοσύνθεσή μας να ζούμε με κοινές πεποιθήσεις γιατί διαφορετικά προκαλείται σύγχυση.Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τον Πολιτισμό τον πήγαν μπροστά άτομα Διαφορετικά από τον μέσο όρο.

Θεωρείτε ότι τα pride βοηθούν την κοινή γνώμη να αγαπήσει τη διαφορετικότητα;

Το pride είναι μια επέτειος μνήμης επίθεσης αστυνομικών στην Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου του 1969 στο gay bar Stonewall Inn εναντίον ομοφυλόφιλων. Μπορεί πάντα το pride να μην είναι της δικής μας αισθητικής,ή να θεωρούμε ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης.Όμως δεν παύει να δίνει βήμα σε ανθρώπους που ακόμα παλεύουν για τα δικαιώματά τους.Μόνο όταν αυτοί οι άνθρωποι γίνουν ορατοί και ακόμα περισσότερο αποδεκτοί,δεν θα μιλάμε για διαφορετικότητα.

Θεοδώρα Σιάρκου

Μιλήστε μας για την εμπειρία ζωής που βιώσατε ως πρωθιέρεια στην αρχαία Ολυμπία;

Διαβάστε επίσης  Άννα Σωτρίνη: "Ο πολιτισμός στην Ελλάδα είναι περιφρονημένος"

Στις 26 Νοεμβρίου του 2005 άναψα την Ολυμπιακή δάδα στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο 2006.Αυτό δεν αποτέλεσε για μένα απλώς ένα ρόλο ζωής,αλλά την ύψιστη τιμή που μέχρι και σήμερα με κάνει να αισθάνομαι ευτυχισμένη.Το πρόσωπο της Πρωθιέρειας πρεσβεύει και εκπροσωπεί κάθε ιδανικό και αξία του Ολυμπισμού. Αυτή την πολύτιμη και μοναδική για μένα εμπειρία την οφείλω εξολοκλήρου στη δασκάλα μου χορογράφο Μαρία Χόρς.Ήμουν η ένατη Πρωθιέρεια κατά σειρά και τελευταία στα χέρια της δασκάλας μου, η οποία αποσύρθηκε μετά από 50 χρόνια ανεκτίμητης προσφοράς. (Η Μαρία Χόρς ήταν μέλος της ομάδας της Κούλας Πράτσικα στην τελετή Αφής 1936 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου).
Έχετε συνεργαστεί με πολλούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες.Υπάρχει μια συνεργασία που αγαπάτε περισσότερο;

Αισθάνομαι τυχερή και ευλογημένη για όλες μου τις συνεργασίες.Επιτρέψτε μου να μην ξεχωρίσω κάποια από αυτές.Η κάθε μία για εμένα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.Μου έχει χαρίσει φιλίες ζωής και συντέλεσε στην εξέλιξη και την ωριμότητά μου ως ηθοποιό και ως άνθρωπο.

Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε οικογένεια, κρίση και αγωνία στα επαγγελματικά;

Με θάρρος,υπομονή και ασκήσεις ψυχραιμίας!
Πολύτιμο στήριγμα ήταν και είναι ο σύζυγός μου.Πολλές φορές σκέφτομαι πως χωρίς αυτόν δεν θα τα είχα καταφέρει!

Παιχνίδι των λέξεων:Με τις λέξεις που σας δίνω κάντε φράσεις που σας χαρακτηρίζουν ως άτομο:
Ευτυχία : Να βλέπω το χαμόγελο στο πρόσωπο των παιδιών μου.
Έρωτας: Η απάντηση στους στίχους της Κικης Δημουλά
Χρόνος: Ποτέ δεν είναι αρκετός!
Ομορφιά: Βρίσκεται παντού, αρκεί να μπορείς να την διακρίνεις.
Μουσική: Δεν ζω χωρίς αυτήν!
Τραγούδι: Λύτρωση
Φαγητό: Σχέση αγάπης & μισούς…

Διαβάστε επίσης  «Francis Bacon – Παραμορφώσεις» σε σύλληψη – σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Παυλίδη

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του ΜΑΧΜΑG;

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε!!!

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Θεοδώρα Σιάρκου για το φωτογραφικό υλικό.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση:
Εύα & Νόρα
Του Μυρώδη Αδαμίδη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Μια τρυφερή ιστορία γεμάτη χιούμορ για την ερωτική σχέση δυο γυναικών μεταξύ τους,
Δυο γυναίκες η Εύα και η Νόρα,δεμένες σε μια σχέση φυσιολογική για τις ίδιες, ιδιαίτερη ή διαφορετική για τους άλλους, προσπαθούν όπως κάθε ζευγάρι να διαφυλάξουν τη σχέση τους από τον χρόνο και τα προβλήματα.Μέχρι που έρχεται ένα πρόσωπο καταλύτης.Μια χορεύτρια που έρχεται να διχάσει, να ενώσει, να προκαλέσει και ίσως να ξαναζωντανέψει τη σχέση.Η Εύα και η Νόρα στο κέντρο της σκηνής ζωντανεύουν όλα εκείνα που θέλουμε να πούμε και δεν λέμε.Μια παράσταση με χιούμορ, συγκίνηση,χωρίς θεατρικές φόρμες και με πολλή αλήθεια.
Σημ. Στις περιπτώσεις “SOLD OUT” επικοινωνείστε με το 2108955191 για ενδεχόμενες Ακυρώσεις κρατήσεων.
ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ 12€ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ (άνω των 8 ατόμων)
Viva.gr

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en