Κριτική για την παράσταση “Frida” στο Θέατρο Τ

 

Κριτική για την παράσταση “Frida” στο Θέατρο Τ

Frida

 

Η Μαγκνταλένα Κάρμεν Φρίντα Κάλο ι Καλντερόν γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907 και αποτελεί μια πασίγνωστη προσωπικότητα της Μεξικανικής τέχνης και όχι μόνο. Η Φρίντα Κάλο ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου και καλλιτέχνη. Σκληρή, ανατρεπτική, αυτόνομη ,επαναστάτρια, δέχτηκε αδυσώπητα χτυπήματα της μοίρας , πάλεψε με το θάνατο και το κατεστημένο.

Η επιμονή και η δFridaύναμη της ψυχής της ήταν εκείνες που την κρατούσαν πεισματικά εν ζωή. Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα.

Advertisements
Ad 14

Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός .

Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της. Είχε κομμουνιστικές πολιτικές πεποιθήσεις.

Στην παράσταση…

Δίνεται απλόχερα η δυνατότητα στο θεατή, να γνωρίσει την πολύπλοκη αυτή προσωπικότητα. Να συναισθανθεί τον πόνο,τη δύναμη και τη μοναξιά της. Να θαυμάσει τη δύναμη της όταν φώναζε “Viva”, σφαδάζοντας από πόνο ψυχικό και σωματικό. Να ακολουθήσει τη συνεχή της αναζήτηση, την πίστη στις ιδέες της, το αδάμαστο “μπορώ” της.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από ένα κείμενο (Έλενα Βισέρη και  Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση) με δομή ξεκάθαρη, αφηγήσεις στρωτές, πληθώρα ιστορικών στοιχείων που με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία δεν κουράζουν το θεατή.

Η σκηνοθεσία (Έλενα Βισέρη και  Πέτρος Παπαζήσης) εστιάζει στην ανάδειξη της προσωπικότητας της Φρίντα Κάλο , με κύριο εργαλείο το λόγο. Ουσιαστικός χρόνος, αφιερωμένος κατάλληλα  σε κάθε κομμάτι της ζωής της Φρίντα Κάλο, δίνει την αίσθηση μεταφοράς του προσωπικού ημερολογίου της στη σκηνή, με στοιχεία μαρτυριών που επιβεβαιώνουν τα κυριότερα στάδια της ζωής της. Τεχνικές που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή σε ένα έργο δραματικό με πετυχημένες κωμικές παύσεις.

Διαβάστε επίσης  "Κόκκινη Μύτη" Εργαστήριο Ελεύθερης Έκφρασης

Σκηνικά (Δήμητρα Παράσχου) και κοστούμια (Δέσποινα Γκουγκουλιάνα) που “φωνάζουν” Φρίντα, ξεκινώντας από τα χρώματα που υπερισχύουν , μέχρι τα μικρότερα αντικείμενα και την επιλογή του ύφους στη διακόσμηση, συνδυάζονται με τον φωτισμό και δημιουργούν το κατάλληλο υπόβαθρο για την ιδιαίτερη Φρίντα Κάρλο.

Όλα τα παραπάνω ενώνονται με την καταιγιστική ερμηνεία της Έλλης Xρονιάρη όπου με αστείρευτη ενέργεια σηκώνει το βάρος πολλαπλών ερμηνειών με κυρίαρχο αυτόν της Φρίντα Κάρλο και παρασέρνει τους θεατές στην πολυτάραχη ζωή της μεγάλης καλλιτέχνιδας.

Μία παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσετε.

 

 

Οι συντελεστές

 • Επί σκηνής: Έλλη Xρονιάρη
 • Σκηνοθεσία: Έλενα Βισέρη, Πέτρος Παπαζήσης
 • Δραματoυργία: Έλενα Βισέρη, Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση
 • Σκηνογραφία: Δήμητρα Παράσχου
 • Ενδυματολογία: Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
 • Επιμέλεια Φωτισμών: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση ,Πέτρος Παπαζήσης
 • Σχεδιασμός Αφίσας: Έλενα Βισέρη
 • Γραφιστική Επιμέλεια: Δήμητρα Παράσχου
 • Φωτογραφίες: Buba Gabedava, Δήμητρα Παράσχου

Info

 • ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: έως 12 Ιανουαριου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 22:00,
 • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 10 € κανονικό, 7 € μειωμένο-φοιτηικό, 5 € ανέργων.
 • ΠΑΡΚΙΝΓΚ: Με 3 ευρώ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη