Icarus: η σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού

Όταν ο Bryan Fogel ξεκινούσε την έρευνά του για το doping στα σπορ μάλλον δεν περίμενε να ανακαλύψει όλο το παρασκήνιο και τα σκάνδαλα πίσω από το χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού. Η έρευνά του αυτή όμως έμελλε να του χαρίσει το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους το 2017 για το Icarus.

icarus
Πηγή εικόνας: si.com

Στην αρχή του Icarus, ο Bryan έχει ως στόχο να αποδείξει ότι ο έλεγχος αντι-ντόπινκ δε γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο και οι αθλητές μπορούν να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών για βελτιωμένες επιδώσεις χωρίς συνέπειες. Ο πλέον σίγουρος τρόπος για να αποδείξει τη θεωρία του είναι να πάρει ο ίδιος μέρος στο πείραμα και αποφασίζει να κάνει χρήση τέτοιων ουσιών, καθώς προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου με ποδήλατα ενάντια σε άλλους ερασιτέχνες αθλητές. Στην προσπάθειά του να βρει ένα τρόπο να ‘ξεγελάσει’ τον έλεγχο, ώστε να μην ανιχνεύονται οι ουσίες στον οργανισμό του, ζητάει τη βοήθεια του επιστήμονα Grigory Rodchenkov, ο οποίος φαίνεται να ξέρει πολλά επί του θέματος.

icarus
Πηγή εικόνας: economist.com

Το πείραμά τους πάει καλά. Ο Bryan, με τη βοήθεια του Grigory, βρίσκει τρόπους να ντοπαριστεί χωρίς να ανιχνεύεται από τους ελέγχους αν και τελικά δεν καταφέρνει να κερδίσει τον αγώνα. Σε αυτή τους τη συνεργασία οι δυο τους θα έρθουν πιο κοντά και τελικά ο Grigory θα ‘ανοιχτεί’ και θα εκμυστηρευτεί στον Bryan πιο πολλά απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Και κάπου εδώ το Icarus αλλάζει ρότα.

Ο Grigory αποκαλύπτει ότι υπήρξε σημαντικό μέλος των επιστημόνων που προετοίμαζαν τις Ολυμπιακές ομάδες της Ρωσίας και θα φέρει στο προσκήνιο ένα σκάνδαλο που θα ταράξει τα νερά του επαγγελματικού αθλητισμού. Όταν το 2015 το όνομά του εμφανίζεται σε μια έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Αντι-ντόπινκ (WADA), ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ζητάει τη βοήθεια του Bryan. Αυτός, έπειτα από επαφές με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα βοηθήσει τον Grigory να φύγει στην Αμερική, όπου θα αποκαλύψει στις αρχές αλλά και στους θεατές του Icarus όλα όσα γίνονταν στα εργαστήρια της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης  «Gerald's Game»: Το σιγανό ποταμάκι του Stephen King
icarus
Πηγή εικόνας: decider.com

Τελικά η ίδια η Ομοσπονδία Αντι-ντόπινκ θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του Grigory, αν και η Ρωσία θα συνεχίσει να αρνείται τα πάντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα του προσφέρουν προστασία, μια και ο ίδιος φοβάται για τη ζωή του και όχι άδικα αφού κάποιοι από τους πρώην συνεργάτες του βρήκαν ‘απρόσμενο’ θάνατο. Ο εκκεντρικός κύριος Grigory παραμένει ακόμα και σήμερα υπό την προστασία των αρχών στις ΗΠΑ, αφού οι καταθέσεις του προκάλεσαν τον μερικό αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016 και τον ολικό από τους Χειμερινούς του 2018, κάνοντάς τον persona non grata στη Ρωσία.

Το Icarus καταγράφει την επιθυμία των αθλητών να ξεπεράσουν τα φυσικά τους όρια και να αγγίξουν το υπερφυσικό. Αυτή τους η ύβρις έχει συνέπειες τεραστίων διαστάσεων. Το ντοκιμαντέρ αυτό καταγράφει τη μάστιγα των ουσιών που κατατρέχει τον επαγγελματικό αθλητισμό, η οποία δε μένει σε μικρή κλίμακα, αλλά αποκτά τουλάχιστον εθνικές διαστάσεις, αφού στην περίπτωση της Ρωσίας είχε και την υποστήριξη του κράτους.

icarus
Πηγή εικόνας: slantmagazine.com

Ο Bryan Fogel έτυχε να είναι στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, για να καταγράψει και να φέρει στο φως όλα αυτά τα περιστατικά για τα οποία πολλοί μιλούσαν αλλά λίγοι είχαν αποδείξεις. Το Netflix ανέλαβε τη διανομή του Icarus και συνέχισε την παράδοση στα καλά ντοκιμαντέρ.

Αγαπώ το φαγητό, τις ξένες γλώσσες και τους διαφοτερικούς πολιτισμούς. Δηλαδή αγαπώ τα ταξίδια. Και ίσως το μόνο που αγαπώ περισσότερο από τα ταξίδια είναι ο κινηματογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του