Η παρουσίαση ευαίσθητων θεμάτων όπως οι ψυχικές ασθένειες από ταινίες του Hollywood είναι πολύ σημαντική, αλλά το βασικότερο είναι η σωστή απόδοση αυτών, γιατί δυστυχώς δεν αποδίδονται σε όλες τις ταινίες με ακρίβεια. Συχνά, τα θύματα τέτοιων ασθενειών απεικονίζονται ως άνθρωποι κακοί, σκληροί και αναξιόπιστοι. Ο κίνδυνος της λανθασμένης απόδοσης είναι μεγάλος και μπορεί να προσβάλλει, μιας και υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που υποφέρουν από τέτοιες ασθένειες. Υπάρχουν όμως αρκετές ταινίες που έχουν αποδώσει τις ψυχικές νόσους με την απαραίτητη προσοχή. Έτσι, αφού η νέα θεματική του περιοδικού μας αφορά τις ασθένειες αυτές, πάμε να δούμε μερικές ταινίες όπου η απόδοσή τους είναι ακριβής.
A BEAUTIFUL MIND (2001)
Το Beautiful Mind σε σκηνοθεσία Ron Howard, είναι ένα βιογραφικό δράμα γύρω από τη θεματική με τις ψυχικές ασθένειες, που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του διάσημου μαθηματικού John Nash, ο οποίος έπασχε από σχιζοφρένεια. Η ταινία αυτή είναι δυνατή για διάφορους λόγους. Πρώτον, ο χαρακτήρας δεν αποδίδεται ως απαίσιος, όπως άλλοι χαρακτήρες που πάσχουν από σχιζοφρένεια, αλλά καθόλη τη διάρκεια της ταινίας, ο John Nash είναι μία ευγενική, συμπαθής και πολύ ευφυής φιγούρα. Η σχιζοφρένεια στο Beautiful Mind παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε το κοινό να μπορέσει να τη βιώσει μέσα από τα μάτια του βασικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα οι παραισθήσεις και τα οράματα που βλέπει ο John να είναι το ίδιο αληθινά σε εμάς όσο και σε εκείνον. Το τέλος όμως είναι το καλύτερο μέρος της ταινίας, όπου ο John έχει υποστεί μεγάλη ζημιά στην προσωπική του ζωή και στην καριέρα του, αλλά καταφέρνει να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες όταν αποδέχεται την ασθένειά του και μαθαίνει να ζει με αυτή, ώστε να μπορέσει να ζήσει ευτυχισμένος την υπόλοιπη ζωή του.
GIRL INTERRUPTED (1998)
Βασισμένο στα απομνημονεύματα της Susanna Kaysen, το Girl Interrupted αφηγείται τη ζωή της Kaysen (Winona Ryder) που μπαίνει σε ψυχιατρική κλινική μετά από νευρικό κλονισμό και υπερβολική δόση στην ηλικιά των 18 ετών. Στη διάρκεια της παραμονής της στην κλινική, γνωρίζει και γίνεται φίλη με άλλες κοπέλες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Έρχεται όμως περισσότερο κοντά με την Lisa (Angelina Jolie), η οποία καταφέρνει να πείσει τη Susanna να μην ακολουθήσει τη θεραπεία που της δίνεται και να αντισταθεί. Το Girl Interrupted είναι μία ωμή και κάποιες φορές φρικιαστική παρουσίαση της οριακής διαταραχής προσωπικότητας, μίας ασθένειας που είναι αρκετά παρεξηγημένη. Παρόλο που είναι μία ταινία πολύ έντονη και περιέχει πολλές γραφικές απεικονίσεις αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας, ωμότητας εικόνων με ψυχικές ασθένειες, το γενικότερο μήνυμά της είναι αρκετά ελπιδοφόρο, αφού η Susanna καταφέρνει στο τέλος να έχει μία πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
MELANCHOLIA (2011)
To Melancholia του Lars Von Trier, ακολουθεί τις ζωές δύο αδελφών, της Claire (Charlotte Gainsbourg) και της Justine (Kirsten Dunst). H Justine πηγαίνει να μείνει με την Claire, μετά από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο που την έκανε κατατονική και δεν της επιτρέπει να γευτεί το φαγητό. Η μέρα του γάμου της Justine έρχεται, αλλά συμπίπτει με το τέλος του κόσμου, όταν ένας πλανήτης πρόκειται να συγκρουστεί με τη Γη. Το Melancholia είναι το δεύτερο κεφάλαιο της Τριλογίας της Κατάθλιψης του Lars Von Trier και είναι εμπνευσμένο από τη δική του προσωπική εμπειρία όπου βίωσε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Στη διάρκεια μίας συνεδρίας που βρισκόταν ο σκηνοθέτης, ο θεραπευτής του είπε πως άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη, αντιδρούν με περισσότερη ηρεμία υπό καταστροφικές συνθήκες σε σχέση με αυτούς που δεν πάσχουν από αυτή. Έτσι και στην ταινία όπου ο κόσμος κοντεύει να καταστραφεί, η Justine παραμένει τελείως ήρεμη και ανενόχλητη από αυτό το γεγονός. Μια εξαιρετική ταινία για τις ψυχικές ασθένειες.
BENNY & JOON (1993)
To Benny & Joon είναι μία ρομαντική κωμωδία που ακολουθεί τον Benny (Aidan Quinn) που φροντίζει τη μικρή του αδερφή (Mary Stuart Masterson), μετά από τον τραγικό θάνατο των γονιών τους. Η ψυχική κατάσταση της Joon δεν διευκρινίζεται ποτέ στην ταινία, αλλά την βλέπουμε να έχει παραiσθήσεις και οράματα, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορεί να μένει μόνη της. Μετά από λίγο, η Joon καταφέρνει να βρει την αδελφή ψυχή της στο πρόσωπο του Sam (Johnny Depp), ενός εκκεντρικού φανατικού θαυμαστή του Buster Keaton. Παρά το βαρύ του θέμα, το Benny & Joon είναι μία αρκετά γλυκιά και συγκινητική ταινία λόγω της απόδοσης αυτής της υποστηρικτικής, γεμάτης από αγάπη σχέσης που αψηφά το στερεότυπο που λέει πως άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες δεν μπορούν να διατηρήσουν μία τέτοιου είδους σχέση.
SILVER LININGS PLAYBOOK (2012)
To Silver Linings Playbook, μια ταινία για τις ψυχικές ασθένειες, σε σκηνοθεσία David O. Russell, είναι μία κωμωδία – δράμα που ακολουθεί τον Pat (Bradley Cooper), έναν άντρα που έχει διαγνωστεί πρόσφατα με διπολική διαταραχή. Ο Pat νοσηλεύεται σε μία ψυχιατρική κλινική αλλά η διοίκησή της τον διώχνει όταν χτυπάει μέχρι θανάτου τον εραστή της γυναίκας του. Η ταινία εξιστορεί το ψυχικό ταξίδι του Pat, στου οποίου τη διάρκεια προσπαθεί να ξανακερδίσει τη γυναίκα του με τη βοήθεια της Tiffany (Jennifer Lawrence), μίας νεαρής χήρας. To Silver Linings Playbook αποδίδει με ακρίβεια το πως είναι να ζεις με διπολική διαταραχή και είναι μία ελπιδοφόρα, αισιόδοξη ματιά στη διαδικασία του να μαθαίνεις να ζεις με την ασθένειά σου αλλά και να βασίζεσαι στην υποστήριξη και την αγάπη που σου προσφέρουν οι γύρω σου.