Ουτρέχτη: Η γοητευτική φοιτητούπολη της Ολλανδίας

Ουτρέχτη: Η γοητευτική φοιτητούπολη της Ολλανδίας
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από 0805edwin από το Pixabay

 

Η Ουτρέχτη είναι δήμος και πρωτεύουσα της Ολλανδικής επαρχίας της Ουτρέχτης ενώ αποτελεί επίσης την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας. Είναι διάσημη για το καμπαναριό «Ντομ» αλλά και για την καναλώδη δομή της κεντρικής πόλης της Ουτρέχτης. Παράλληλα, πρόκειται για μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορία που ξεκινά ήδη από την ρωμαϊκή εποχή καθώς αποτελεί εξέλιξη ρωμαϊκής οχύρωσης τού 47 μ.Χ.. Κτίσθηκε στις όχθες του Ρήνου, ο οποίος ακολουθούσε βορειότερη ροή από ό,τι σήμερα και αποτελούσε το σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή ονομαζόταν Trajectum, που σημαίνει διαβατό μέρος. Γύρω στο 500 οι Ρωμαίοι στρατοπέδευαν εκεί. Κοντά στο οχυρό υπήρχε καταυλισμός με τεχνίτες και εμπόρους, καθώς και με τις γυναίκες και τα παιδιά των στρατιωτών. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουτρέχτη κατελήφθη από τους Γερμανούς μέχρι την γενική Γερμανική παράδοση της Ολλανδίας στις 5 Μαΐου 1945. Στις 7 Μαΐου 1945 στην πόλη εισήλθαν Καναδικά στρατεύματα. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη έχει επεκταθεί σημαντικά με το χτίσιμο νέων γειτονιών. Στο άρθρο αυτό λοιπόν  θα ταξιδέψουμε μαζί ως την Ουτρέχτη, την γοητευτική φοιτητούπολη της Ολλανδίας και θα σου δοθούν διάφορες ιδέες και προτάσεις σχετικά με το τι μπορείς να δεις και να κάνεις όταν την επισκεφτείς.

Ταξιδιωτική Οργάνωση

Για να πας στην Ουτρέχτη, το μόνο που χρειάζεσαι, εκτός από χρήματα, είναι μια πτήση από Αθήνα για Άμστερνταμ. Η πτήση σου μπορεί να είναι απευθείας, αν το θέλεις, ειδάλλως μπορεί να έχει ενδιάμεσες στάσεις. Γενικά όμως η διάρκεια της πτήσεις σου είναι περίπου 4 ώρες. Φτάνοντας στο Άμστερνταμ, θα χρειαστείς τρένο για να φτάσεις στον προορισμό σου. Φτάνοντας στην Ουτρέχτη, θα βρεις διαφόρων ειδών καταλύματα για να μείνεις. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε οικονομικούς ξενώνες και ξενοδοχεία αλλά και ανάμεσα σε πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης με θέα τα πιο όμορφα και διάσημα αξιοθέατα της πόλης. Η επιλογή είναι ξεκάθαρα δική σου!

Διαβάστε επίσης  Εύβοια: Απόδραση στο νησί του «Σαββατοκύριακου»
Ουτρέχτη
Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από piccolomondo από το Pixabay

Must do & see

Στο κέντρο της Ουτρέχτης βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου, μια από τις πιο σημαντικές εκκλησίες στις Κάτω Χώρες. Στην αρχή χτίστηκε ως εκκλησία της Μεταρρύθμισης, αλλά από το 1580. θεωρείται ως εκκλησία για Προτεστάντες. Η κατασκευή της εκκλησίας ξεκίνησε το 1254 στα θεμέλια μιας παλαιότερης Ρωμανικής εκκλησίας και διαθέτει  δύο παρεκκλήσια. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό. Στην αρχή, ήταν συνδεδεμένοι, αλλά ένας ανεμοστρόβιλος το 1674 προκάλεσε την κατάρρευση του ναού του καθεδρικού ναού, με αποτέλεσμα ο καθεδρικός ναός και ο καθεδρικός πύργος να διαχωρίζονται μεταξύ τους. Μια άλλη επιλογή είναι ο καθεδρικός πύργος της Ουτρέχτης.  Ο πύργος, ο οποίος χωρίζεται εντελώς από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, ήταν κάποτε σύμβολο Επισκοπικής επιρροής στην Ολλανδία. O καθεδρικός ναός ήταν το μεγαλύτερο και πιο ψηλό κτίριο στη χώρα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, και τώρα παραμένει το ψηλότερο καμπαναριό στις Κάτω Χώρες καθώς το ύψος του καμπαναριού είναι 112 μέτρα. Από τον πύργο του καθεδρικού ναού προσφέρεται μια  υπέροχη πανοραμική θέα στην παλιά πόλη και το Domplein. Ο Καθεδρικός Πύργος μάλλον ορθώς θεωρείται το κύριο αξιοθέατο της Ουτρέχτης. Μάλιστα,  πιστεύεται ότι χτίστηκε ακριβώς στον τόπο όπου ιδρύθηκε η πόλη της Ουτρέχτης πριν από 2000 χρόνια. Μια άλλη επιλογή είναι  το Εθνικό μουσείο θρησκευτικής τέχνης στην Ουτρέχτη. Το μουσείο βρίσκεται στο πρώην μοναστήρι “Catharijneconvent”, το οποίο πιθανότατα ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στην Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας. Το μουσείο άνοιξε το 1978 και περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή στη χώρα των μεσαιωνικών θησαυρών τέχνης . Επίσης ένα από τα πιο ασυνήθιστα τουριστικά αξιοθέατα της Ουτρέχτης είναι φυσικά το Μουσείο Jukebox. Το μουσείο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε μουσικά κουτιά και όργανα βαρελιών. Η συλλογή περιλαμβάνει μηχανικά μουσικά όργανα από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Τα περισσότερα εκθέματα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Επίσης στο μουσείο υπάρχουν μεταξύ άλλων μουσικά ρολόγια και πιάνο. Τέλος,  στο μουσείο μπορείτε να δείτε το έργο των εργαστηρίων αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης  Γαύδος: Το καρνάγιο των ψυχών, το άγνωστο νησί και η αξία του
Πηγή Εικόνας: tripadvisor

Φοιτητούπολη

Το πιο συνηθισμένο παράπονο του τουρίστα από τις Μεσογειακές χώρες, όταν επισκέπτεται τη Βόρεια Ευρώπη, είναι πως τη νύχτα δεν κινείται τίποτα. Κι είναι αλήθεια, οι περισσότερες πόλεις του ευρωπαϊκού Βορρά δε φημίζονται για το night life τους. Κυρίως επιδεικνύουν μουσεία, πάρκα και αρχιτεκτονικά θαύματα στους επισκέπτες τους κι όχι τη ζωντάνια της νυχτερινής σκηνής τους. Όχι όμως όλες! Η Ουτρέχτη της Ολλανδίας φημίζεται για την πλούσια και μακρά ιστορία της, τα όμορφα κτίρια, τα δεκάδες μουσεία και την έντονη νυχτερινή ζωή. Βλέπετε είναι φοιτητούπολη! Και σαν κάθε φοιτητούπολη, που σέβεται τον εαυτό της, βρίθει από διασκέδαση για τους επισκέπτες της. Το βράδυ είναι μια άλλη υπόθεση στην Ουτρέχτη. Αφού λοιπόν ανακαλύψετε τα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης θα βάλετε μπρος για τα στέκια φοιτητών και μη της πόλης. Στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή Oudegracht θα βρείτε τα περισσότερα μπαράκια. Κάπου εκεί κάντε μια στάση και δοκιμάστε τις εύγευστες τοπικές μπίρες!

Πηγή Εικόνας: pinterest.gr

Γαστρονομία

Η γαστρονομία της Ουτρέχτης δεν διαφοροποιείται από εκείνη του Χρόνινγκεν που είχαμε δει σε προηγούμενο άρθρο. Όπως και έκει, έτσι και στην Ουτρέχτη αξίζει να δοκιμάσετε βάφλες καθώς και τοπικά τυριά και αλλαντικά για τα οποία φημίζονται εκεί. Φυσικά, αξίζει να δοκιμάσεις το fastfood της πόλης δοκιμάζοντας περίεργα burgers με διάφορες πικάντικες σάλτσες. Τέλος, αξίζει να δοκιμάσεις φέτες λουκάνικου μαριναρισμένες σε σάλτσα από ξινόμηλο και μέλι, που προσφέρονται σε τοπικές μπυραρίες. Σίγουρα πρόκειται για ένα πιάτο διαφορετικό από αυτά που έχεις δοκιμάσει μέχρι στιγμής αλλά σίγουρα αξίζει να φας!

Πηγή Εικόνας: lifo.gr

Η Ουτρέχτη έχει πλειάδα επιλογών που δεν σου αφήνουν  περιθώρια να βαρεθείς. Αν θέλεις και συ να ζήσεις την εμπειρία της γοητευτικής φοιτητούπολης του Βορρά, δεν έχεις παρά να κλείσεις ένα εισιτήριο για εκεί! Η εμπειρία θα σε μαγέψει!

Διαβάστε επίσης  Φούρνοι Κορσεών: Το νησί των Πειρατών

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  • Ουτρέχτη. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org (Τελευταία πρόσβαση 19/1/21 στις 19,20)
  • Ουτρέχτη, ανάπτυξη και παράδοση. Ανακτήθηκε από: https://www.taxidologio.gr/utrecht.html (Τελευταία πρόσβαση 19/1/21 στις 20.30)
  • Ταξίδι στην Ουτρέχτη: Μια πόλη βγαλμένη από παραμύθι. Ανακτήθηκε από: https://frapress.gr/2019/02/taxidi-stin-oytrechti-tips/ (τελευταία πρόσβαση 19/1/21 στις 20.54)

Γεια! Είμαι η Στέλλα. Γέννημα-θρέμμα Ηρακλειώτισσα με τρελή αγάπη για τον τόπο αυτόν αλλά και εξίσου μεγάλη αγάπη για την Μυτιλήνη, όντας φοιτήτρια εκεί. Είμαι κυκλοθυμική και μέσα στις αντιθέσεις. Ειρωνική από κούνια, φανατικά ρομαντική, οργανωτική και τρομερά αγχώδης. Με εξιτάρει να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω! Μπορεί να φαίνομαι ξινή και απόμακρη κάποιες φορές αλλά μπορείς να πλησιάσεις άφοβα. Είναι ο τρόπος άμυνας μου. Έμπνευση μου τα πάντα και οι πάντες, κάθε ώρα και στιγμή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.