“Άλέξης Ζορμπάς” του Νίκου Καζαντζάκη από 12 Οκτωβρίου στο θέατρο “Βέμπο”

Αλέξης Ζορμπάς

“Ευτύς ως έσμιξαν οι ματιές μας, θαρρείς και βεβαιώθηκε πως εγώ ήμουν αυτός που ζητούσε, κι άπλωσε το χέρι αποφασιστικά κι άνοιξε την πόρτα. Πέρασε ανάμεσα από τα τραπέζια με γοργό ελαστικό περπάτημα κι ήρθε και στάθηκε από πάνω μου.

– Ταξίδι;, με ρώτησε. Για πού, με το καλό;

– Για την Κρήτη. Γιατί ρωτάς;

– Με παίρνεις μαζί σου;

Τον κοίταξα με προσοχή. Βουλιαγμένα μάγουλα, χοντρή μασέλα, εξογκωμένα ζυγωματικά*,ψαρά* κατσαρωμένα μαλλιά, μάτια που σπίθιζαν*.

– Γιατί; τι να σε κάμω;

Σήκωσε τους ώμους.

– Γιατί! Γιατί!, έκαμε με περιφρόνηση. Δεν μπορεί τέλος πάντων ο άνθρωπος να κάμει κάτι και χωρίς γιατί; Έτσι, για το κέφι του. Να, πάρε με, ας πούμε, μάγερα· ξέρω και φτιάνω κάτι σούπες!…”

Νίκος Καζαντζάκης – “Βίος και Πολιτεία”

Αλέξης Ζορμπάς
Γρηγόρης Βαλτινός – Μέμος Μπεγνής από την παράσταση “Αλέξης Ζορμπάς” σε περιοδεία

 

Λίγα λόγια για το έργο ¨Βίος και Πολιτεία¨

Το “Βίος και Πολιτεία” είναι ένα από τα παγκοσμίως γνωστά έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας με μαεστρία την συγγραφική ευφυΐα του παρήγαγε ένα μυθιστόρημα μέσα από το οποίο αναβλύζουν διάχυτα έννοιες όπως φιλία, ανθρωπότητα, πατρίδα, φυλή, ζωή, ελευθερία, θεός. Η λογοτεχνική προσέγγιση του έργου “Βίος Και Πολιτεία” αποτελεί μια διπολική εξομολόγηση σε αναπαράσταση. Στο ένα πόλο βρίσκεται ο ίδιος ο συγγραφέας όπως είναι: Μορφωμένος, αγαπά την γνώση, την θεωρία ,το πνεύμα, προσεγγίζει ανθρώπους και καταστάσεις κάτω από ένα φιλοσοφικό, θεωρητικό, ιδεολογικό “πρίσμα” αφήνοντας την πράξη στην άκρη. Στον άλλο πόλο βρίσκεται ο άλλος Καζαντζάκης όπως θα ήθελε να είναι: ένας Ζορμπάς. Ένας άνθρωπος χωρίς ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αγάπα την ζωή , πράττει σε αυτήν, γεύεται στο έπακρο τις απολαύσεις που του προσφέρει, την αναλύει άπλα, εκφράζει συναισθήματα, ερωτεύεται, αγαπά. Κάποια στιγμή μέσα από το έργο η θεωρία γίνεται πράξη, Οι πόλοι συγχωνεύονται, γίνονται ένα, φέρνοντας μια ισορροπία μεταξύ της ύλης και του πνεύματος: Ο Καζαντζάκης γίνεται Ζορμπάς και αντίστροφα.

Διαβάστε επίσης  Δεκεμβρίου 2016

 

Αλέξης Ζορμπάς
Γρηγόρης Βαλτινός – Μέμος Μπεγνής από την παράσταση “Αλέξης Ζορμπάς” σε περιοδεία

Αλέξης Ζορμπάς

Η παράσταση “Άλέξης Ζορμπάς”

Μετά την πετυχημένη  καλοκαιρινή περιοδεία σ όλη την Ελλάδα η παράσταση “Αλέξης Ζορμπάς” έρχεται στο θέατρο “Βέμπο” ανοίγοντας την αυλαία της στο κοινό την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

Η εμβληματική μορφή του Αλέξη Ζορμπά από το μνημειώδες και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ξαναζωντανεύει από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη, με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και σε μια μοναδική διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Η παράσταση θα ανέβει φέτος το χειμώνα στο Θέατρο Βέμπο, τιμώντας το Έτος Καζαντζάκη 2017, που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα των νεότερων χρόνων.

 

Αλέξης Ζορμπάς
Από την παράσταση “Αλέξης Ζορμπάς” σε περιοδεία

ΑλέξηςΖορμπάς

Αλέξης Ζορμπάς
Από την παράσταση “Αλέξης Ζορμπάς” σε περιοδεία

 

Τον Αλέξη Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, αναλαμβάνοντας τον επικό αυτό ρόλο, πλαισιωμένος από ένα μεγάλο και καταξιωμένο θίασο. Τις χορογραφίες επιμελείται ο Δημήτρης Παπάζογλου. Τα σκηνικά που μας μεταφέρουν στην Κρήτη του μεσοπολέμου είναι του σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια της ενδυματολόγου Ντένης Βαχλιώτη. Στη σκηνή θα δούμε να ζωντανεύει με μια νέα δημιουργική ματιά και ένα ανεπανάληπτο τρόπο ο «μοναδικός διάλογος ενός καλαμαρά και ενός μεγάλου ανθρώπου του λαού, διάλογος μεταξύ του δικηγόρου Νου και της μεγάλης ψυχής του λαού», όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης για τη διαχρονική φιλία του με τον Ζορμπά.

 

Αλέξης Ζορμπάς
Γρηγόρης Βαλτινός – Ζορμπάς

 

Αλέξης Ζορμπάς
Από την παράσταση Αλέξης Ζορμπάς σε περιοδεία.

 

Συντελεστές της Παράστασης

Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διασκευή:Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Ενορχήστρωση:Αλέξιος Πρίφτης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Διαβάστε επίσης  Θεατρικές Παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο/συνεισφορά στην Αθήνα «Έλα κοντά» & στη Θεσσαλονίκη «Η Σιωπή της Άλκηστις»

 

Πρωταγωνιστούν:
Γρηγόρης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη, Τάκης Παπαματθαίου, Ρένος Ρώτας και ο Νίκος Βερλέκης.

Παίζουν οι:
Γρηγόρης Σταμούλης, Στέλλα Γκίκα, Γιώργος Παράσχος, Άννα Μονογιού.

Συμμετέχουν οι:
Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Μαριαλένα Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, Νικορέστης Χανιωτάκης, Χριστίνα Ψάλτη

Παραγωγή: Αφοι Τάγαρη
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

 

Αλέξης Ζορμπάς
Από την παράσταση Αλέξης Ζορμπάς σε περιοδεία.

 

Αλέξης Ζορμπάς
Από την παράσταση Αλέξης Ζορμπάς σε περιοδεία.

 

Αλέξης Ζορμπάς
Από την παράσταση Αλέξης Ζορμπάς σε περιοδεία.

 

Αλέξης Ζορμπάς
Από την παράσταση Αλέξης Ζορμπάς σε περιοδεία.

 

Βίντεο από την  παράσταση   σε περιοδεία που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Άργους τον Αύγουστο.

Αλέξης Ζορμπάς

Πληροφορίες – Εισιτήρια:
Πηγές;

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος