Ναι, είμαι γυναίκα

 Ναι, είμαι γυναίκα.
Πηγή: urbanmoms.ca

Ναι, είμαι γυναίκα.

«Γυναίκα», ένα ουσιαστικό που κλείνει μέσα του τόσες ιδιότητες: αδερφή, κόρη, φίλη, εργαζόμενη, νοικοκυρά, μάνα ,κουμπάρα, ξαδέρφη, πεθερά και τόσα άλλα. Στην καλύτερη με φωνάζουν με το όνομά μου. Στην χειρότερη με «ψιτ».
Η προσωπική μου κατάσταση; Ελεύθερη, δεσμευμένη, παντρεμένη, αρραβωνιασμένη, με ή χωρίς παιδιά.

Μπορεί να έχω ξανθά, μαύρα, κόκκινα, λευκά, πολύχρωμα, βαμμένα ή φυσικά μαλλιά. Μπορεί να είναι κοντά, μακριά, σγουρά, ίσια, με κούρεμα ή χτένισμα απλό είτε ιδιαίτερο.

Το δέρμα μου είναι με μελανίνη ή χωρίς, με τατουάζ, με σημάδια, με σπυράκια, με κυτταρίτιδα, με ραγάδες, σφιχτό, χαλαρό, με φλεβίτη, με κιρσούς. Με όλα αυτά, με κάποια ή με κανένα. Ο καμβάς όλων αυτών, το σώμα μου, μπορεί να έχει τόσες διαφορετικές μορφές.

Ο χαρακτήρας μου; Ήρεμος, οξύθυμος, παθιασμένος, περιπετειώδης , ειρωνικός , καλλιτεχνικός , νευρικός, εξωστρεφής, διπολικός , σαρκαστικός, μυστηριώδης, εκδικητικός , συναισθηματικός, καχύποπτος, οργανωτικός , τσιγκούνης, σπάταλος , πολυσύνθετος, ενταγμένος σ’ αυτή την μικρή ενδεικτική «λίστα» ή όχι.

Advertisements
Ad 14

Ναι, είμαι γυναίκα.

Μπορεί να ακούω, να βλέπω, να μιλάω, να περπατάω ή και όχι. Ίσως να είμαι απόφοιτη Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, Πανεπιστημίου/ων. Όσο για τις δουλειές του σπιτιού; A! Τις αγαπώ, τις μισώ, τις παραμελώ, τις κάνω τακτικά.

Τα ρούχα που επιλέγω δεν είναι πάντα αυτά που θέλω. Κάποιες φορές επιλέγονται με βάση κάποιους ενδυματολογικούς κανόνες ,τυπικούς ή άτυπους. Άλλες πάλι, ντύνομαι όπως αισθάνομαι άνετα… εγώ! Αυτό όμως σχεδόν πάντα συνοδεύεται από σχόλια, τις περισσότερες φορές κακεντρεχή. Αφορμή αποτελεί μια νοητή μεζούρα γούστου και ηθικολογίας. Σχόλια που δεν περιορίζονται μόνο στο αράδιασμα λέξεων, αλλά και βλεμμάτων. Μάλιστα, είναι σύνηθες να κρίνομαι όχι από το έργο μου αλλά από το ντύσιμό μου. Αν συνδυάζονται, αν είναι κοντά ή μακριά, αν είναι στενά ή φαρδιά. Και το χειρότερο; Προσπαθώντας να είμαι αρεστή, πολλές φορές, χάνω την προσωπική μου ταυτότητα.

Διαβάστε επίσης  Γιατί επιστρέφει το ρεμπέτικο σήμερα;

Ναι είμαι γυναίκα.

Σχεδόν πάντα οι επαγγελματικές ή προσωπικές μου επιτυχίες μεταφράζονται σε «κρεβάτια», μιας και είναι αδιανόητο στον κοινό νου να φτάσεις στην ψηλά με «τον σταυρό στο χέρι». Γιατί το να πιάσεις ψάρια δεν σημαίνει πως πρέπει να βραχείς αλλά να λερωθείς.

Έχω ημερομηνία λήξης. Έτσι λένε. Μετά από κάποιο σημείο, παύω να είμαι ποθητή , να είμαι παραγωγική, να έχω δικαιώματα στην εργασία, στον έρωτα, στη ζωή.

Γιατί;
Γιατί είμαι γυναίκα.
«Γυναίκα», που συνειρμικά από πολλούς ερμηνεύεται ως το ευαίσθητο φύλλο, που άγεται και φέρεται σύμφωνα με ορέξεις μιας διεστραμμένης κοινωνίας. Όπου συνειρμικά ο νους την ταυτίζει με τον απαγορευμένο καρπό και όχι τον καρπό της Σωτηρίας.

Το να πω όχι μεταφράζεται ως ναι. Κι αν το πω μια φορά «δένεται κόμπο». Δεν μπορώ να αλλάξω γνώμη. Εάν ειπωθεί το παρερμηνευμένο μου «ναι» θα γίνει σίγουρα ευαγγέλιο .

Η έμμηνος ρύση ή η εμμηνόπαυση μου πρέπει να είναι ταμπού. Να τα βαφτίζω αλλιώς και όχι με το όνομά τους. Να ντρέπομαι για κάτι που είναι τόσο φυσικό και όχι βρώμικο, είτε από μπακαλίστικες θεολογικές ερμηνείες, είτε από κατάλοιπα ξεπερασμένων χρόνων.

Όταν μιλήσω για ισότητα, ισοτιμία, δικαιοσύνη , ίσες ευκαιρίες, ακούγονται τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια κλισέ. Με παρακινούν να κατουρήσω όρθια, να σηκώσω φύση αδύνατα βάρη, για να αποδείξω πως τα αξίζω. Παιχνίδια λέξεων και φρασεολογίας χωρίς πραγματικά νικητές , παρά μόνο χαμένους.

Η κωμικοτραγωδία που εκτυλίσσεται σε τραγούδια, διαφημιστικές, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές με θέλει απλά ένα ρόλο, μια ταμπέλα. Μια ακούραστη μηχανή που πρέπει να ικανοποιώ και να υπηρετώ . Να στοχοποιούμαι από ξεπερασμένα αστεία, συνήθως σεξιστικού περιεχομένου. Να είμαι ο κομπάρσος στην κοινωνία και ποτέ ο πρωταγωνιστής. Να είμαι ο λαιμός και όχι το κεφάλι. Να έχω ως πρότυπά μου τους Μισάρου, Κικασάρου και Ιουασάρου** –άντε ίσως μου επιτραπεί να γελάσω-.

Διαβάστε επίσης  Κοινωνικός προβληματισμός: 3+1 sitcoms για να δείτε!

Ναι, είμαι γυναίκα.
«Γυναίκα» όμως σημαίνει άνθρωπος, με ζεύγος Χ. Με συναισθήματα, πάθη και λάθη. Με επιλογές και αξία.

Ναι, είμαι άνθρωπος.

«Άνθρωπος», ένα ουσιαστικό συνώνυμο και με λάθη. Γιατί ναι, κάνω κι εγώ λάθη που πολλές φορές υποτιμώ το ίδιο μου το φύλο. Θεωρώ δεδομένα τα κεράσματα από έναν άντρα, υποτιμώ την αξία μου, γελάω και ανέχομαι τις προσβολές ή τα σεξιστικά σχόλια, μπερδεύω τον σεβασμό με την υποτακτικότητα, διαιωνίζω τις θεωρίες ενός «μαγνήτη» κακών επιλογών για να δικαιολογήσω τα λάθος κριτήρια μου και την έλλειψη αυτοσεβασμού. Μπερδεύω την θηλυκότητα με την προκλητικότητα . Πολλές φορές είμαι των άκρων, είτε είμαι υπερβολικά ανεκτική –αφού καταβάθος μ’αγαπάει- είτε δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου. Επαναλαμβάνω σαν προσευχή το «οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν» ενώ  ξέρουμε πόσο δεν ισχύει.

Ναι, είμαι άνθρωπος.

Και οφείλω να το ξεκαθαρίζω. Όχι μόνο για μένα. Για όλες μας.

 

Woman is the Nigger of the World -John Lennon( 1972 )

«Woman is the nigger of the world
Yes she is…think about it
Woman is the nigger of the world
Think about it…do something about it

We make her paint her face and dance
If she won’t be a slave, we say that she don’t love us
If she’s real, we say she’s trying to be a man
While putting her down, we pretend that she’s above us

Woman is the nigger of the world…yes she is
If you don’t believe me, take a look at the one you’re with
Woman is the slave of the slaves
Ah, yeah…better scream about it

Διαβάστε επίσης  Πώς συστήνουμε σε ένα παιδί την έννοια της αναπηρίας;

We make her bear and raise our children
And then we leave her flat for being a fat old mother hen
We tell her home is the only place she should be
Then we complain that she’s too unworldly to be our friend

Woman is the nigger of the world…yes she is
If you don’t believe me, take a look at the one you’re with
Woman is the slave to the slaves
Yeah…alright…hit it!

We insult her every day on Tv
And wonder why she has no guts or confidence
When she’s young we kill her will to be free
While telling her not to be so smart we put her down for being so dumb

Woman is the nigger of the world
Yes she is…if you don’t believe me, take a look at the one you’re with
Woman is the slave to the slaves
Yes she is…if you believe me, you better scream about it»

 

**Οι τρεις πίθηκοι -ο ένας έχει τα χέρια στα μάτια, ο δεύτερος στα αφτιά και ο τρίτος στο στόμα- με ιαπωνική προέλευση

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μη με λησμόνει

Μη με λησμόνει: Μία όαση στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο ισόγειο του ιστορικού

Παρένθετη μητρότητα:η σύγχρονη «δούλη» του ιατρικού τουρισμού

Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί ένα ζήτημα που επανέρχεται τα τελευταία