Η προσφυγιά και η μετανάστευση γίνονται θέμα μια πανευρωπαϊκής παραγωγής : “FAIDRA” ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με Ελληνική σφραγίδα από το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

15 Ιανουαρίου 2017

“FAIDRA”

ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με Ελληνική σφραγίδα

Η προσφυγιά και η μετανάστευση γίνονται θέμα μια πανευρωπαϊκής παραγωγής με την συμμετοχή 6 χωρών και επτά θεατρικών-πολιτιστικών οργανισμών.

Advertisements
Ad 14

Πρόκειται για το project FAIDRA που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, στο πρόγραμμα CREATIVE EUROPE. Το CREATIVE EUROPE είναι το μόνο πρόγραμμα που διαθέτει η Ευρώπη για την ενίσχυση του πολιτισμού και το project FAIDRA είναι το μόνο project που εγκρίθηκε από την Ελλάδα για το 2016.

Εμπνευστής και συντονιστής του project είναι ο σκηνοθέτης ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ που κατέθεσε το πρόγραμμα μέσα από το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ που είναι η σχολή και το ερευνητικό κέντρο του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.

Το Τόπος αλλού και ο σκηνοθέτης ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ θα συνεργαστούν για δύο χρόνια και θα συντονίσουν έξι θεατρικούς οργανισμούς από την Ιταλία «TEATRO DEI VENTI»,  Σουηδία «TEATRE «SAGOHUSET», Ρουμάνια «ARTEMIS» , Πολωνία  «DOBRA WOLLA», Βουλγαρία «PRO-RODOPI FOUNDATION» , από την Ελλάδα και έκτος από τον συντονιστή που είναι το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ συμμετέχει ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ΠΡΙΣΜΑ.

Το περιεχόμενο του προγράμματος είναι η μετανάστευση και η προσφυγιά.

Η μετακίνηση πληθυσμών σε τεράστια νούμερα από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και σήμερα.

Η μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών επέφερε, και συνεχίζει να επιφέρει, αλλαγές στα ήθη, έθιμα και στον πολιτισμό ολόκληρης της Ευρώπης. Οι εταίροι θα εργαστούν στις χώρες τους και κάνοντας μια ευρύτατη έρευνα, θα συλλέξουν υλικό από μετανάστες το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει υλικό για την τελική παράσταση που θα δημιουργηθεί και θα παρουσιαστεί σε όλες τις χώρες των εταίρων.

Διαβάστε επίσης  5 Θεατρικά ρεύματα του 19ου αιώνα

Το υλικό θα συλλεχθεί μέσα από συζητήσεις, αφηγήσεις και εργαστήρια, workshops, με μετανάστες που θα πουν την προσωπική τους ιστορία και μαρτυρία. Εκθέσεις και συλλογές θα διοργανωθούν στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με αντικείμενα από τις χαμένες πατρίδες. Η τελική θεατρική παράσταση θα  στηριχθεί σε όλο αυτό το συγκινησιακά φορτισμένο υλικό από αντικείμενα και μνήμες, πολλές φορές έντονες και πρόσφατες, πολλές φορές αμυδρές και ξεχασμένες.

Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι ένα φαινόμενο πολυσήμαντο, άλλαξε την φυσιογνωμία ολόκληρων χωρών διαμόρφωσε κοινωνίες ολόκληρες και έγραψε ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι άνθρωποι που την ένιωσαν σημαδεύτηκαν από αυτόν τον ξεριζωμό. Η Ευρώπη ούτε λίγο ούτε πολύ, έκτος από τους πόλεμους, μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από τα διαφορετικά κύματα μεταναστών και προσφύγων τόσο του 20ου όσο και του 21ου αιώνα.

Ο κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι να αναδείξει την ανεπίσημη πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα σημαντικά κοινωνικά και πολιτιστικά μηνύματα που μεταφέρει για τους λαούς της Ευρώπης, με τη μεσολάβηση του θεάτρου ντοκουμέντου (Documentary theater)..
Κύριος στόχος μας είναι η μετανάστευση που έλαβε χώρα στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, και το αποτέλεσμα που το φαινόμενο αυτό είχε στη ζωή των οικογενειών,  για τις οποίες η μετανάστευση συχνά σημαίνει διαχωρισμός και διατάραξη της οικογενειακής ζωής.

Μια καλλιτεχνική διαδικασία που προσεγγίζει ένα τέτοιο θέμα μοιραία έρχεται σε επαφή με ζητήματα κοινωνικά όπως ο φασισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Καλείται να Κάνει τέχνη και καλλιτεχνικό έργο τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Διαβάστε επίσης  Ο θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Μπέντζαμιν Τζόνσον

Στο επίπεδο της  καλλιτεχνικής διαδικασίας όλοι αυτοί οι θεατρικοί οργανισμοί θα εμπλακούν και θα καταθέσουν την ταυτότητα, τον τρόπο δουλειάς, την φόρμα, την φιλοσοφία και την τεχνική προσέγγισης του θεατρικού φαινομένου.

Το Faidra είναι ένα διετές πολυσήμαντο και πολύπλευρο πρόγραμμα με πολλά ταυτόχρονα πλεονεκτήματα και αποτελέσματα.  Με δεδομένο ότι είναι το μοναδικό Ελληνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο επίπεδο του πολιτισμού στην Ευρώπη είναι τιμή για μας και  μας κάνει περήφανους για την επιτυχία μας.

 

Γενικός συντονιστής:   Νίκος ΚΑΜΤΣΗΣ

Project assistant:   Μίκα  ΠΑΝΑΓΟΥ

Αdministrative & budgetary manager:    Φούλη Παπαγεωργίου (PRISMA- Centre for Development Studies)

Σκηνοθέτες παραστάσεων:    Νίκος Καμτσής, Stefano Te, Petar Todorov, Antonela Cornici

Ιστοσελίδα:  http://faidraproject.eu/

Πληροφορίες Προγράμματος:

ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Σωζοπόλεως 20, Αθήνα

2108679535

2108656004

nkariel@gmail.com

Home

 

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε
Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.