Elizabeth Blackwell: Η πρώτη γυναίκα γιατρός της Αμερικής

Elizabeth Blackwell
Πηγή φωτογραφίας: www.pinterest.com

Η Elizabeth Blackwell ήταν η πρώτη γυναίκα που ήρθε σε πλήρη σύγκρουση με το κατεστημένο της εποχής και πήρε το πτυχίο της Ιατρικής. Ήταν εκείνη που οδήγησε στον εκσυγχρονισμό της Ιατρικής επιστήμης και  ως πρωτοπόρος άνοιξε τον δρόμο για εκατομμύρια άλλες γυναίκες ως σήμερα. Έτσι ώστε και εκείνες να μπορούν δώσουν τον όρκο του Ιπποκράτη!

«Μισούσα οτιδήποτε συνδεόταν με το ανθρώπινο σώμα και δεν μπορούσα να αντέξω την θέα ενός ιατρικού βιβλίου. Οι αγαπημένες μου σπουδές ήταν η Ιστορία και η Μεταφυσική και η σκέψη της φυσικής δομής του σώματος και των διαφόρων παθήσεων με γέμιζε με αηδία. Η ιδέα του να κερδίσω το πτυχίο της Ιατρικής απέκτησε σταδιακά την πτυχή ενός μεγάλου ηθικού αγώνα και ο ηθικός αγώνας με κυρίευσε με τεράστια έλξη».

Dr Elizabeth Blackwell


Elizabeth Blackwell: Παιδί μια φτωχής και πολύτεκνης οικογένειας

Elizabeth Blackwell
Πηγή φωτογραφίας: www.biography.com

Η Elizabeth Blackwell γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1821 στο Bristol της Αγγλίας. Ήταν το τρίτο παιδί του Samuel Blackwell, ενός εργάτη διυλιστηρίου ζάχαρης, και της Hannah Lane. Η Elizabeth είχε άλλα 8 αδέρφια. Δύο μεγαλύτερα, την Anna και την Marian και τους Samuel, Henry, Emily, Sarah Ellen, John και George. To 1832 o πατέρας της χάνει την δουλειά του. Για βιοποριστικούς λόγους μετακομίζουν στην Νέα Υόρκη.

Ο πατέρας της Elizabeth Blackwell διαπαιδαγωγεί τα παιδιά του με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από τα πρότυπα της εποχής. Οι συζητήσεις στο τραπέζι στο οποίο μαζεύεται η οικογένεια έχουν να κάνουν με την δουλεία, τα δικαιώματα των γυναικών και την παιδική εργασία. Επιπλέον, δεν τιμωρεί τα παιδιά χτυπώντας τα, αλλά καταγράφοντας την κακή συμπεριφορά σ’ένα μαύρο βιβλίο. Αν η παραβατική συμπεριφορά υπερβεί τα όρια, τα παιδιά θα τιμωρηθούν με απομόνωση στην σοφίτα του σπιτιού κατά την διάρκεια του δείπνου. Οι γονείς της Elizabeth έχουν πολύ φιλελεύθερες ιδέες και θέλουν όλα τους τα παιδιά να μορφωθούν σε μια εποχή όπου η θέση της γυναίκας ήταν μέσα στο σπίτι και δεν ενθάρρυνε την ανάπτυξη των ταλέντων και των δεξιοτήτων της.


Εκπαίδευση: H Blackwell σπουδάζει στο  Cincinnati English and French Academy

Elizabeth Blackwell
Πηγή φωτογραφίας: www.ohiohistorycentral.org | Η πόλη Cincinnati του Ohio έτσι όπως διαμορφώθηκε από 1790 και μετά

Παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της οικογένειας, όλα τα κορίτσια πηγαίνουν στο «The Cincinnati English and French Academy» για νεαρές κοπέλες. Μετά την αποφοίτηση, η Blackwell εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στην πνευματική αυτοβελτίωση, στην μελέτη της τέχνης και στη συγγραφή μικρών ιστοριών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1840 εκφράζει ανοικτά τις σκέψεις της σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών μέσα από επιστολές. Το 1844 η Elizabeth Blackwell, με την βοήθεια της αδερφής της Άννας, εξασφαλίζει εργασία ως εκπαιδευτικό προσωπικό στην πόλη Henderson στο Kentucky. Αυτό είναι κάτι που θα βελτιώσει τα οικονομικά της, αφού θα της εξασφαλίσει $1,000 ετησίως. Και ενώ είναι ευχαριστημένη, είναι η πρώτη φορά που θα έρθει σε επαφή με τις μορφές δουλείας και προς το τέλος της πρώτης της θητείας θα παραιτηθεί. Έτσι αναγκάζεται να επιστρέψει στο Cincinnati.

