Οι αναμνήσεις των ταξιδιών μας, είναι ίσως – ανάμεσα σε πληθώρα άλλων – οι πιο ευχάριστες στη θύμησή τους. Μία φωτογραφία ή μία σκέψη μπορεί να μας ταξιδέψει σε μέρη που έχουμε επισκεφτεί, επαναφέροντας στη μνήμη των αισθήσεών μας πώς έμοιαζε η χαρά. Συχνά, όμως, επιβαλλόμαστε σε “λαθεμένους” τρόπους αξιοποίησης ενός ταξιδιού, με αποτέλεσμα οι αναμνήσεις να μην ζωντανεύουν στο έπακρο των χρωμάτων τους όταν πρέπει. Τι μπορούμε να αλλάξουμε για αυτό και σε ποιες απλές ενέργειες πρέπει να προβούμε για να ζήσουμε μία ολοκληρωμένη εμπειρία του ταξιδιού, γεμάτη με μετέπειτα δραστήριες αναμνήσεις;
1. Ο απαραίτητος αριθμός φωτογραφιών
Ας το παραδεχτούμε. Στα ταξίδια μας, όλοι, λίγο ή περισσότερο, μετουσιωνόμαστε σε διεθνούς φήμης φωτογράφους. Αν μας ξεφύγει από τον φωτογραφικό φακό το μικρό πουλάκι που καθόταν σε ένα κλαδί ενός δέντρου, με φόντο το ηλιοβασίλεμα, η απογοήτευση είναι μεγάλη. “Χάθηκε η στιγμή”, θα σκεφτούν πολλοί. Και εκείνο το μεγάλο κτήριο που μοιάζει με μνημείο; Αξίζει ένα κλικ, κι ας μην ξέρουμε τι είναι. “Θα ψάξω αργότερα τι είναι, αρκεί να το έχω, θέλω να τα έχω όλα, να μην ξεχάσω τίποτα”. Ας μη γελιόμαστε όμως. Ένα ταξίδι που έχει βιωθεί πίσω από το μάτι του φακού, είναι μία δευτερογενής εμπειρία. Μοιάζει περισσότερο με προβολή ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ.
Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε; Μία καλή φωτογραφία δίπλα στο πιο αξιομνημόνευτο μνημείο του προορισμού, είναι υπεραρκετή για να θυμάστε ολόκληρο το ταξίδι. Εξάλλου, σε τελική ανάλυση, εάν πρόκειται να κάνετε κάποια φωτογραφία κορνίζα ή αφίσα στο δωμάτιό σας, αυτήν θα διαλέγατε. Οι φωτογραφίες, λοιπόν, να τραβιούνται με σύνεση. Προτιμήστε να δημιουργείτε εμπειρίες από τη στιγμή, ώστε να μένουν οι αναμνήσεις των ταξιδιών χαραγμένες στη μνήμη σας και να μην παλεύετε με το πέρασμα του χρόνου για να θυμάστε λεπτομέρειες μέσω φωτογραφιών.
2. Οριοθέτηση της ώρας των σουβενίρ
Όσο κι αν δεν μας αρέσει να προγραμματίζουμε τα ταξίδια μας και να προσθέτουμε δραστηριότητες σε μία ωρολόγια λίστα, κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται συγκεκριμένες ώρες. Για παράδειγμα, η ανάγκη για επιστροφή στη γνώριμη πατρίδα μας με αναγνωρίσιμα σουβενίρ που θα αποτελέσουν σύμβολα για τις αναμνήσεις των ταξιδιών μας, είναι αναπόφευκτη. Από την πολλή λαχτάρα μας, μερικές φορές τα μάτια μας αναζητούν μαγαζιά με σουβενίρ τις πιο ακατάλληλες ώρες. Όπως, για παράδειγμα, όταν αγωνιούμε να βρούμε τον σωστό δρόμο για έναν προορισμό. Με τον τρόπο αυτό, το μυαλό μας αποπροσανατολίζεται και καμία από τις δουλειές μας δεν γίνεται σωστά. Κυρίως, η συγκράτηση αναμνήσεων από την ομορφιά των διάφορων διαδρομών. Απαλλάξτε, λοιπόν, το μυαλό σας από τέτοιου είδους παρεκκλίσεις, ορίζοντας μία συγκεκριμένη ώρα για την αγορά των σουβενίρ σας. Αυτά είναι άλλωστε και ένα μεγάλο κομμάτι των αναμνήσεών σας.
3. Προγραμματισμός εκ των προτέρων
Οι αναμνήσεις των ταξιδιών δεν προκύπτουν μονάχα από τον βαθμό αυτοσχεδιασμού που παρουσιάζετε στην κάθε σας μέρα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η ώρα να κυλάει ομοιόμορφα και χαλαρά. Αποδεσμευτείτε από χάρτες, προσπαθήστε να απομνημονεύσετε όσες περισσότερες πληροφορίες δύναστε από την άνεση του σπιτιού σας, και διατηρήστε το άγρυπνο βλέμμα σας για νέες εικόνες. Για εμπειρίες. Δημιουργήστε στιγμές, άξιες να χαραχτούν ανεξίτηλα στο μυαλό σας. Οι δυνατές αυτές αναμνήσεις είναι αυτές που σε τελική ανάλυση θα μείνουν, με φωτογραφίες ή χωρίς. Γι’ αυτό, ετοιμάστε ένα προσχέδιο, με διάθεση να το αλλάξετε ανάλογα με τα εκάστοτε κέφια της ημέρας.
Φυσικά, αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές συμβουλές. Η ουσία, όμως, και των τριών είναι μία. Και απλή. Αφεθείτε και απολαύστε το ταξίδι. Γνωρίστε κόσμο και περπατήστε όσο ποτέ άλλοτε. Μην αφήσετε ποτέ την κούραση να σας κλέψει έστω και μία από τις αναμνήσεις των ταξιδιών σας. Μην ενδιαφερθείτε στιγμή για το εάν φαίνεστε καλοί ή καλές στις φωτογραφίες. Δείξτε την χαρά σας με ένα στιγμιότυπο και αυτό μετράει. Άλλωστε, αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί.