Αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα από το παρελθόν στο μέλλον

12 Σεπτεμβρίου 2020

Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων

 

Ο 21ος αιώνας (2001-2100) έχει σημαδευτεί με πολλές μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς της επιστήμης. Πολλές νέες εφευρέσεις που βοηθούν τον άνθρωπο να κάνει καλύτερη και ευκολότερη την ζωή του, έρχονται στο φως. Νέα μηχανήματα, νέες τεχνολογίες έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλαιές, οι οποίες τείνουν να γίνουν αποσυρμένες.

Μαζί όμως με την επιστήμη, σημαντικές αλλαγές έχουμε και στον κόσμο τής τεχνολογίας. Νέα, πιο προσιτά προς τους ανθρώπους τεχνολογικά αντικείμενα, δημιουργούνται καθημερινά για να καλύψουν τις διάφορες και απαιτητικές ανάγκες. Όμως, πριν δημιουργηθούν αυτά τα νέα τεχνολογικά αντικείμενα, προϋπήρχαν παλαιότερα, που τώρα πλέον αρχίζουν να γίνονται αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα.

Κάποια από αυτά μπορεί και να τα γνωρίζουμε, μπορεί να είχαμε προλάβει να τα χρησιμοποιήσουμε πριν αποσυρθούν τελείως. Όμως τα έχουμε στο σπίτι σαν αντίκες χωρίς να γνωρίζουμε πού ακριβώς χρησιμεύουν. Παρακάτω θα δούμε κάποια από τα αντικείμενα που έχουν αποσυρθεί από την αγορά, αλλά και κάποια που πολύ σύντομα θα ενταχθούν στην κατηγορία των αποσυρμένων.

Advertisements
Ad 14

Παρακάτω αναφέρονται κάποια αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα:

 • Jukebox

Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Το πρώτο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι το Jukebox. Το Jukebox είναι μια ημιαυτόματη, στρογγυλή στο επάνω μέρος και με χρωματιστό φωτισμό στα πλαϊνά συσκευή που τοποθετούσε κανείς κέρματα για να ακούσει κάποια συγκεκριμένα κομμάτια μουσικής ή ολόκληρους δίσκους. Ήταν τοποθετημένες σε Λούνα πάρκ και σε δημόσιους χώρους.

 • Πικάπ

  Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
  Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Το δεύτερο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι το Πικάπ. Το Πικάπ είναι μια συσκευή που αποτελείται από μία σταθερή βάση, πάνω στην οποία βρίσκεται μία κυλινδρική επιφάνεια και μία βελόνα. Ο τρόπος λειτουργίας της συγκεκριμένης συσκευής είναι πολύ απλός. Το βινύλιο (είναι ένας μεγάλος δίσκος) τοποθετείται στην κυλινδρική επιφάνεια και μετά με την βοήθεια της βελόνας που τοποθετείται πάνω στο βινύλιο παράγει μουσική.

 • Γραφομηχανή

  Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
  Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Το τρίτο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι η Γραφομηχανή. Η Γραφομηχανή είναι μια συσκευή με πλήκτρα και μια ροδέλα που επιτρέπει στον χρήστη να γράφει. Η λειτουργία της είναι η ακόλουθη: Ο χρήστης τοποθετούσε στη ροδέλα το χαρτί και πατώντας τα πλήκτρα με τα γράμματα μπορούσε να γράψει κείμενα και να τα εκτυπώσει πάνω στο χαρτί.

 • Slide projector

  Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
  Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Το τέταρτο κατά σειρά αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι το Slide projector. Το Slide projector είναι μια συσκευή που τοποθετούσε ο χρήστης διάφορα slides και τα παρουσίαζε στον θεατή μεσώ ενός μεγεθυντικού φακού σε άσπρο πανί ή στον τοίχο.

 • Gameboy

  τεχνολογικά αντικείμενα
  Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Το πέμπτο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο, έρχεται από το κομμάτι της διασκέδασης και είναι το gameboy. Το Gameboy είναι μια μικρή φορητή συσκευή που χρησίμευε για την διασκέδαση του χρήστη. Εκεί μέσα ο χρήστης έπαιζε διάφορα ασπρόμαυρα παιχνίδια πατώντας διάφορα πλήκτρα που ήταν τοποθετημένα πάνω στην συσκευή ακριβώς κάτω από την οθόνη.

 • Τηλεφωνητές

  Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
  Πηγή εικόνας: techit.gr

To έκτο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι ο τηλεφωνητής. Ο τηλεφωνητής ήταν συσκευή που ο πομπός έστελνε ένα μήνυμα στον δέκτη όταν ο δέκτης απουσίαζε από το σπίτι του. Ήταν μια μαύρη μικρή συσκευή που είχε πάνω ένα κουμπί για να μπορεί να το πατήσει ο χρήστης και ένα ηχείο για να παράγει το ήχο του μηνύματος.

 • Μαγνητόφωνα

  Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
  Πηγή εικόνας: memorylifegr.blogspot.com

Το έβδομο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι το μαγνητόφωνο. Το Μαγνητόφωνο, όπως το λέει και η ονομασία της συσκευής χρησιμεύει στην εγγραφή της φωνής ενός ανθρώπου και την αναπαραγωγή της. Ήταν μια συσκευή που περιείχε μια κασέτα καταγραφής (τα μετέπειτα μαγνητόφωνα δεν είχαν θέση για κασέτα), ένα ηχείο για καταγραφή και αναπαραγωγή φωνής και κάποια κουμπιά (ένα για την καταγραφή της φωνής, ένα για την αναπαραγωγή της φωνής, ένα για το σταμάτημα, ένα για το επόμενο και ένα για το προηγούμενο).

 • Σταθερά τηλέφωνα

  Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
  Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Το όγδοο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι το σταθερό τηλέφωνο. Το Σταθερό τηλέφωνο ήταν μια συσκευή που ενσύρματα πέρναγε η πληροφορία από τον πομπό στον δέκτη, δηλαδή μέσω καλωδίου. Αυτό όμως δυσκόλευε τις κινήσεις του χρήστη καθώς έπρεπε να ήταν αρκετή ώρα σε μια σταθερή θέση για να μιλάει και να ακούει.

 • Δισκέτες

  Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
  Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Το ένατο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι η δισκέτα. Η Δισκέτα ήταν ένα τεχνολογικό αντικείμενο που χρησιμοποιούταν για την αποθήκευση αρχείων. Είχε αρκετά μεγάλο όγκο και μικρό πάχος. Έμπαινε στον πύργο του επιτραπέζιου υπολογιστή και εκεί ο χρήστης μπορούσε να περάσει αρχεία από την επιφάνεια εργασίας στην δισκέτα.

 • Κασέτες

  τεχνολογικά αντικείμενα
  Πηγή εικόνας : el.wikipedia.org

Το δέκατο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι η κασέτα. Η Κασέτα ήταν ένα τεχνολογικό αντικείμενο που περιείχε τραγούδια μέσα της. Στα παλαιά κασετόφωνα, πέρα από την θέση για CD υπήρχαν και θέσεις για κασέτες.

 • Βιντεοκασέτες

  Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
  Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

Το εντέκατο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι η βιντεοκασέτα. Η βιντεοκασέτα ήταν πολύ χρήσιμο τεχνολογικό αντικείμενο γιατί με αυτή μπορούσε να προβάλλει βίντεο αλλά και να καταγράψει ένα επεισόδιο ή μια σειρά από την τηλεόραση.

 • Παλαιά κινητά τηλέφωνα

  τεχνολογικά αντικείμενα
  Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Το δωδέκατο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι τα παλαιά κινητά τηλέφωνα. Τα Παλαιά κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδεις και ανθεκτικές συσκευές που περιείχαν μια μικρή ασπρόμαυρη και μετά έγχρωμη οθόνη, φυσικό πληκτρολόγιο και κάμερα χαμηλών megapixel. Ήταν κατάλληλα για τις βασικές λειτουργίες, οι οποίες ήταν η πραγματοποίηση κλήσεων και αποστολή απλών γραπτών μηνυμάτων.

 • Γουόκμαν

  Απόσυρση τεχνολογικών αντικειμένων
  Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Το δέκατο τρίτο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι το γουόκμαν. Το Γουόκμαν ήταν φορητή συσκευή αναπαραγωγής ήχου. Είχαν στρογγυλό σχήμα που τοποθετούταν μέσα το CD και παρήγαγε μουσική. Τα παλαιά γουόκμαν είχαν σχεδιαστεί έτσι για να έχουν χώρο για κασέτες.

 • iPod

  τεχνολογικά αντικείμενα
  Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Το δέκατο τέταρτο αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο είναι τα iPod. Τα iPod ενώ είχαν βγει στην αγορά μέσα στο 21ο αιώνα, γρήγορα καταργήθηκαν. Αρχικά είχαν μορφή ενός μικρού MP3 που αναπαρήγαγε μόνο αποθηκευμένα τραγούδια. Τα τελευταία μοντέλα έμοιαζαν πιο πολύ με iPhone.

 • Διάφορες εφαρμογές των Windows και του διαδικτύου

Καθώς τα Windows και το διαδίκτυο εξελίσσονται, κάποιες εφαρμογές έχουν αποσυρθεί. Μερικές από αυτές είναι: MS Paint, Vine, Chat στο Google, Microsoft Movie Marker, About.com

Καθώς όμως η τεχνολογία  εξελίσσετε με γοργούς πλέον ρυθμούς και όλα αρχίζουν να αντικαθίσταται με τα σύγχρονα smartphones και με το κόσμο του διαδικτύου, υπάρχουν κάποια μελλοντικά αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα. Μερικά από αυτά είναι:

 • Τηλεόραση και DVD players

Το πρώτο στην σειρά από τα μελλοντικά αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα είναι η τηλεόραση. Αν και η τηλεόραση πέρασε σε άλλο κόσμο, τον ψηφιακό, τείνει να αποσυρθεί γιατί πλέον υπάρχουν εφαρμογές από το διαδίκτυο, όπως παραδείγματος χάρη, το Netflix που περιέχει σειρές και ταινίες του κάθε είδους. Πλέον ο χρήστης μπορεί επίσης να κατεβάσει ταινίες από το διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή για να τις δει όπου θέλει και σε όποια τεχνολογική συσκευή θέλει.

 • Τηλεχειριστήριο

Παράλληλα με την τηλεόραση άλλο ένα από τα αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα είναι το τηλεχειριστήριο. Το Τηλεχειριστήριο πλέον αρχίζει να γίνεται αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενα και να αντικαθίσταται με μια εφαρμογή που διαθέτουν πλέον τα σύγχρονα smartphones, που μπορεί κανείς να αλλάξει το κανάλι στην τηλεόραση και να κάνει τις ίδιες ακριβώς δουλειές με το απλό τηλεχειριστήριο.

 • Ρολόγια και ξυπνητήρια

Αλλά δυο από τα μελλοντικά αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα είναι τα ρολόγια και τα ξυπνητήρια. Τα ρολόγια πλέον είναι ένα ωραίο αξεσουάρ για το χέρι ή για τον τοίχο. Αρχίζουν πλέον να  δίνουν την θέση τους στο smartphone. Άλλο ένα τεχνολογικό αντικείμενο που έχει σειρά είναι τα ξυπνητήρια. Αντί να ακούς κάθε πρωί το συγκεκριμένο και μονότονο ήχο του ξυπνητηριού, μπορείς να επιλέξεις ένα κομμάτι που σου αρέσει στο smartphone.

 • Τεχνολογικά αντικείμενα αναπαραγωγής μουσικής (MP3 και ραδιόφωνο)

Άλλο ένα μελλοντικό αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο που πλέον έρχεται σε δεύτερη θέση είναι τα συστήματα αναπαραγωγής ήχου. Πλέον τα σύγχρονα smartphones έχουν αντικαταστήσει αυτήν την τεχνολογία με κατεβασμένα και αποθηκευμένα τραγούδια στην συσκευή τους από το YouTube και με ενσωματωμένο ραδιόφωνο.

 • Τεχνολογικά αντικείμενα για λήψη βίντεο και φωτογραφιών (βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές)

Πλέον η τεχνολογία των σύγχρονων smartphones έχει αλλάξει και η λήψη βίντεο και φωτογραφιών γίνεται με την χρήση της κάμερας που είναι ενσωματωμένη πάνω τους. Έτσι, τείνει να καταστεί στην κατηγορία με τα μελλοντικά αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα.

 • Memory sticks

Πλέον ο αποθηκευτικός χώρος των σύγχρονων smartphone αρχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αρχίζουν την  οι κάρτες μνήμης και τα στικάκια αποθήκευσης να γίνονται αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα.

 • Επιτραπέζιοι υπολογιστές, Netbooks και tablets

Όλες οι εργασίες πλέον γίνονται με την βοήθεια των laptops, αλλά και των σύγχρονων smartphone, όπως παραδείγματος χάρη τα καινούρια αναδιπλούμενα smartphone που βγαίνουν στην αγορά.

 • Κομπιουτεράκια

Πλέον όλες οι πράξεις ακόμα και οι πιο πολύπλοκες γίνονται μέσα στο σύγχρονο smartphone με μια εφαρμογή που την έχει εγκατεστημένη μέσα του. Έτσι, το απλό κλασσικό κομπιουτεράκι αρχίζει να γίνεται αποσυρμένο τεχνολογικό αντικείμενο.

 • Συσκευές για Φαξ και εκτυπωτές

Πλέον όλα γίνονται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή εγγράφων που μπορούν να «κατεβούν» και να αποθηκευτούν στο σύγχρονο smartphone.

 • Υποδοχή ακουστικών στα σύγχρονα smartphones

Πλέον βγαίνουν smartphones χωρίς την υποδοχή των ακουστικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η σύνδεση να γίνεται με ανταπτοράκι ή ασύρματα, εξοικονομώντας έτσι χώρο στα σύγχρονα smartphones. Τοποθετώντας έτσι ως το τελευταίο από τα μελλοντικά αποσυρμένα τεχνολογικά αντικείμενα.

Διαβάστε επίσης  Ένα νέο βιονικό μάτι δίνει ελπίδα

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου αρέσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικους χώρους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άρκο: Η ιταλική πόλη ανάμεσα στους βράχους

Το Άρκο (Arco) είναι γνωστό ως προορισμός αναρρίχησης, καθώς περιβάλλεται

Fenty Hair: Η Rihanna κάνει πάλι τα μαγικά της

Η διάσημη τραγουδίστρια συνεχίζει να καινοτομεί στον κόσμο της ομορφιάς,