Διαβάστε επίσης  Η Liza Minnelli διδάσκει πώς να υπερβαίνουμε την πραγματικότητα

Η ιδέα  μιας γυναίκας γιατρού είναι απαγορευτική το 1847

Από το μυαλό της Elizabeth Blackwell δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να σπουδάσει Ιατρική. Εκτός αυτού δεν μπορούσε να αντέξει καν στην ιδέα της ανατομίας ενός ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον, ζει σε μια περίοδο της ιστορίας που οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να γίνουν γιατροί. Αλλά και οι σπουδές προς αυτή την κατεύθυνση είναι αρκετά δαπανηρές. Η Elizabeth επισκέπτεται ένα φιλικό σπίτι όπου μια γυναίκα είναι ετοιμοθάνατη και  υποφέρει από καρκίνο. Της λέει πως οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν την άδεια να ασκήσουν το επάγγελμα της Ιατρικής επειδή είναι πιο καλές στο να βοηθούν έναν άρρωστο. Και πως ίσως το προσδόκιμο της ζωής της, να άλλαζε αν ο γιατρός που την κούραρε ήταν γυναίκα. Αυτή η περίεργη συγκυρία οδηγεί την Elizabeth στην μεγάλη απόφαση: Θα σπουδάσει Ιατρική!


Το χρονικό μιας θαρραλέας απόφασης

Η Elizabeth Blackwell συζητά την απόφαση με τον οικογενειακό γιατρό και εκείνος την αποθαρρύνει. Παρ’ όλα αυτά, η οικογένεια της την στηρίζει και μάλιστα η αδερφή της, Anna, την βοηθά να βρει μια δουλειά ως δασκάλα μουσικής, σε ένα σχολείο στην Βόρεια Carolina. Με τα χρήματα αυτά έχει σκοπό να πληρώσει τα δίδακτρα στη σχολή. Επίσης, παίρνει ιδιωτικά μαθήματα Ιατρικής για έναν χρόνο από τον καθηγητή Ιατρικής, τον Dr. William Elder. Εκείνος την στηρίζει και της προτείνει να σπουδάσει στην σχολή της Philadelphia, αν θέλει να γίνει καλή γιατρός.

«Έχω πάρει την απόφασή μου. Δεν έχω τον παραμικρό δισταγμό για το αντικείμενο. Είμαι πλήρως αποφασισμένη να συνεχίσω με την ενδελεχή μελέτη της Ιατρικής. Οι φρίκες και οι απογοητεύσεις χωρίς καμία αμφιβολία έχουν εξαφανιστεί. Έχω ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες και τώρα νιώθω ισάξια με τον αγώνα. Όσο για την γνώμη των ανθρώπων, δεν με ενδιαφέρει ούτε λίγο προσωπικά. Ωστόσο, παίρνω τόσες πίκρες στη στρατηγική μου προσπάθεια να τους κατευνάσω και πάντα θα προσπαθώ να το κάνω. Βλέπω συνεχώς πως το υψηλό φρόνημα εκλείπει λόγω της βίας ή των δυσάρεστων μορφών που το περιέχουν».

Elizabeth Blackwell


Καμία σχολή Ιατρικής στην Philadelphia δεν τη δέχεται!

Elizabeth Blackwell
Πηγή φωτογραφίας: www.echoesamerica.weebly.com | Αριστερά παίρνουμε μια μικρή ιδέα του πώς ήταν η Philadephia από το 1842 και μετά. Στα δεξιά βλέπουμε έναν γιατρό της εποχής με την απαραίτητη πολύπλοκη εργαλειοθήκη του!

Και κάπως έτσι ξεκινά ο Γολγοθάς της Elizabeth Blackwell. Καμία σχολή δεν τη δέχεται. Της λένε μάλιστα πως αν θέλει να γίνει γιατρός, θα πρέπει να πάει στο Παρίσι και να προσποιηθεί πως είναι άντρας. Η Elizabeth, όμως, δεν έχει την ίδια πεποίθηση. Δεν εγκαταλείπει και γράφει επιστολές σε άλλες ιατρικές σχολές όπως εκείνη του Πανεπιστημίου του Harvard, του Yale και άλλων λιγότερο γνωστών. Σε όλες τις επιστολές η απάντηση που θα λάβει είναι αρνητική. Εκτός από μία. Το Geveva Medical College στην Νέα Υόρκη την δέχεται. Τα πράγματα όμως και εδώ δεν θα έχουν καλή κατάληξη. Στην συνέχεια μαθαίνει πως η αποδοχή της ήταν μέρος ενός αστείου. Οι καθηγητές της δεν θέλουν επί της ουσίας μια γυναίκα. Αλλά από την άλλη δεν ήθελαν να προσβάλλουν το γιατρό που της έγραψε την συστατική επιστολή!

