Είδαμε το «Δεσποινίς Τζούλια» στο «Από Μηχανής Θέατρο»

«Δεσποινίς Τζούλια»

Το θεατρικό έργο του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Θέατρο «Από Μηχανής» σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Αβδελιώτη και την βοηθό σκηνοθέτη Ελεάννα Παναγουλέα. Βρεθήκαμε στην παράσταση της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου 2017, στην πάνω σκηνή, και σας παρουσιάζουμε λίγα λόγια για αυτή την εμπειρία.

Το διαχρονικό έργο «Δεσποινίς Τζούλια» μπορεί να γράφτηκε το 1888, όμως είναι τόσο διαχρονικό αφού εκφράζει την αέναη λυπηρή κοινωνική διαιώνιση του μίσους.

Το τοξικό κλίμα ανάμεσα στους πτωχούς και τους πλούσιους, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που συναντάται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και είναι λογικό αφού οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων διαφέρουν, αλλά και οι δυο τάξεις, επιζητούν το ίδιο πράγμα: την εξουσία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για δεύτερη χρονιά, η Ανδρονίκη Αβδελιώτη ανεβάζει την παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» με αναλυτικό τρόπο – δηλαδή έχει μελετήσει αρκετά καλά το συγγραφικό κείμενο – και σεβασμό στα μηνύματα που θέλει να καταδείξει. Πρωταγωνιστεί πέρα από το ότι σκηνοθετεί και επιδιώκει να δείξει την ταξική πάλη μέσα από το ερωτικό τρίγωνο τριών προσώπων. Τον υπηρέτη Ζαν, την υπηρέτρια Κριστίν (Ελεάννα Παναγουλέα) και την νεαρή κόρη του πλούσιου σπιτιού, την Τζούλια.

Η Τζούλια (Ανδρονίκη Αβδελιώτη) μόλις έχει σπάσει τον αρραβώνα της και κατά το βράδυ μιας μεγάλης γιορτής στην οικία της, θα προσπαθήσει να σαγηνεύσει τον υπηρέτη Ζαν (Λάζαρος Βαρτάνης), πολλάκις. Η όμορφη εμφάνιση της, οι ωραίοι της τρόποι αλλά και η εξωφρενική και υπεροπτική της συμπεριφορά, καθιστά έντονο το στοιχείο της οικονομικής της κατάστασης, και του γεγονότος πως στους υπηρέτες της μπορεί να συμπεριφέρεται όπως εκείνη επιθυμεί. Εκείνο το βράδυ όμως μετά τον χορό και το ποτό, θα πέσουν οι μάσκες, θα αλλάξουν οι ρόλοι και θα βρεθούν και οι τρεις πρωταγωνιστές σε διαφορετικές συναισθηματικές θέσεις από ότι θα ήθελαν πραγματικά να αποκαλύψουν. Ή και μπορεί να ήθελαν.

Μια ωδή στην συναισθηματική βία που προέρχεται τόσο από την άρχουσα τάξη, λόγω υπεροχής, όσο και από την τάξη των πτωχών, λόγο καταπίεσης και τα αποτελέσματα είναι περισσότερη και περισσότερη βία, χωρίς τελειωμό. Οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να στήσουν το κλίμα σε άψογο χρόνο και τόπο και να μας μεταφέρουν στην αγριότητα των ανθρώπων, όταν είναι να δείξουν υπεροχή και υποταγή.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε 7 μονές προσκλήσεις για την παράσταση "Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί" για την Παρασκευή 13, Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Οκρωβρίου

Στην διάρκεια της παράστασης, διαβάζονται αποσπάσματα από την “Αγία Εταίρα , Σαλώμη” του Oscar Wilde και τα Ευαγγέλια της Βίβλου και αναδεικνύουν την “ασφυξία” του ατόμου ως μια διαχρονική και οικουμενική κατάσταση. Επίσης, οι αιματηρές σκηνές που υπάρχουν στο έργο, παρουσιάζονται με διακριτικό τρόπο σε σχέση με άλλες παραστάσεις, από άλλες χρονιές. Το νόημα βέβαια είναι το ίδιο τραγικό και συγκλονιστικό.

«Δεσποινίς Τζούλια»
Δεσποινίς Τζούλια

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς και να έρθει στο συμπέρασμα, ότι όσο αφήνουμε τους ανθρώπους να μας εξουσιάζουν, τόσο τελικά το λάθος αυτό επιστρέφεται σε εμάς, και καταστρέφει μετά και τα παιδιά και τα εγγόνια και όλους εκείνους στον περίγυρο μας. Βέβαια το κατά πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει κανείς από το πάθος του πόνου, που είναι βαθιά ριζωμένο – και εννοείται κακώς – μέσα στο DNA μας, είναι ένα μεγάλο θέμα, που όμως δεν αρκεί απλά να το αναγνωρίσουμε και να το αφήσουμε να περάσει, αλλά να αγωνιστούμε για την αυτοεκτίμηση και την ελευθερία μας.

Advertising

Η «Δεσποινίς Τζούλια» δικαίως εμφανίζεται πολλές φορές στο θέατρο αλλά, έχει περάσει και στο σινεμά ολίγες φορές, για να μας δείξει σημαντικά ψυχολογικά συμπλέγματα και ανθρώπινες αδυναμίες.

Συντελεστές:

Μετάφραση– σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάννα Παναγουλέα
Σκηνικά – κοστούμια: Νικόλαος Μαρμαροτούρης -Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Έπαιξαν οι μουσικοί: Μυρσίνη Βεστάκη, Βαρβάρα Τσότρα, Σίσσυ Βλαχογιάννη
Φωτογραφίες– αφίσα – teaser : Ναταλία Β.
Τρέιλερ: Ελένη Κορακάκη
Παίζουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ελεάννα Παναγουλέα
Διάρκεια: 90 λεπτά.

Πληροφορίες παράστασης:
Ημερομηνίες: 25 Νοεμβρίου 2017 – 13 Ιανουαρίου 2018
Κάθε Σάββατο στις 18.00
Τιμές εισιτηρίων: 10, 7 ευρώ.

Διαβάστε επίσης  Γιοί και κόρες του Γιάννη Καλαβριανού
Advertising

Θέατρο «Από Μηχανής»:
Διεύθυνση: Ακαδήμου 13, Αθήνα 104 36
Τηλέφωνο: 210-5232097

Απόφοιτη σχολής δημοσιογραφίας και νυν φοιτήτρια στον "Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του ΕΑΠ. Μαζί εξερευνούμε θέματα πολιτισμού, όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, το βιβλίο και συζητάμε ακόμα περισσότερα μέσα από συνεντεύξεις. Στάση ζωής: "Rhythm is a dancer....! "

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κάκτος

Οι εκδόσεις Κάκτος μας εκπλήσσουν πάντα ευχάριστα με τις νέες

Κλεμμένα αρχαία ελληνικά εκθέματα στο εξωτερικό

Πολλά από τα αρχαία ελληνικά εκθέματα, δυστυχώς, δεν βρίσκονται στην