Reese Witherspoon: Ένα πρότυπο για κάθε γυναίκα

Reese Witherspoon
Πηγή εικόνας: Fastcompany

Στο MAXMAG αναλάβαμε ένα σοβαρό έργο. Επιθυμούμε να δώσουμε τη βαρύτητα που αρμόζει σε δυναμικές και έξυπνες γυναίκες. Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο με το δικό τους τρόπο. Η Reese Witherspoon είναι μία καταξιωμένη επιχειρηματίας που με προσωπικό κόπο έφτασε στην κορυφή.

Η ιστορία της Reese Witherspoon

Δε θα σας κουράσουμε με τη βιογραφία της Reese Witherspoon. Είναι καλύτερο να σας μεταφέρουμε την προσωπική της ιστορία για το πώς συνειδητοποίησε και στη συνέχεια αντιμετώπισε βασικά προβλήματα στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Το 2012 η δημιουργία νέων ταινιών είχε εκλείψει. Όπως είπε η ίδια στην ευχαριστήρια ομιλία της στα Women of the Year Awards το 2015:

Αποφάσισα να συναντηθώ με τους επικεφαλείς κινηματογραφικών στούντιο (…) Απλά ρωτούσα: “Πόσες ταινίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο με γυναίκα σε πρωταγωνιστικό ρόλο;” Και με πρωταγωνιστικό, δεν εννοώ τη σύζυγο ή τη φίλη του πρωταγωνιστή, αλλά την κεντρική ηρωίδα της ιστορίας. Κανείς δεν ήθελε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.

Είναι προφανές ότι και η ίδια η Reese Witherspoon αντιμετώπισε τέτοιου είδους προβλήματα στην καριέρα της. Μετά την επιτυχία της κωμωδίας Legally Blonde, η βιομηχανία του κινηματογράφου δεν την εμπιστευόταν σε σοβαρούς ρόλους. Μια δυναμική γυναίκα όπως η Reese, πείσμωσε και έδειξε εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Κατάλαβε πως οι πραγματικές αλλαγές ξεκινούν όταν βρεθεί η ρίζα του προβλήματος. Όπως αναφέρει, είναι περιορισμένος ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στη συγγραφή σεναρίων. Για αυτό και τα πρότυπα που προβάλλονται είναι συχνά διαστρεβλωμένα. Συνεχίζει λέγοντας:

Αρχικά φοβόμουν να διαβάσω σενάρια στη δημιουργία των οποίων δε συμμετείχαν γυναίκες. Αναπόφευκτα έφτανα σε εκείνο το σημείο όπου η κοπέλα γυρίζει στον άντρα και λέει: “Τι κάνουμε τώρα;” Γνωρίζετε κάποια γυναίκα σε οποιαδήποτε κατάσταση κρίσης, που δεν έχει καμία απολύτως ιδέα τι να κάνει;

Η ίδρυση της Pacific Standard Films

Κάπως έτσι η Reese Witherspoon με την Bruna Papandrea ίδρυσαν την εταιρία παραγωγής Pacific Standard Films το 2012. Επενδύοντας δικά τους χρήματα, υποστήριξαν αυτή την ιδέα. Μπήκαν σε μία αγορά που κανείς δεν έδειχνε εμπιστοσύνη σε γυναικείες δημιουργίες. Στον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Pacific Standard παρήγαγε δύο ταινίες βασισμένες σε βιβλία από γυναίκες συγγραφείς. Τα βιβλία έγιναν bestsellers, ενώ οι ταινίες συγκέντρωσαν μισό δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Μιλάμε φυσικά για τις εικονικές ταινίες Gone Girl και Wild.

Reese Witherspoon Bruna Papandrea
Πηγή εικόνας: Variety

Η Pacific Standard (νυν Hello Sunshine) απέδειξε ότι η αγορά γυναικείων δημιουργιών δεν είναι φιλανθρωπικό έργο, αλλά μία επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση. Το μήνυμα που επιθυμεί να μεταφέρει η Reese Witherspoon τελικά, είναι πως σε κάθε βιομηχανία οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και πληρώνονται λιγότερο. Αγγίζοντας κοινωνικά θέματα όπως η δωρεάν προσχολική εκπαίδευση και η επί πληρωμή άδεια μητρότητας, η Reese αποδίδει την ευθύνη στην άνιση εκπροσώπηση των γυναικών σε νομοθετικό πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης  «La Jetée» και «Sans Soleil»: 2 ταινίες του Κρις Μάρκερ που αξίζει να δεις ξανά και ξανά

Κλείνουμε με μία ενθαρρυντική συμβουλή της Reese Witherspoon προς όλους:

Προτρέπω τον καθένα σας να αναρωτηθείτε:  Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να καταφέρετε; Ή τι είναι αυτό που οι άλλοι λένε πως δεν μπορείτε να πετύχετε; Δεν θα αισθανόσασταν πραγματικά καλά αν τους αποδυκνείατε ότι κάνουν λάθος; Πιστεύω ότι η φιλοδοξία δεν είναι βρώμικη λέξη. Σημαίνει πως πιστεύετε στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας. Φανταστείτε αυτό: Τι θα συνέβαινε αν ήμασταν όλοι αρκετά γενναίοι ώστε να γίνουμε λίγο πιο φιλόδοξοι; Νομίζω ότι ο κόσμος πραγματικά θα άλλαζε.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν