Καρκασσόν: Η γαλλική μεσαιωνική πόλη που σε μαγεύει

16 Νοεμβρίου 2017

Vive la France και αυτή τη βδομάδα θα ταξιδέψουμε στη μεσαιωνική πόλη του Καρκασσόν (Carcassonne), για να σας ταξιδέψουμε σε μία άλλη εποχή.

Μία πόλη μόλις 50.000 κατοίκων, βρίσκεται στη Νότια Γαλλία, λίγο πριν τα σύνορα με την Ισπανία.

Η Καρκασσόν είναι πόλη με πλούσια ιστορία και μια από τις λίγες οχυρωμένες μεσαιωνικές πόλεις, ενώ είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές: στην οχυρωμένη πολιτεία της Καρκασόν (Cité de Carcassonne) και στην Κάτω πόλη (ville basse), η οποία βρίσκεται εκτός των οχυρώσεων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1996 η μεσαιωνική παλαιά πόλη χαρακτηρήστικε Mνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Από την άλλη μεριά, λέγεται πως η  Cité de Carcassonne είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην Ευρώπη, ενώ ο Walt Disney εμπνεύστηκε από αυτό το μαγικό μέρος και χρησιμοποίησε την Καρκασσόν ως παράδειγμα για τα θεματικά πάρκα του.

Βέβαια είναι επισκέψιμη όλο τον χρόνο, χωρίς αντίτιμο εισόδου, καθώς ολόκληρη η μεσαιωνική πόλη και τα τείχη της, μήκους τριών περίπου χιλιομέτρων, αποτελεί αξιοθέατο. Ενώ αν αποφασίσετε να πάτε χειμώνα, καλό θα ήταν να φορέσετε ένα έξτρα μπουφάν και γάντια, καθώς η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει πάνω από 7 βαθμούς Κελσίου.

Πως θα πας εκεί…

Advertising

Οδικά η πόλη συνδέεται με την υπόλοιπη χώρα μέσω του αυτοκινητοδρόμου Α61, Autoroute des deux Mers” (αυτοκινητόδρομος των δύο θαλασσών). Διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με καθημερινά δρομολόγια προς Παρίσι, Μπορντώ και Νίκαια. Διαθέτει, επίσης, το αεροδρόμιο “Salvaza”, το οποίο την συνδέει με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες κυρίως με αεροσκάφη της εταιρείας Ryanair. Ο υδάτινος δρόμος της είναι το Κανάλι του Midi, που συνδέει την Μεσόγειο με τον Ατλαντικό.

Διαβάστε επίσης  Το ευρωπαϊκό «όραμα» Μακρόν και οι κίνδυνοι που πρέπει να αποφευχθούν

Αξιοθέατα

 

 

Καθεδρικός Ναός Saint-Nazaire: Το πρώτο έγγραφο που αναφέρει τον ναό χρονολογείται από το 925. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε κατά το δεύτερο ήμισυ του 12ου αιώνα. Ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να συνδυάζει διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ.

Advertising

 

Το κάστρο: Κτισμένο στο κέντρο των οχυρωματικών έργων ως έσχατη άμυνα, κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα από τους Τρενκαβέλ. Κατά τους αιώνες που ακολούθησαν υπέστη αρκετές τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να μην δίνει ακριβή εικόνα του αρχικού κτίσματος, στο οποίο κατοίκησε η δυναστεία των υποκομήτων της Καρκασσόν.

 

Dame Carcas, Πύλη Narbonne: Είναι η πλέον εντυπωσιακή κατασκευή της μεσαιωνικής περιόδου: Η πύλη περιβάλλεται από δύο τεράστιους πύργους, με μυτερές οροφές, ενώ η πρόσβαση σε αυτήν απαγορευόταν, όταν χρειαζόταν, με αλυσίδες. Εκεί βρίσκουμε και το τεράστιο άγαλμα της  “Dame Carcas”. Σύμφωνα με τον θρύλο, Ο Καρλομάγνος πολιόρκησε την πόλη με πολυάριθμο στρατό, αλλά οι οχυρώσεις της ήταν απόρθητες. Η Dame Carcas αρχικά κατασκεύασε κούκλες από ύφασμα και άχυρο, τις έντυσε με στρατιωτικές στολές και τις τοποθέτησε στα τείχη ώστε οι πολιορκημένοι να φαίνονται πολλοί. Ύστερα από κάποιο διάστημα, στην πόλη απέμεινε μόνον ένα μικρό γουρουνάκι και ένα σακί κριθάρι. Η Dame Carcas διέταξε και τάισαν το γουρουνάκι με το κριθάρι και ύστερα το πέταξε από τα τείχη. Όταν οι πολιορκητές είδαν το νεκρό γουρουνάκι, μετέφεραν στον αυτοκράτορα ότι “η Καρκασσόν έχει τόσο πολύ κριθάρι διαθέσιμο, ώστε ταΐζει με αυτό τα γουρούνια της!”. Έτσι, ο Καρλομάγνος απελπίστηκε και έλυσε την πολιορκία.

Advertising

 

Διαβάστε επίσης  Ταξίδι στην καρδιά του ρομαντισμού (μέρος 1ο)

Το Κανάλι του Midi: Το Κανάλι του Midi, που συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό διασχίζει την Καρκασσόν και είναι, επίσης, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996. Σήμερα είναι τουριστικό αξιοθέατο και γίνεται περιήγησή του με μικρά σκάφη.

Μες τα σοκάκια της πόλης: Περιηγηθείτε μέσα στα μεσαιωνικά σοκάκια της πόλης. Πιείτε τον καφέ σας, γευτείτε νόστιμα παραδοσιακά πιάτα σε εστιατόρια με ιππότες και πανοπλίες και μην ξεχάσετε να πάρετε και ένα σουβενίρ από τα υπέροχα πετρόχτιστα μαγαζιά. Τέλος, επισκεφτείτε τους καθεδρικούς ναούς  Saint Michel και Saint Vincent καθώς οι δύο ναοί σηματοδοτούν την ένωση των δύο ομώνυμων χωριών με την κυρίως, εκτός των τειχών, πόλη ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα.

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βραδιές με δωρεάν προβολές στα Ιωάννινα!

Οι κινηματογραφικές προβολές συνεχίζονται με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν!

Το κίνημα των Χίπις

Το κίνημα των Χίπις είναι μία επαναστατική αντίδραση ενάντια στο