Διαβάστε επίσης  Γαληνός: Ο διαχρονικός ιατρός

Το Geveva Medical College αποφασίζει πως οι φοιτητές θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την μοίρα της Elizabeth Blackwell. Αντιμετωπίζει  μια σωρεία σοβαρών προβλημάτων: η ανδροκρατούμενη φοιτητική κοινωνία θεωρεί πως είναι αστείο μια γυναίκα να αποφοιτήσει από την σχολή. Και ως αστείο δέχονται να εισαχθεί. Κάποιοι καθηγητές αρνούνται να τη διδάξουν και κάποιοι φοιτητές την κοροϊδεύουν. Η Elizabeth, όμως, σύντομα τους διαψεύδει.  Είναι ενεργή φοιτήτρια, διαβάζει και πληρώνει τα δίδακτρα της. Τελικά το 1849 παίρνει το πτυχίο της. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του Δυτικού κόσμου που γυναίκα έχει ολοκληρώσει την ιατρική εκπαίδευση.


Η Elizabeth Blackwell απαιτεί  ίση μεταχείριση

Η παρουσία της στις διαλέξεις ανατομίας θεωρείται αμήχανη και ο καθηγητής John Webster (ένας από τους υποστηρικτές της) της προτείνει να απέχει από τις ημέρες που γίνεται επίδειξη στο μάθημα της ανατομίας. Εκείνη απαντά πως θέλει να αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλος φοιτητής στη σχολή και ότι αντιμετωπίζει το μάθημα με βαθύ σεβασμό. Ένας έμπειρος καθηγητής δεν θα έπρεπε να αισθάνεται αμηχανία με την παρουσία της.

Ο δόκτωρ Webster σε χειρόγραφο του αναφέρει σχετικά με το θέμα: «22 Νοεμβρίου 1847. Μια δύσκολη μέρα και αισθάνομαι σχεδόν εξουθενωμένος, αλλά από την άλλη ήταν και ενθαρρυντική μέχρι και θρίαμβος σε κάποιο βαθμό. Αλλά και μια τρομερή δοκιμασία. Αυτή η ανατομία ήταν κάτι περισσότερο από αυτό που θα μπορούσα να αντέξω. Μερικοί από τους φοιτητές μου κοκκίνισαν, κάποιοι γελούσαν υστερικά, κανένας δεν μπορούσε να συγκρατήσει το χαμόγελο του. Η αβρότητα μου υπέστη σοκ και από την άλλη, το θέαμα ήταν κατά κάποιο τρόπο γελοίο. Έπρεπε να τσιμπήσω το χέρι μέχρι το αίμα να φτάσει κοντά… ».


Η Elizabeth Blackwell ειδικεύεται στο νοσοκομείο Almoshouse της Philadelphia

Elizabeth Blackwell
Πηγή φωτογραφίας: www.nlm.nih.gov | Η διατριβή της Elizabeth Blackwell για την νόσο των πλοίων ή Τύφο, έτσι όπως δημοσιεύτηκε στην Buffalo Medical Journal, τον Φεβρουάριο του 1849. Σήμερα φυλάσσεται στη διεθνή βιβλιοθήκη της Ιατρικής.

Η Elizabeth Blackwell περνά την άνοιξη και το καλοκαίρι στο Blockley Almshouse που είναι και το γενικό νοσοκομείο της Philadelphia. Και ενώ έχει την άδεια να εξασκήσει την ιατρική επιστήμη, η παρουσία της δε γίνεται αποδεκτή. Κυρίως από τους νεότερους γιατρούς. Το νοσοκομείο δεχόταν τους πιο άρρωστους και ψυχοπαθείς Ιρλανδούς μετανάστες, οι οποίοι υπέφεραν από την νόσο των πλοίων (Τύφο). Όλα αυτά τα θέματα αποτέλεσαν και το θέμα της διατριβής της Blackwell, η οποία δημοσιεύτηκε τιμητικά στην ιατρική εφημερίδα του «Buffalo».


Στην αποφοίτηση ο πρόεδρος της σχολής υποκλίθηκε ενώ οι γιατροί την χειροκροτούσαν!

