Ηλεία: Εξόρμηση κάτω από το «αυλάκι»

9 Φεβρουαρίου 2017

Ηλεία, ένας νομός  πανέμορφος, γεμάτος ιστορία, υπέροχες παραλίες και ατελείωτο πράσινο.  Όποιος είναι από την Πελοπόννησο, γνωρίζει ότι σαν δεύτερη ονομασία, μας φωνάζουν «καταυλακιώτες», λόγω του χωρίσματος που κάνει ο πατραϊκός και κορινθιακός κόλπος με την κεντρική Ελλάδα.

Από την αρχαία εποχή…

Αρχαίο Στάδιο

Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κανείς στην  Ηλεία και να μην επισκεφτεί την Αρχαία Ολυμπία. Να  γνωρίσει από κοντά την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, την αφετηρία τους! Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ολυμπία,  βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Η Νίκη του Παιωνίου

Πλέον, μπορεί κανείς να δει το  γυμνάσιο το οποίο ήταν ο τόπος προπόνησης των αθλητών, το αρχαίο στάδιο και την είσοδο του.  Ακόμη, μπορεί κανείς να επισκεφτεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, όπου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας και εκθέτει τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.  Κεντρικό έκθεμα είναι ο Ερμής του Πραξιτέλους, τα αετώματα του ναού του Δία, η Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου και το κύπελλο που ανήκε στο Φειδία. Η συλλογή των χάλκινων αντικειμένων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως.

Advertisements
Ad 14

 

…στον χριστιανισμό

supermaster
Παναγία Καθολική

Όσον αφορά  τους φίλους μας που αγαπούν τις θρησκευτικές εκδρομές, υπάρχει πληθώρα εκκλησιών και μοναστηριών στην περιοχή, στη δική μας λίστα όμως  ξεχωρίζει μία. Πρόκειται για το Ναό  Παναγίας Καθολικής, στη  Γαστούνη, κτισμένος σε βυζαντινό ρυθμό με μικρή Φράγκικη προσθήκη του 14ου αιώνα, ενώ επιγραφή που έχει βρεθεί αναφέρει έτος κτίσης το 1279. Φυσικά, ο Ναός χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για θρησκευτικές τελετές, καθώς εγκαινιάστηκε πρόσφατα, λόγω των επισκευών που πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από τον ισχυρό σεισμό του 2008, που έπληξε την περιοχή.

Διαβάστε επίσης  Σίντρα: Η πόλη της Πορτογαλίας με τα πομπώδη κάστρα

Στοιχεία της φραγκοκρατίας

hlemoutsi1
Κάστρο Χλεμούτσι

Τώρα για τους λάτρεις του μυστηρίου, αξίζει κανείς να επισκεφτεί την περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης και να θαυμάσει το Κάστρο Χλεμούτσι ή αλλιώς Καστέλ Τορνέζε, το οποίο κατασκευάστηκε περίπου το  1220 ,κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας. Σήμερα το Χλεμούτσι, που η αρχική του μορφή δεν υπέστη σημαντικές μεταγενέστερες επεμβάσεις, διατηρεί έντονο το φράγκικο χαρακτήρα του και είναι από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα του ελληνικού χώρου.

 

Ιαματικά Λουτρά και Πηγές

4518408
Ιαματικά Λουτρά Κυλλήνης,

Στην ίδια περιοχή, έξι χιλιόμετρα μακριά υπάρχουν τα Ιαματικά Λουτρά Κυλλήνης, τα οποία χρονολογούνται κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται να καταπολεμήσουν δερματοπάθειες, μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα λασπόλουτρα.

Λουτρά Καΐάφα

Επίσης, υπάρχουν και τα λουτρά του Καΐάφα, τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται γι’ αυτό τον σκοπό. Πρώτα απ’ όλα, η λίμνη του Καΐάφα είναι προστατευόμενη περιοχή, καθώς μέσα στη λίμνη βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, ενώ μικρό σκάφος συνδέει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της λίμνης με το υδροθεραπευτήριο. Αξίζει να αναφερθεί η Πηγή των Αντιγρίδων Νυμφών , όπου σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, καθάρισε τα τραύματά του από τα δηλητηριώδη βέλη του Hρακλή ο Κένταυρος Χείρων.

Διασκέδαση

kourouta_beach
Κουρούτα, Αμαλιάδας

Τέλος, για τους λάτρεις της διασκέδασης, υπάρχουν αρκετές επιλογές είτε για φαγητό, είτε για ποτό στις πόλεις του νομού, όπως  ο Πύργος και η Αμαλιάδα, κ.τ.λ. Το δε καλοκαίρι, ο νομός διαθέτει από τις πιο αμμώδεις , καθαρές και τεράστιας έκτασης παραλίες της χώρας μας, όπου σχεδόν 7 από αυτές παίρνουν και Γαλάζια Σημαία. Έτσι, μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του, το παγωτό του ή ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, είτε στο Αρκούδι είτε στην Κουρούτα, είτε να χαζέψει τα δεκάδες κρουαζιερόπλοια με τουρίστες από όλο τον κόσμο που έρχονται κάθε χρόνο στο Κατάκολο.

Διαβάστε επίσης  Ομαδικά ταξίδια: Γιατί να τα προτιμήσουμε;

 

Εύχομαι να σας πείσαμε για μια μικρή εξόρμηση κάτω από το «αυλάκι», καθώς είναι ένας προορισμός που δύσκολα ξεχνά κανείς.

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Snatch

Snatch: Η αυθεντικότητα της cult

To Snatch είναι μία αστυνομική κωμωδία του 2000, σε σενάριο

Οδηγός για Αυθεντικό Fashion Tourism

Mε τον όρο «τουρισμός μόδας» (fashion tourism) γίνεται αναφορά σε