Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι: Η Ζωή Και Το Έργο Του

Μαγιακόφσκι

Σαν σήμερα στις 14 Απριλίου 1930, ο Ρώσος καλλιτέχνης Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, σε ηλικία μόλις 37 ετών. Ο λόγος που οδήγησε την καλλιτεχνική αυτή μορφή, που διέπρεψε τόσο στον χώρο της ποίησης όσο και σε εκείνον του θεάτρου, να πάρει την απόφαση αυτή, δεν έγινε ποτέ ξεκάθαρος. Ωστόσο, έχοντας υπόψη τα γεγονότα που στιγμάτισαν την ζωή του, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως η ψυχή του δοκιμάστηκε αρκετά ανά τα χρόνια.

Γεγονότα όπως ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος καθώς και η Ρωσική και Οκτωβριανή επανάσταση εντυπώθηκαν στην μνήμη του, καθόρισαν την κοσμοθεωρία του και σε μεγάλο βαθμό προσδιόρισαν τα θέματα των έργων του. Άλλος ένας παράγοντας που επηρέασε καταλυτικά το έργο του Μαγιακόφσκι ήταν ο φουτουρισμός, λογοτεχνικό κίνημα που στόχο είχε να βοηθήσει το σκεπτικό της ανθρωπότητας να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφωνόταν με γοργούς ρυθμούς χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Δηλαδή στα έργα του, εμφανίζονται λέξεις που εκφράζουν την τεχνολογική ανάπτυξη του 20ου αιώνα καθώς  και την ανάδειξη της ζωής σε μια βιομηχανική πόλη σε βάρος της υπαίθρου.

Το 1912 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα του ποιήματα Νύχτα και Πρωί, και ακολούθησε το 1915 το Σύννεφο με Παντελόνια. Το 1916, αφενός ο έρωτάς του για τη Λίλια Μρικ, γυναίκα του εκδότη του, ενέπνευσε το ποίημα Το Σπονδυλωτό Φλάουτο και αφετέρου τα ιστορικά γεγονότα προκάλεσαν την δημιουργία του ποιήματος Ο Πόλεμος και ο Κόσμος. Το 1919 δημοσιεύτηκε η Συλλογή Έργων 1909-1919 που ήταν συλλογή ποιημάτων του.

Ως θεατρικός συγγραφέας, άφησε πίσω του σημαντικά έργα όπως το Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι στο οποίο ο ίδιος πρωταγωνιστεί. Άλλα σημαντικά έργα του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι: Μυστήριο-μπούφο, Ο Κοριός και Το Μπάνιο. 

Μία μέρα σαν και τη σημερινή ήταν όταν ο Μαγιακόφσκι έγραψε τα εξής λόγια λίγο πριν αυτοπυροβοληθεί:

Διαβάστε επίσης  Έφη Μεράβογλου: "Το θέατρο ήταν, είναι και θα είναι ο φάρος της ελπίδας"

Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα. Εσύ κι εγώ, δεν χρωστάμε τίποτε ο ένας στον άλλον, και δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φθινόπωρο

Καλωσορίζω το φθινόπωρο  επιστρέφοντας στις παλιές μου συνήθειες και στο

Το Αγόρι, το Τρολ & η Κιμωλία: Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης

Οι φθινοπωρινές κυκλοφορίες των εκδόσεων Μάρτης έφτασαν. Στις 10 Οκτωβρίου