Χάρη στην επιμονή και την υπερπροσπάθεια που καταβάλλει, η Elizabeth Blackwell τελικά τα καταφέρνει. Το 1849 αποφοιτά πρώτη από την τάξη και από το Geveva Medical College. Ο αδερφός της, Henry, ο οποίος θα παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησης θα αναφέρει σε γράμμα του: «Η σημαντική κρίση αποτελεί παρελθόν  – η μεγάλη περίσταση, το αντικείμενο τόσο πολλών και τόσο δικαιολογημένων προσδοκιών έχει επιτευχθεί.Ο πρόεδρος υποκλίθηκε, το κοινό χειροκροτούσε, ο Dr. Webster έτριβε τα χέρια του, οι ειδικευόμενοι, οι επιμελητές την αποδέχτηκαν και η αδερφή μας κατεβαίνοντας πήρε την θέση της δίπλα στους φίλους της γιατρούς».

Στην αποφοίτηση της (1849) ο Charles Lee, πρύτανης του Geneva Medical College, αναφέρθηκε στο συμβάν, ως ένα εξαιρετικό γεγονός και δήλωσε τον απεριόριστο θαυμασμό του για την πρώτη γυναίκα με πτυχίο Ιατρικής. Παρ’ όλα αυτά, όταν έστειλε ένα υποσημείωμα στην διεύθυνση ανέφερε πως παρότι υποστηρίζει την ιατρική εκπαίδευση σε γυναίκες που πληρούν τα προσόντα, στο μέλλον θα είναι αντίθετος, αν ξανασυμβεί ένα τέτοιο περιστατικό!

Διαβάστε επίσης  10 Μαρτίου 1905: Η Κρητική Επανάσταση στο Θέρισο

Ο διεθνής τύπος ανέφερε το γεγονός πως μια γυναίκα κατάφερε να σπάσει το ανδρικό κατεστημένο και να πάρει το πτυχίο της Ιατρικής. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ήπιες ή θετικές, ενώ το Boston Medical and Surgical Journal καταδίκασε το συμβάν ως «φάρσα» (21/2/1849). Ο αρθρογράφος, μάλιστα, στο κείμενο του ανέφερε πως ήλπιζε να ήταν η τελευταία φορά που μια γυναίκα παίρνει πτυχίο Ιατρικής και πως έθιγε την τιμή της ανθρωπότητας…


Καριέρα

Elizabeth Blackwell
Πηγή φωτογραφίας: www.6sqft.com | Η φωτογραφία είναι από μια εφημερίδα Illustration του 1870. Δείχνει την Elizabeth Blackwell να παραδίδει διάλεξη ανατομίας πάνω σε ένα πτώμα, στο College of New York Infirmary. Η φωτογραφία φυλάσσεται στην βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ.

Μετά την αποφοίτηση, η Elizabeth Blackwell έφυγε για την Αγγλία και το Παρίσι. Για άλλη μια φορά διαπιστώνει μετά λύπης πως τα νοσοκομεία εκεί δεν της προσέφεραν τίποτα περισσότερο σε ιατρική κατάρτιση. Το 1851 επιστρέφει στις ΗΠΑ και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη. Εντούτοις, οι ασθενείς την προσεγγίζουν με δειλία, ενώ συνειδητοποιεί πως υπάρχει ένας σκληρός επαγγελματικός ανταγωνισμός. Για το υπόλοιπο της ζωής της προωθεί την προληπτική Ιατρική και ανοίγει τον δρόμο σε εκατομμύρια γυναίκες που θέλουν να σπουδάσουν Ιατρική. Το 1869 εγκαταλείπει τη Νέα Υόρκη και μετακομίζει στην Αγγλία, όπου πεθαίνει στις 31 Μαΐου 1910. Προς τιμήν της το Hobart and William Smith Colleges αλλάζει το όνομα σε Geneva College, ενώ το State University of New York μετονομάζεται σε State University of New York Upstate Medical University (1999).


Αυτή ήταν η Elizabeth Blackwell: μια γυναίκα με υψηλό φρόνημα, η οποία με πολύ έντονη αγωνιστικότητα άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στην επιστήμη της Ιατρικής. Επίσης, μας δίδαξε πως όταν αγωνίζεσαι με καθαρή εσωτερική καρδιά και νου και αυτά τα δυο παραμείνουν καθαρά στην πορεία, κανένας δεν θα μπορέσει να σε οριοθετήσει!Ακολουθεί βίντεο με την ζωή της:

Πηγές – Παραπομπές:

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en